Beba Zdravlje i njega bebe 13. svibnja 2016.

Povijanje starijih beba povećava rizik od 'smrti u kolijevci'

beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon određene dobi povijanje bi se trebalo prestati koristiti kao metoda uspavljivanja. Većina beba sposobna je okretati se u dobi od četvrtog do šestog mjeseca

Povijanje bebe radi se kako bi se beba osjećala sigurnije, toplije te kako bi imala što sličniji osjećaj onome u majčinom trbuhu. Mnogi koriste povijanje i kao metodu uspavljivanja jer tako bebe lakše zaspu. 

No stručnjaci su sad upozorili da su povijena djeca pod povećanim rizikom od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) ili "smrti u kolijevci". Posebno se rizik povećava ako ih se povijene stavi spavati na bok ili na trbuh, piše Daily Mail.

Povijanje - drevna tehnika umirivanja bebe

Stručnjaci sa Sveučilišta u Bristolu analizirali su četiri studije koje su se provodile 20 godina i pokrile su područje Engleske, Tasmanije u Australiji te Chicaga. Rizik je gotovo udvostručen ako povijenu bebu stavite spavati na bok, a pod velikim rizikom su i starije bebe koje su povijali dok su spavale.

Većina beba sama se okrenula na trbuh u snu. Zato bi uspavljivanje povijanjem trebalo odbaciti što su bebe starije jer one više ne spavaju tako mirno kao u početku, a ne znaju se izvući iz nezgodnog položaja.

Koji je najsigurniji položaj za spavanje bebe?

"Nakon određene dobi povijanje bi se trebalo prestati koristiti kao metoda uspavljivanja. Većina beba sposobna je okretati se u dobi od četvrtog do šestog mjeseca. Ako roditelji ipak odluče povijati dijete i tako ga uspavljivati onda ga uvijek treba položiti na leđa. No što su djeca pokretnija to će im povijanje sve više smetati i treba ga odbaciti" ispričala je dr. Anna Pease, voditeljica studije. 

Čvrsto povijanje beba može stvoriti probleme s kukovima

Vrlo je važno educirati roditelje o ovom problemu, ističu stručnjaci. Već je poznato da je SIDS povezan sa spavanjem na trbuhu, majčinim pušenjem i pretrpavanjem krevetića posteljinom i igračkama, no nova saznanja uvijek pomažu učiniti život još sigurnijim mjestom za bebe. 

Pročitajte više na portalu 24 sata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.