Beba Zdravlje i njega bebe 14. siječnja 2023.

Klokan njega: Sve što trebaš znati o kontaktu koža na kožu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već si sigurno čula kako kontakt koža na kožu, odnosno klokan njega - ima puno benefita kako za mamu tako i za bebu. Doista, to je povezano s poboljšanim mentalnim razvojem, zdravom težinom, lakšim dojenjem i još puno toga. Saznaj sve o prednostima klokan njege

Kontak koža na kožu između majke i novorođenčeta odnosno klokan njega se prvo počela primjenjivati u Bogoti, Kolumbiji 1983.g. kod prijevremeno rođenih beba. Neonatolozi Edgar Rey i Hector Martinez su počeli s time jer su imali ograničene resurse, probleme sa strujom i nepouzdanu opremu. Kako im je zbog toga umirala nedonoščad, odlučili su probati bebe staviti uz majke kako bi im pomogla tjelesna toplina i dodir majčine kože. Ova se metoda pokazala vrlo učinkovitom, tako da je postala praksa u sve većem broju bolnica.

Liječnici su otkrili da taj kontakt koža na kožu ne samo da omogućuje majkama da prije napuste bolnicu, već su liječnici došli do zaključka kako je pala stopa smrtnosti beba sa 70 na 30 posto

Sada liječnici diljem Sjedinjenih Država, Južne Amerike, Južne Afrike i drugih zemalja preporučuju ovaj kontakt kože na kožu novim mamama i prerano rođenim bebama kao i bebama rođenima u terminu. Klokan njega bi trebala trajati od 60 minuta do 24 sata, a mogu je provoditi i očevi. 

Možda te zanima... Novorođenče ne treba oprati odmah nakon poroda? Beba

Prednosti klokan njege

"Brojna istraživanja daju nevjerojatne dokaze da klokan njega nije samo sigurna na majke, nego je i superiorna u upotrebi tehnologije poput inkubatora", kaže dr. Nils Bergman liječnik s dugogodišnjom praksom u porodništvu iz Cape Towna u Africi, gdje liječnici porode oko 7.000 djece godišnje. "Oduzimanjem bebama kontakt koža na kožu stvara stres, što između ostalog može dovesti do poremećaja deficita pažnje (ADD), kolika i poremećaja spavanja"

Bolja prilagodljivost na život izvan trbuha

"Toplinska regulacija je vrlo čest problem kod novorođenčadi, posebno nedonoščadima", kaže Malika D. Shah, M.D., docentica pedijatrije i neonatologije na Medicinskom fakultetu u Feinbergu Northwestern University. Dok je beba bila u trbuhu nije joj bilo potrebno regulirati vlastitu temperaturu. Budući da je na tvojoj koži ista temperatura kao i u maternici, beba će se lakše prilagoditi svom okruženju nakon rođenja. 

Potiče mentalni razvoj

Nedonoščad koja je dobila klokan njegu imala je bolju funkciju mozga u dobi od 15 godina - uspoređeno s adolescentima rođenim u terminu - od onih koji su bili u inkubatorima, tvrdi kanadska studija. Stabiliziranjem otkucaja srca, oksigenacijom i poboljšanjem sna mozak se može bolje razvijati, kaže Ludington.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Zdrava težina

Zaključak jednog istraživanja kaže da kontakt koža na kožu drastično povećava debljanje novorođenčadi. "Kad su bebe tople, ne trebaju koristiti svoju energiju za regulaciju tjelesne temperature", kaže Ludington. "Oni mogu koristiti tu energiju za rast."

Lakše dojenje

"Novorođenčad instinktivno ima pojačan miris, pa stavljanje bebe na koža na kožu pomaže joj da pronađe bradavicu i počne dojiti", kaže Katie Dunning, klinička koordinatorica poroda i porođaja u bolnici Mount Sinai.  U stvari, mame koje su prakticirale klokan njegu imale su veću vjerojatnost da isključivo doje, a u prosjeku su te majke dojile tri mjeseca duže od onih koje nisu prakticirale njegu kože na kožu, kaže jedno istraživanje objavljeno u Neonatal Networku.

Možda te zanima... 27 sitnica koje će ti pomoći da se još više povežeš s bebom Beba

Bolji otkucaji srca i disanje

Bebe koje su imale respiratorne tegobe i imale klokan njegu, u roku od 48 sati su maknute s respiratora. Jedno je istraživanje zaključilo da su otkucaji srca kod novorođenčadi koje su imale klokan njegu pravilniji nego kod beba koje nisu imale.  

Poboljšani imunitet

"Čini se da prerano rođene bebe imaju loš imunološki sustav te su podložnije alergijama, infekcijama, i imaju problema s hranjenjem. Rani kontakt kože i kože dramatično smanjuje ove probleme", kaže Bergman.

Povećava se ponuda mlijeka

Kad su mama i beba zajedno, hormoni koji reguliraju dojenje uravnotežuju se i pomažu u proizvodnji mlijeka, kaže dr. Shah.

Smanjuje fetalni stres i bol

Samo 10 minuta kontakta koža na kožu, bebama se smanjuje razina hormona stresa kortizola i povećava razina oksitocina "hormona sreće" koji stimulira parasimpatički živčani sustav da bi se bebe osjećale mirno i sigurno, kaže Ludington. 

Bebe bolje spavaju

Manje stresa = bolji san. Nedonoščad koja je imala klokan njegu bolje je spavala i rjeđe se budila od onih koji su spavali u inkubatorima, izvijestio je časopis Pediatrics.

Povezivanje s tatom

"Još dok su u maternici, bebe prepoznaju tatin glas", kaže istraživačica za klokan njegu doktorica znanosti Gene Cranston Anderson sa Sveučilišta Case Western Reserve u Clevelandu. "Bebe kontakt koža na kožu s tatom smiruje i pomaže im u povezivanju". 

Postporođajna depresija Možda te zanima... Upozoravajući znakovi postporođajne depresije: Koji su simptomi i koliko traje postporođajna depresija? Beba

Prevencija postporođajne depresije

Razne studije pokazuju da klokan njega smanjuje postporođajnu depresiju. Prema MNC: The American Journal of Maternal/Child Nursing, porod negativno utječe na nadbubrežnu žlijezdu, a kontakt koža na kožu može ponovno aktivirati putove kako bi se smanjio rizik od depresije. Osim toga, oksitocin koji se oslobađa klokan njegom smanjuje majčinu anksioznost i potiče vezanost, dodatno smanjujući rizik, kaže Dunning.

Kako prakticirati klokan njegu

Kad je u pitanju klokan njega, više je bolje, ali prema Ludingtonu, najvažnija su prva dva sata nakon poroda.

Nakon toga, kontakt kože i kože može i dalje biti koristan, posebno za nedonoščad koja ima malu težinu i nije u mogućnosti regulirati vlastitu temperaturu. To se može smatrati alternativom inkubatoru, kaže dr. Shah, koja preporučuje klokan njegu kod nedonoščadi tijekom prvih 20 tjedana života. "Radi to dok beba i roditelj uživaju", kaže ona. Kad se beba počne ljutiti i pokušava se maknuti s prsa, to je dobar znak da je vrijeme da je pustiš da radi svoje stvari.

Kako započeti klokan njegu

  • Roditelj bi trebao udobno sjediti u mirnoj, slabo osvijetljenoj sobi.
  • Smjesti bebu, samo s pelenom na sebi (i kapom ako je potrebno) na gola prsa najmanje 20 minuta.
  • To vrijeme povezivanja mogu koristiti i majka i otac. 
Možda te zanima... Tatina 'klokan njega' duginih beba - prizor koji će vas raznježiti Beba
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.