Beba Zdravlje i njega bebe 15. svibnja 2019.

Jessicina beba ima 'poljubac anđela': Što je rodin ugriz i nestaje li?

Foto: Instagram/jessicasimpson
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na fotki jednomjesečne Birdie May vidi se neobično znamenje na njenom čelu, koje se u narodu naziva 'poljubac anđela' ili rodin ugriz

Jedna od novijih fotografija malene Birdie May, treće bebe glumice, pjevačice i dizajnerice Jessice Simpson, ponovno je oduševila njene pratitelje, a mnogi komentiraju bebin bucmasti izgled.

"Rodila si dvogodišnjaka!", jedan je od komentara na bucmasti izgled bebe koji slavnoj mami nudi suosjećanje nakon teške trudnoće i poroda.

Možda te zanima... Trudna Jessica pokazala natečeno stopalo: 'Ima li lijeka? Pomozite!' Trudnoća

Osim preslatkih bucmastih ručica i nožica, pratitelji su na bebinom čelu primijetili neobično znamenje.

"Moja kći rođena je s istim znamenom na čelu. Pedijatar mi je rekao da se to zove poljubac anđela. Izblijedio je do njenog prvog rođendana, ali pojavljuje se i dan danas kad ima povišenu temperaturu! I onda joj kažem da ju poljubio anđeo!", napisala je jedna mama u komentarima ispod fotografije. 

"Preslatko, ima poljubac anđela između očiju, tako slatko! Sva moja djeca su ih imala!"

"Moja unuka je imala isti znamen kao Birdie Mae! On nestaje kako odrasta, ali dok plače, može se vidjeti. Mi volimo misliti da to imaju vrlo posebni ljudi", komentirala je jedna baka.

Možda te zanima... 7 neobičnih, ali posve normalnih stvari kod novorođenčeta Beba

Ovo znamenje zove se i rodin ugriz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessica Simpson (@jessicasimpson) on

Pojavljuje se kod 30-50 posto novorođenčadi

"To je najčešća promjena na koži novorođenčeta koju ima čak 30 do 50 posto novorođene djece i vidi se od prvog dana života. Karakteristično se javlja u srednjoj liniji tijela, na potiljku ili vratu, zbog čega je u narodu uvriježen naziv „rodin ugriz“ koji aludira na biljeg od rode koja je dijete donijela majci. Rjeđe se javlja između očiju, na čelu ili vjeđama, a tada se može čuti i narodski naziv „poljubac anđela“. Iznimno rijetko, može biti i na više mjesta istovremeno. Ta promjena je potpuno bezazlena, a uzrokuje ju proširenje najmanjih žilica – kapilara na tipičnim mjestima, što se posebno dobro uočava jer je koža bebe tanka. Također, kada dijete plače, još se jače zacrveni, jer se žilice bolje ispune krvlju i boja se intenzivira. Promjene blijede s dobi djeteta, najčešće već do godinu dana, iako mogu trajati i dulje", piše prim. dr Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar gastroenterolog iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Možda te zanima... 8 stvari kod novorođenčeta koje bi te mogle iznenaditi Beba
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessica Simpson (@jessicasimpson) on

Isti odgovor dala nam je i pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš.

"Radi se o bezazlenoj i prolaznoj pojavi koju primjećujemo gotovo kod svakog drugog novorođenčeta. To je neopasno proširenje najsitnijih žilica, tzv. kapilara. Promjena je jače izražena kada dijete plače jer u naporu se te krvne žilice bolje napune krvlju pa boja postaje intenzivnija i promjena izraženija. U narodu se to crvenilo  zgodno naziva "poljupcem anđela" ili "rodinim ugrizom". Promjene izblijede obično do godinu dana života, kod nekih traju do treće ili četvrte godine. Rijetko kome su vidljive i kasnije, ali u puno blažem obliku", objašnjava pedijatrica.

Inače, 15. svibnja u svijetu se obilježava Dan svjesnosti o vaskularnim promjenama na koži, poput madeža i hemangioma. Dan se obilježava i ponosnim objavljivanjem svojih madeža na društvenim mrežama jer mnoge osobe doživjele su ismijavanje i zadirkivanje zbog fizičkih oznaka.

hemangiom Možda te zanima... 'Moja curica je lijepa, ne morate je žaliti' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.