Beba Mama poslije poroda 16. kolovoza 2016.

Miris bebe pomaže mami nakon poroda

beba mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Miris bebe na majke djeluje kao stimulans, potiče ih da budu odgovorne, brinu o djeci i strahuju zbog njih', istaknula je Cynthia McVey, psihologinja sa Sveučilišta Glasgow

Miris beba u prvih nekoliko mjeseci od porođaja majkama pomaže da se suoče sa strahovima i brigama. To su utvrdili japanski stručnjaci sa Sveučilišta Nagasaki, na osnovu eksperimenta u kojem je testiran osjet mirisa 38 žena. One su prekrivenih očiju mirisale odjeću koju su nosile bebe i onu u kojoj su bili muškarci, a polovina ispitanica bile su majke.

Tajni plan: Evolucija objašnjava zašto su nam bebe tako neodoljive

Za to vrijeme sniman im je dio mozga zadužen za racionalno razmišljanje. Žene koje su se nedavno porodile gotovo su nepogrešivo prepoznale odjeću beba, a one koje nemaju djecu bile su precizne u 60 posto slučajeva. Dok su mirisale mušku odjeću, obje grupe žena pokazale su sličan rezultat, preciznost veću od 70 posto, a slična im je bila i moždana aktivnost.

Zašto su nam bebe slatke?

“Promjene upućuju na zaključak da porođaj mijenja način rada mozga. Miris bebe na majke djeluje kao stimulans, potiče ih da budu odgovorne, brinu o djeci i strahuju zbog njih”, istaknula je Cynthia McVey, psihologinja sa Sveučilišta Glasgow. I studija koja je nedavno obavljena u Kanadi pokazala je da miris bebe potiče proizvodnju dopamina, hormona zaslužnog za ljubavnu euforiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.