Beba Zdravlje i njega bebe 20. veljače 2017.

Dijete je čudno reagiralo na cijepljenje, što dalje?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neuropedijatrica doc.dr.sc. Romana Gjergja Juraški savjetuje zabrinutu mamu

Moj sin je redovito cijepljen od kad je rođen. Uvijek smo čekali mjesec dana više pa ga vodili cijepiti. Cjepivo "5u1" i plus još jedno je primio sa 7,5 mjeseci i kao i uvijek dobio je laganu temperaturu. To je bila treća doza! Drugi dan, moja beba je neutješno plakala i počela je raditi nešto čudno glavicom i okicama! Glavica bi joj otišla u desnu stranu i dignule okice i zatvorili kapci i to je trajalo par sekundi. Prateći svoje dijete, nakon što nije prestao to raditi, odlučila sam odvesti ga u bolnicu. To sam napravila, ali smo čekali dva dana da može obaviti preglede.

Doktorima sam snimila, ali dok smo bili u bolnici ni jednom nisu uspjeli vidjeti što on radi. To je nakon 8 dana prestalo, postepeno se smanjivalo. Obavili smo UZV glave, 3 EEG-a u bolnici i jedan privatno. Za EEG u bolnici su rekli da sa dva nisu zadovoljni, ali nitko mi ništa konkretno nije rekao. Privatni doktor je rekao da je njemu to sve u redu jer se dijete super razvija i to je istina i moje dijete je zdravo, veselo i odlično napreduje. Ali sada dolazimo do onog dijela, što dalje?

Glavna neuropedijatrica mi je suptilno pogledom poručila "nemojte ga više cijepiti", dok moja pedijatrica govori da to nije od cjepiva i dobila sam pravo na odgodu. Odgoda se bliži, moje dijete je zdravo, sretno i nasmijano. Prohodalo je. Ne znam što da radim. Kako da se postavim prema cijepljenju? Cijepila bih ga samo da mi netko zagarantira svojim poslom da će moje dijete biti zdravo i normalno nakon idućih cjepiva. 

Cjepivo kojim je vaše dijete cijepljeno do sada u tri navrata i koje napominjete kao tzv. 5 u 1 (6 u 1) je cjepivo koje između ostalog sadrži komponentu protiv hripavca (pertusis). Uz komponentu protiv hripavca iz tog cjepiva se rijetko zna napominjati vremenska povezanost cijepljenja i pojave sindroma perzistentnog plača, konvulzija, encefalopatije u cijepljenog djeteta, ali uzročna povezanost ovih pojava i cjepiva nije dokazana. Danas postoji i sve više saznanja iz medicine temeljene na dokazima o patofiziologiji i etiologiji pervazivnih razvojnih poremećaja autističkog spektra koje danas prepoznajemo i značajno ranije u djece. Višu incidenciju pervazivnih poremećaja u populaciji medicinska istraživanja temeljena na dokazima ne dovode u vezu s obveznim cijepljenjem djece.

Promijenjen EEG nalaz u djeteta koje nema nikakve neurološke tegobe označava potrebu da se taj nalaz prati svakih 4-6 mjeseci. Vaš pedijatar u domu zdravlja će uputiti dijete kod nadležnog neuropedijatra koji mu je već radio EEG, iako iz vašeg navoda nije jasno kakav je EEG nalaz. Činjenica je i da oko 5% zdravih ljudi ima promijenjen EEG nalaz i to je uvijek potrebno znati u tumačenju EEG nalaza.

Jedina apsolutna neurološka kontraindikacija za cijepljenje je progresivna encefalopatija odnosno neka bolest koja zahvaća živčani sustav i uzrokuje postupno propadanje funkcija. Tu spadaju akutne i subakutne infekcijske, metaboličke i imunološke encefalopatije ili encefalomijelopatije, koma, stanja poremećene svijesti s promjenama u likvoru i EEG-u, infantilni spazmi i tzv. Reyov sindrom. Djecu sa tzv. stacionarnom encefalopatijom tipa cerebralne paralize ili dobro kontrolirane epilepsije, možemo i moramo zaštititi cjepivom.

Ako postoji sumnja na kompromitiranost imunološkog sustava u djeteta (učestale sepse, infekcije kože itd..)  potrebna je obrada imunologa i cijepiti u dogovoru i prema protokolu kojeg odredi imunolog ili infektolog. Međutim, sada vaše dijete prema dobi treba dobiti jedno sasvim drugo cjepivo i to po prvi put – cjepivo protiv morbila, rubele i parotitisa (Prorix).

Ovo cjepivo nam pruža zaštitu protiv tri gore navedene dječje osipne zarazne bolesti, a prema kalendaru cijepljenja još jednom moramo docijepiti dijete prije škole. Kod necijepljenog djeteta, klinička slika morbila, rubele i parotitisa može biti teška i s ozbiljnim posljedicama za zdravlje i život. Kako pada procijepljenost vrtićke ili školske skupine, tako raste rizik da virus rubele, morbila ili parotitisa ima i razmjere epidemije u određenom kolektivu, ali je klinička slika u cijepljene djece značajno blaža. Takve epidemije su opisane zadnjih godina, prvenstveno uslijed određenog broja necijepljene djece unutar kolektiva.

Opće i specifične kontraindikacije za ovo cjepivo su iste kao i za druga cjepiva. Cjepivo se primjenjuje s oprezom ako dijete ima povijest febrilnih konvulzija ili se u obitelji javljaju konvulzije ili slične bolesti, odnosno trebamo spriječiti pojavu povišene tjelesne temperature davanjem antipiretika kroz 48-72 sata.

U  slučajevima alergije na proteine jaja u djeteta ili u obitelji treba se prvo posavjetovati sa alergologom i nakon obrade, eventualno cijepiti u bolnici. Kao i sva cjepiva i Priorix može uzrokovati nuspojave i dijelimo ih na vrlo česte (1 na 10 primijenjenih cjepiva, npr. crvenilo na mjestu aplikacije ili povišena temperatura iznad 38 C), česte (manje od 1 na 10 primijenjenih cjepiva, npr. bol, oteklina, temperatura iznad 39.5 C) te rijetke (1 na 1000 primijenjenih doza cjepiva, npr. konvulzije vezane uz povišenu temperaturu). a ovu informaciju ćete dobiti i od liječnika koji cijepi vaše dijete.  

Rijetke neurološke komplikacije vezane uz cjepivo Priorix odnose se na aseptički meningitis (u oko 0.1 na 100 000) koji je prouzročen sojem mumpsa (parotitis, zaušnjaci) i prolazi bez posljedica.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • zoni

  Ja bih preporucio da se svakako prije vakcinacije, procita ova knjiga: Barem o tim vakcinama koje se se primaju kod nas, http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Ferel--Vakcine_novi_genocid.pdf A takodje nije lose pogledati ni ZABRANJENI dokumentarac o vakcinama od Roberta De Nira https://vimeo.com/180244371 Ovo vam na tv-u nece prikazati definitivno... prirodnamedicina.org/knjige/V.Ferel--Vakcine_novi_genocid.pdf

 • zoni

  Ja bih preporucio da se svakako prije vakcinacije, procita ova knjiga: Barem o tim vakcinama koje se se primaju kod nas, http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Ferel--Vakcine_novi_genocid.pdf A takodje nije lose pogledati ni ZABRANJENI dokumentarac o vakcinama od Roberta De Nira https://vimeo.com/180244371 Ovo vam na tv-u nece prikazati definitivno... http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Ferel--Vakcine_novi_genocid.pdf   

 • zoni

  Ja bih preporucio da se svakako prije vakcinacije, procita ova knjiga:  Barem o tim vakcinama koje se se primaju kod nas, http://prirodnamedicina.org/knjige/V.Ferel--Vakcine_novi_genocid.pdf A takodje nije lose pogledati ni ZABRANJENI dokumentarac o vakcinama od Roberta De Nira https://vimeo.com/180244371 Ovo vam na tv-u nece prikazati definitivno...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.