19. travnja 2013.

Fimoza

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prepucij je kožni nabor koji prekriva glans. U novorođenčeta je katkada preuzak. Takav prepucij karakteristika je fimoze.

Za vrijeme kupanja novorođenčeta, često se ne može osloboditi čitav glans. To je u novorođenčadi normalno i ne zahtijeva nikakav medicinski ni kirurški postupak. Ne pokušavajte nasilno ogoliti glans i ne idite kirurgu.

Prirodna rastezljivost prepucija omogućit će postupni nestanak fimoze. Tanke sveze mogu nastaviti "povlačiti" prepucij na glans, no njih je lako ukloniti laganim potezanjem za vrijeme ili odmah nakon kupanja. Uvijek u takvim slučajevima primjećujemo bjelkaste nakupine, smegmu, koja nastaje ljuštenjem stanica sluznice.

Pokušaji nasilnoga prevlačenja prepucija preko glansa mogu dovesti do nastanka parafimoze. U tom slučaju prevučeni prepucij se čvrsto stegne oko baze glansa i izaziva jake bolove i oteklinu što otežava, štoviše onemogućava povlačenje prepucija natrag. U takvim slučajevima može biti potrebno obrezivanje (cirkumcizija), ako povlačenje uz primjenu sredstava protiv bolova nije više moguće, ili u slučaju da sveze ne nestanu ili ako dijete ima poteškoća kod mokrenja.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.