Vrtić Dijete u vrtiću 20. svibnja 2017.

Nakon epidemije ospica, splitski vrtići odbijaju necijepljenu djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca koju roditelji nisu cijepili prema zakonu se ne mogu se upisati u gradske, ali ni u privatne vrtiće.

Splitsko-dalmatinska te Dubrovačko-neretvanska županija bilježe sve veći broj necijepljene djece, čak i više od 30 posto. Stoga su u nekim splitskim vrtićima počeli odbijati upisivanje djece koja nemaju uredne cijepne kartone.

"Grad Split je donio odluku koja je u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a koja daje naglasak na to da roditelji ne mogu biti pametniji od stručnih odluka i da se zakon treba poštovati", kaže Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, dodajući kako je udruga kojoj je na čelu dobila više pritužbi roditelja na odluku da u vrtić mogu samo cijepljena djeca. Karačić ističe kako ti roditelji smatraju da su im djeca diskriminirana. Problem nastaje, objašnjava, zato što se takve odluke donose pojedinačno po gradovima. Negdje se odluka poštuje, a negdje se ne poštuje uopće ili nije ni donesena, pa se postavlja pitanje autoriteta.

Karlovački roditelji za slobodan izbor

Iako je u Splitu nedavno izbila i epidemija ospica, zarazne bolesti protiv koje je cijepljenje obavezno i koje nije generacijama bilo, jedan dio roditelja, ali i stručnjaka inzistira na tome da se u Hrvatskoj (poput brojnih europskih zemalja) cijepljenje primjenjuje fakultativno. Stoga su roditelji iz Karlovca i njegove okolice, koji se zalažu za slobodu izbora cijepljenja, poslali svim kandidatima za karlovačkoga gradonačelnika otvoreno pismo.

beba doktor pedijatar Možda te zanima... Tri mame odgovaraju: zašto nismo cijepile svoju djecu? Roditelji

Oni traže da se očituju na, kako kažu, činjenicu da karlovački vrtići i pedijatri “nedvojbeno krše zakone, konvencije i Ustav RH, vrše pritisak na roditelje te diskriminiraju necijepljenu djecu” koja, smatraju roditelji, ne predstavljaju apsolutno nikakvu opasnost za drugu djecu i kolektiv.

"Republika Hrvatska je dužna skrbiti i za predškolski odgoj te obrazovanje necijepljene djece. S obzirom na to da smo potpisnici Konvencije o pravima djeteta, među kojima je i pravo na obrazovanje, odbijanje upisa ili čak ispisivanje već upisanog djeteta iz vrtića ili jaslica zbog neprovedenog cijepljenja kao preventivne mjere zaštite od zaraznih bolesti, izravno se krši djetetovo pravo na obrazovanje zajamčeno Ustavom i Konvencijom", odlučno će karlovački roditelji.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neslužbeno saznajemo da gradski vrtići u Zagrebu dosad niti jedno dijete nisu odbili upisati zbog njegova necijepljenja. Ravnateljstvo i zdravstveni djelatnici roditeljima te djece najprije pokušavaju ukazati na to da je necijepljenje zapravo kršenje zakona nadajući se da će roditelji promijeniti svoj stav, iako i sam vrtić kao ustanova, upisom takvog djeteta na neki način krši taj isti zakon.

Ipak, iz zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo ističu kako je Ministarstvo zdravstva dalo je jasnu uputu da se djeca koja nisu cijepljena ne mogu uključiti u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima. Iznimka su djeca koja nisu cijepljena, ali imaju potvrdu od odabranog pedijatra o kontraindikaciji djeteta kod cijepljenja.

"Briga o procijepljenosti provodi se tijekom cijelog boravka djeteta u dječjem vrtiću, a roditelje se upozorava i upućuje na cijepljenje. Ako to roditelji odbijaju, vrtić traži mišljenje odabranog pedijatra i Ministarstva zdravstva, te sukladno tome i postupa. Imamo vrlo mali broj takve djece, jer se u posljednje dvije godine dosljedno primjenjuju upute Ministarstva zdravstva već kod upisa djeteta", ističu u Uredu.

cijepljenje Možda te zanima... Imate li i vi dvojbe oko cijepljenja? Beba

Struka potpisala deklaraciju o važnosti cijepljenja

"Svi moramo poštovati zakon te ne smijemo i ne možemo upisati dijete koje nije cijepljeno jer su tako odlučili njegovi roditelji", kaže Ljiljana Vukšić, ravnateljica privatnog Dječjeg vrtića Mali istraživač u Zagrebu.

Početkom travnja Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donijeli su Deklaraciju o važnosti cijepljenja u kojoj su istaknuli da je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća modernog doba koje je spasilo više života od bilo koje druge medicinske intervencije u povijesti medicine. Jedan od potpisnika Deklaracije je i prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

cijepljenje, beba Možda te zanima... Što ako odbijem cijepiti dijete? Beba

"Na Klinici se svakodnevno susrećemo s djecom koja nisu redovito cijepljena, kao i s djecom koja uopće nisu cijepljena. Ona, kao i svako drugo dijete, imaju pravo na liječenje, no pedijatar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dužan je roditelje upoznati s benefitima cijepljenja, tj. potencijalnim opasnostima necijepljenja", govori prof. Tešović. Dodaje kako se ljude plaši da neko cjepivo izaziva, primjerice, autizam ili neku autoimunu bolest, a da za to nikakvih dokaza nema.

Prema podacima HZJZ-a, u 2016. je, kad je u pitanju cijepljenje protiv difterije, tetanusa i hripavca, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prvo cjepivo primilo 82,8 posto djece.

Istim ih je cjepivom docijepljeno 62,4 posto ili 367 djece manje. Razlozi smanjena docjepljivanja HZJZ-u nisu poznati, no u toj, kao i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tvrde, i ranije je postojao otpor prema cijepljenju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.