Beba Zdravlje i njega bebe 10. listopada 2014.

Cijepljenje protiv difterije, tetanusa i pertusisa (hripavca)

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Difterija, tetanus i hripavac opasne su bolesti uzrokovane bakterijama. Difterija i hripavac prenose se s osobe na osobu, a tetanus ulazi u tijelo kroz posjekotinu i ranu

Što su difterija, tetanus i hripavac (pertusis)?

Difterija, tetanus i hripavac (pertusis) opasne su bolesti uzrokovane bakterijama. Difterija i hripavac prenose se s osobe na osobu. Tetanus ulazi u tijelo kroz posjekotinu ili ranu.

DIFTERIJA uzrokuje debeo sloj naslaga na stražnjoj stijenci ždrijela, zbog čega se razviju teškoće u disanju, paraliza, zastoj srca pa čak i smrt.

TETANUS uzrokuje bolno zatezanje mišića u čitavom tijelu te može izazvati ukočenje čeljusti, tako da oboljela osoba ne može otvoriti usta ili gutati. Tetanus uzrokuje smrt kod jedne od deset oboljelih osoba. Bakterija ulazi kroz posjekotinu ili ranu.

HRIPAVAC (pertusis, magareći ili veliki kašalj) izaziva napadaje tako jakog kašlja da djeca ne mogu jesti, piti niti disati. Jak kašlj može trajati tjednima. Tijekom bolesti može se razviti upala pluća, konvulzije, oštećenja mozga i smrt.

Kakve vrste cjepiva protiv difterije, tetanusa i pertusisa postoje?

Postoje dvije vrste cjepiva. Ova cjepiva se razlikuju po sastavu jedino u dijelu cjepiva (antigenu) protiv pertusisa:

Cjelostanično cjepivo protiv pertusisa (dobro učinkovito, u Hrvatskoj se koristio dugi niz godina, nešto učestalije dovodi do neželjenih reakcija)

Acelularno cjepivo protiv pertusisa (u acelularnom cjepivu izdvojeni su samo neki važni dijelovi stanice koji izazivaju dobar imuni odgovor, što znači i dobru zaštitnu učinkovitost. Rjeđe dovodi do burnih neželjenih reakcija. Razvijeno je zbog nastojanja da se smanje neželjene posljedice cjelostaničnog cjepiva)

U većini razvijenih zemalja upotrebljava se isključivo ta vrsta cjepiva protiv hripavca (SAD, Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Švicarska, Italija, Švedska, Belgija, Slovenija i Hrvatska).

Kada se djeca cijepe DiTePer cjepivom?

Da bi bila zaštićena, djeca moraju primiti 5 doza DiTePer cjepiva; po jednu u sljedećim razdobljima života: 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci, 2 godine, 4 godine. To se cjepivo može primijeniti istovremeno s drugim cjepivima predviđenim u toj dobi.

Neka se djeca ne smiju cijepiti protiv difterije, tetanusa i pertusisa ili moraju pričekati

Dijete koje je imalo alergijsku reakciju na prvu dozu DiTePer cjepiva ne smije primiti drugu dozu. Također je vrlo važno obavijestiti liječnika ukoliko je dijete ikada imalo febrilne konvulzije (grčeve u vrućici). Liječnik će u tom slučaju preporučiti posebne mjere snižavanja temperature, koje će smanjiti mogućnost izazivanja konvulzija.

Obavijestite liječnika ako je vaše dijete nakon DiTePer cjepiva:

 • imalo bilo koju vrstu neželjene reakcije
 • imalo ozbiljnije reakcije (grčeve, kolaps, crvenilo veće od pola noge ili ruke)
 • neutješno plakalo bez prestanka dulje od 3 sata
 • imalo vrućicu višu od 40.5 C.

Također je vrlo važno obavijestiti liječnika ukoliko je dijete (ili član obitelji) ikada imalo febrilne konvulzije (grčeve u vrućici) ili epilepsiju (padavicu). Liječnik će u tom slučaju preporučiti posebne mjere snižavanja temperature, koje će smanjiti mogućnost izazivanja konvulzija. Neka djeca ne smiju se dalje cijepiti cjepivom koje sadrži pertusis komponentu, ali se mogu cijepiti cjepivom koje je ne sadrži, tzv. DT cjepivom.

Starija djeca i odrasli

DiTePer cjepivo ne smije se davati odraslima i djeci starijoj od 7 godina zbog komponente protiv pertusisa. No starija djeca, adolescenti i odrasli trebaju se docijepiti DT cjepivom protiv difterije i tetanusa u dobi od 7, 14 i 19 godina te potom svakih deset godina.

Koje su moguće neželjene reakcije na DiTePer cjepivo?

Obolijevanje od difterije, tetanusa ili hripavca nosi sa sobom mnogo veće rizike od DiTePer cjepiva! Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške i jako teške reakcije izuzetno je malen.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene)

 • bol, crvenilo, oteklina na mjestu injekcije
 • neuobičajen plač
 • povraćanje
 • uzimanje hrane ili pića manje nego uobičajeno
 • nemir, pospanost, spavanje više ili manje nego uobičajeno
 • povišena temperatura

Javljaju se 48 sati od cijepljenja. Nisu zapreka za nastavak cijepljenja.

 • Teške reakcije (neuobičajene)
 • konvulzije (grčevi u vrućici)
 • neutješan plač u trajanju dulje od 3 sata
 • stanje slično šoku (napadaj mlohavosti i bljedila)
 • vrućica viša od 40,5 C
 • oteklina veća od pola ruke ili noge

I ove se reakcije javljaju 48 sati od cijepljenja, ali se mogu javiti i nakon 7 dana. Javite se odmah liječniku! Nisu zapreka nastavku cijepljenja, ali o tome kada i kako odlučit će vaš pedijatar.

Jako teške reakcije (vrlo rijetke)

 • alergijska reakcija
 • poremećaj svijesti (koma, smanjena prisebnost iznimno je rijetka reakcija).

Ova reakcija zapreka je nastavku cijepljenja DiTePer cjepivom. Ako nastupi jako teška reakcija na cijepljenje, javite se odmah liječniku! Većina neželjenih reakcija obično nastaje unutar 117 dana od cijepljenja te najčešće spontano nestaje bez ikakvih posljedica.

Sve neželjene reakcije javljaju se rjeđe pri cijepljenju djece kombiniranim cjepivom protiv difterije, tetanusa i pertusisa koje sadrži acelularnu komponentu protiv pertusisa umjesto cjelostanične.

Što ako nastupi teška ili jako teška reakcija?

Iako izuzetno rijetko, alergijska reakcija može nastati nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. U oba slučaja dijete treba čim prije odvesti liječniku!

Autori teksta: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.