Vrtić 30. siječnja 2023.

Dijete vam se guši od kašlja? Evo kako mu pomoći da izgura dan i lakše zaspi

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Respiratorne bolesti i infekcije očekivano su na vrhu liste najučestalijih bolesti zimi. Istraživanja kažu da djeca do pet godina prebole u prosjeku od 6 do 9 akutnih infekcija dišnih organa. Kod vrtićanaca se taj broj povećava, a prosječnog školarca očekuje od 3 do 8 prehlada godišnje

Prehlada je jedna od najčešćih bolesti respiratornog sustava, vrlo lako se prenosi, ali je blaga i prolazi u roku od 4 do 6 dana. Hunjavica, kihanje, začepljen nos, pečenje očiju, a katkad i blaža grlobolja, glavni su simptomi. Povišena temperatura obično izostaje, ali se pojavljuju sekrecija iscjetka iz nosa, osjećaj umora, glavobolja ili blaži bolovi u mišićima, skreću pozornost na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Za razliku od prehlade, bakterijska upala grla počinje naglo, jakim bolom u grlu, prate je gubitak apetita i opća slabost. Ždrijelo je izrazito crveno s gnojnim naslagama, a temperatura je povišena, iznad 39 stupnjeva. Ako dijete ima takve simptome, potrebno je obratiti se liječniku.

Stručnjaci tvrde da je najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa učestalo pranje ruku, boravak na svježem zraku i jačanje organizma. Ako pak podlegnemo nekoj od spomenutih bolesti na raspolaganju su nam učinkoviti lijekovi, ali i prirodni pripravci poput meda, čaja ili sirupa od smreke ili trputca OPG-a Tić.

 | Author: OPG Tić Foto: OPG Tić

Vrste kašlja i njegovi uzroci

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma respiratornih bolesti, prisutan je u gotovo svakoj infekciji dišnih putova i vrlo često indikator koji liječnika vodi prema dijagnozi. 

Ova refleksna reakcija tijela javlja se zbog iritacije u grlu ili dišnim putovima. Nakon podražaja živčani sustav šalje poruku moždanom deblu i ono reagira tako što javlja mišićima u prsima i abdomenu da se stegnu i izbace nalet zraka tj. da se zakašljemo.
Suh podražajni kašalj najčešći je tip kašlja kod djece. Kao što mu i ime kaže, ništa se ne iskašljava, a može ga uzrokovati infekcija gornjih dišnih putova, poput prehlade ili gripe. Ovaj tip kašlja traje i do nekoliko tjedana, a može upućivati i na laringitis, grlobolju, anginu, upalu sinusa, astmu, alergiju, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili neke druge bolesti uzrokovane virusima i bakterijama.

Suhi kašalj vrlo je naporan i vrlo često remeti san djeteta. Ako potraje, dijete postaje iscrpljeno, javljaju se umor, gubitak apetita i pad imuniteta. Topla tekućina umirit će nadraženu sluznicu, pomoći će i prirodni sokovi, ispiranje grla slanom vodom, a uputno je u prostoru u kojem se boravi održavati optimalnu vlagu zraka. 

 | Author: OPG Tić Foto: OPG Tić

S druge strane, mokri kašalj, koji se naziva još produktivni kašalj, obično uključuje izbacivanje sluzi ili sekreta iz pluća. Ako potraje, može izazvati pretjerano umaranje, pa i glavobolje. Mogu ga uzrokovati prehlada, gripa, upala pluća, tuberkuloza, bronhitis, cistična fibroza, alergija, upala sinusa...

Unosom dovoljne količine tekućine, grgljanjem čaja od kadulje, vlaženjem zraka u prostoriji u kojoj se boravi, kapanjem nosa fiziološkom otopinom simptomi se mogu ublažiti.

Kašalj je samo simptom bolesti, koju treba dijagnosticirati i adekvatno liječiti, a o potrebi za lijekovima odlučuje isključivo liječnik obiteljske medicine ili specijalist koji prati bolest. 

Prirodno rješenje za suhi i produktivni kašalj

Zahvaljujući prirodi te prabakinoj i bakinoj predaji, obitelj Stipaničev iz Tribunja spravila je pripravak od smreke (borovih iglica) koji je mnogima koji su muku mučili s alergijama, bronhitisom, produktivnim kašljem, astmom i ostalim respiratornim tegobama pomogao prodisati i osigurao miran san.

 | Author: OPG Tić Foto: OPG Tić

Iako je sirup od smreke (borovih iglica) glavni adut OPG-a Tić, i sirup od trputca spravljen je prema provjerenoj recepturi, i to poznate austrijske travarke Marije Treben, a preporučuje se za jačanje imuniteta, kod suhoga kašlja, upale grla, upale pluća, laringitisa, streptokoka, otvara apetit kod djece... Mnogo je pozitivnih iskustava onih kojima su sirupi pomogli, o čemu najbolje svjedoče zahvale na web stranici i društvenim mrežama.

Važno je napomenuti kako se oba sirupa spravljaju od svježih biljaka. Berba smreke počinje u proljeće jer jedino tad ima mladih izdanaka smreke, a trpuca u proljeće i tijekom jeseni. Izuzetno je važno da bilje koje je ubrano istog dana bude i spremljeno u staklenke sa šećerom, kako bi se maksimalno sačuvali svi vitamini i minerali te kako bi se dobio sirup vrhunske kvalitete, ističu iz OPG-a Tić. 

Sirupi nemaju nikakvih aditiva niti konzervansa, samo šećer i biljku. Zato su omiljeni među djecom. Traju do 12 mjeseci uz uvjet da ih čuvate na tamnom i hladnome mjestu. Proizvodi nisu lijek nego dodaci prehrani.

Sirup od smreke i sirup od trputca možete naručiti na web stranici tic-sirup.com, putem Facebook stranice, Instagrama, WhatsAppa, Vibera ili SMS-om.