Beba Zdravlje i njega bebe 06. studenoga 2019.

Jantarne ogrlice opasne su za bebe, upozoravaju stručnjaci

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema znanstvenih dokaza da su ogrlice učinkovite i sigurne. Američko udruženje pedijatara ne preporučuje nikakav nakit koji može pomoći bebi protiv boli, a Agencija za hranu i lijekove upozorava da ogrlice mogu dovesti i do gušenja

Roditelji koji imaju bebu kojoj rastu zubići uvijek će pokušati učiniti sve kako bi joj ublažili bol. Ali popularne ogrlice od jantara su opasne, poručuje američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) jer mogu izazvati gušenje. "Nema znanstvenih dokaza da su ogrlice učinkovite i sigurne. Američko udruženje pedijatara ne preporučuje nikakav nakit koji može pomoći bebi protiv boli", kaže liječnica Jennifer Hoekstra iz dječje bolnice Helen DeVos iz Michigana. Iako nije iz Agencije za hranu i lijekove, potpuno podržava njihovu preporuku.

Možda te zanima... Kalendar dječjih zubića od rođenja do 12. godine Beba

Roditelji koji slušaju savjete iz narodne medicine ili homeopata često posežu za jantarnim ogrlicama ili narukvicama. Vjeruje se da beba onda apsorbira sukcinsku kiselinu iz jantara čime se olakšava bol. Međutim, dokaza za to nema. "Roditelji misle da olakšava bol zbog sukcinske kiseline koja se apsorbira kroz kožu i postaje analgetik. Tijelo ga može apsorbirati, a nema dokaza da ublažava bol", objašnjava Lara McKenzie iz Dječje bolnice Nationwide za Today.

Štoviše, sukcinska kiselina izlazi iz jantara samo na temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva, temperatura koju dječja koža nikad ne dostiže. Osim popularnog jantara, roditelji djeci daju silikonske ili gumene igračke za žvakanje.

ogrlica od jantara | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

No, Hoekstra vjeruje da se narukvice ili ogrlice mogu zapetljati ili da se djeca mogu ugušiti ako puknu. Čak je i uz nadzor to teško spriječiti. Agencija za hranu i lijekove (FDA) daje primjer sedmomjesečne bebe koja se ugušila od drvene ogrlice za zube iako su roditelji bili uz nju. Agencija za hranu i lijekove upozorava roditelje da ne koriste previše gelove ili kreme jer one uključuju površinski lokalni anestetik benzokain što ograničava količinu kisika u krvi. "Ovakvi sastojci nisu primjereni za djecu", objašnjava dalje Hoekstra.

Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića? Pročitaj iskustva mama, savjete dr. dentalne medicine Ivane Cekić te mišljenje prof. Vesne Ivanović, poznavateljice povijesti upotrebe kristala i minerala, autorice knjige 'Život i alkemija kristala'.

Što stručnjaci preporučuju za olakšavanje boli kod nicanja zubića:

  • smrznute stvari: smrznuta ili hladna krpa koja je zamotana
  • igračke za žvakanje: ove igračke napravljene su specifično za zube i pružaju bebi olakšanje
  • masaža: operi ruke i prstima trljaj bebine desni
  • paracetamol: ako ništa ne uspije, možeš djetetu dati primjerenu dozu ovog lijeka za smanjivanje boli
Možda te zanima... Mali vodič: Što svaki roditelj treba znati o izbijanju zubića Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.