Školarci Zdravlje osnovnoškolca 07. lipnja 2016.

Fimoza kod desetogodišnjaka

dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S obzirom da je dijete na pragu puberteta, vrlo je važno riješiti problem, savjetuje specijalistica školske medicine dr. Adriana Juriša majci destogodišnjaka koji ima fimozu

Moje dijete ima problema s kožicom na spolovilu, možemo je povući preko glavića, ali je slijepljena. Sada ima 10 godina, a dok je bio mala beba od šest mjeseci, pedijatar je to na silu navukao da pukne i nakon toga sam mazala klorafenikolom masti. Nekih mjesec dana je bilo u redu, a nakon toga ponovno je sraslo. Savjet je bio da ga poduže držimo u toploj vodi prilikom kupanja te lagano povlačimo, no bezuspješno. Isto navlačenje kožice na silu je napravio pedijatar u dobi od tri godine i ponovno mast. Bili smo zadovoljni, ali smo ponovno došli na isto. Čak su me kritizirali da ne održavamo higijenu kako treba. Ponovno je to bilo sa šest godina, i traje još jer ja više ne dam da mu to radi naživo bez ikakvog anestetika, a uputnicu za bilo gdje ne da. Kome da se obratimo? Njegova teorija je namakanje u vodi što nikako ne pomaže.

dječak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Fimoza je suženje otvora prepucija (kožni nabor koji prekriva glavić penisa) koji se kao takav ne može prevući preko glavića penisa. Fiziološka fimoza spontano nestaje oko druge godine života. Kod vašeg djeteta vjerojatno se radi o stečenoj fimozi koja je nastala kao posljedica opetovanih, nažalost nepotpuno uspjelih prevlačenja prepucija. Nakon takvih zahvata, koji se redovito rade u ambulantnim uvjetima, neobično je važna dosljedna suradnja roditelja, redovito prevlačenje prepucija i održavanje higijene prema uputama liječnika. Ponekad, i za roditelja i za dijete vrlo je teško pridržavati se datih uputa, s obzirom da je tretirano područje izuzetno osjetljivo neko vrijeme. Kao posljedica stvaraju se ožiljkaste priraslice između glavića i prepucija odnosno stečena fimoza.

S obzirom da je vaše dijete na pragu puberteta, vrlo je važno riješiti problem. Pokušajte razgovarati s vašim nadležnim pedijatrom. Svakako se možete javiti i svom nadležnom liječniku školske medicine, koji može učiniti pregled spolovila, savjetovati vas te uputiti specijalisti dječje kirurgije ako za to postoji indikacija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.