Beba Zdravlje i njega bebe 27. veljače 2017.

Mame liječe bolje nego sve bolnice

Novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Britanski Zavod za zdravstvo preporučilo je da se bebe koje nisu teže bolesne i na aparatima puste na njegu majkama

Tisuće bolesne novorođenčadi trebalo bi poslati kući sa svojim majkama, umjesto zadržavanja na odjelima intenzivne njege, stoji u izvješću britanskog Zavoda za zdravstvo (National Health Service). Kontakt koža na kožu s majkom, od životne je važnosti u prvih nekoliko sati od rođenja, jer pomaže regulirati bebino disanje, otkucaje srca i temperaturu. Također omogućuje zbližavanje majke i djeteta te pomaže kasnijem razvoju, kao i poticanju dojenja.  

Izvješće britanskog Zavoda za zdravstvo poziva liječnike da dopuste majkama da ostanu s novorođenčadi, gdje god je to moguće, bilo kod kuće ili u bolnici. Ovo izvješće cilja na tisuće novorođenčadi koja su rođena između 37. i 40. tjedna, sa žuticom, niskom razinom šećera u krvi ili problemima s disanjem.

marina stojanović Možda te zanima... 'Žutica, ragade i mastitis nisu nas spriječili da još uvijek dojimo' Roditelji

Oko 90.000 beba u Velikoj Britaniji primljeno je na odjele intenzivne njege svake godine, a brojevi su porasli za 24 posto od 2011. godine. Kontakt koža na kožu podrazumijeva blizinu majke i bebe, a majčina blizina utječe na svaki element zdravlja bebe, uključujući rad srca, regulaciju bebinog disanja, apetit, otpuštanje hormona, ali i intenzitet aktivnosti.

Preporučuje se da, djeci koja nisu ozbiljno bolesna, bude dopušteno otići kući sa svojim majkama i vratiti se na potrebne testove i tretmane. Također, bebe s težim komplikacijama trebale bi biti na odjelima sa svojim majkama, dok god se liječe. 
Dr. Mike Durkin, ravnatelj britanskog Zavoda za zdravstvo, za Daily Mail je rekao: "Ovdje se radi o dobivanju prave ravnoteže, kako bi djeca kojima je potrebna pomoć stručnjaka, što prije bila liječena i puštena kući, te kako bi to razdoblje provela sa svojim majkama."

Primalja Birte Harlev-Lam, nadovezala se: "Kao babica, znam koliko je važno za mame i bebe, da provedu tih nekoliko posebnih sati nakon rođenja zajedno. To vrijeme je od životne važnosti za zdravlje i razvoj bebe." 

Možda te zanima... Dvije velike istine o bebi i mami nakon poroda Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.