Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. studenoga 2015.

Ako je roditelj nervozan zbog cijepljenja, to se prenosi na dijete

cijepljenje doktor pedijatar
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji se ne bi smjeli bojati kad vode dijete liječniku. Što se oni prirodnije i opuštenije ponašaju u ordinaciji, to će i djetetu posjet liječniku biti manje stresan, kaže dr. Mirjana Kolarek Karakaš

Većina djece, a i poneka odrasla osoba, na sam spomen odlaska liječniku, osjeti strah i nelagodu. Takav osjećaj rezultat je prethodnog iskustva koje je bilo neugodno ili bolno, no postoje načini kako da pomognemo djeci da prebrode ili barem smanje strah od odlaska liječniku.

Ne plašite dijete doktorom!

"Prvo i najvažnije je da se dijete ne plaši s doktorom jer se time u dječji mentalni sklop usađuje da je to nešto loše. Kod djeteta se stvara kriva percepcija da je odlazak liječniku neka vrsta kazne. Stoga, od najranije dobi djecu treba učiti i objašnjavati im da im doktor pomaže kad su bolesni da čim prije ozdrave", objašnjava pedijatar dr. Mirjana Kolarek Karakaš dodajući kako djeci treba pojasniti da se kod doktora ide i kad je dijete zdravo i to na vaganje, mjerenje i pregled kako raste.

Također, nastavlja dr. Karakaš, roditelj se ne bi smio bojati kad vodi dijete liječniku. Što se prirodnije i opuštenije roditelji ponašaju u ordinaciji, to će i djetetu biti manje stresan posjet liječniku.

"To se pogotovo vidi kod cijepljenja. Ako je roditelj nervozan, uplašen, zabrinut ili se boji, to se prenosi na dijete. S druge strane kada malo dijete vidi da je roditelj smiren i dijete drugačije prihvaća i podnosi tretman kod liječnika", kaže dr. Kolarek Karakaš.

Najavite što će se događati

Svaki odlazak liječniku na pregled, bio on običan sistematski ili uključuje uzimanje brisa, cijepljenje ili vađenje krvi, dijetetu treba nagovijestiti u razumnom vremenu prije polaska. Najvažnije je ne lagati djetetu o tome što će mu se događati kod liječnika.

S većinom djece, dodaje dr. Kolarek Karakaš, da se razgovarati i damo li si dovoljno truda, dijete će shvatiti da se doktoru mora ići i da je doktor onaj koji će nam pomoći pobijediti bolest.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.