Beba Zdravlje i njega bebe 30. travnja 2017.

20 stvari koje treba držati što dalje od bebe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

“Dijete sve stavlja u usta”, rečenica je koju ste bezbroj puta čuli, a roditelji najbolje znaju koliko je ona točna. Da se ne bi dogodilo da beba stavi u usta nešto što bi je moglo ozlijediti, vodite računa o stvarima koje joj se nalaze nadohvat ruke

1. Jabuke

dijete jabuka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Veliki komadi jabuke problematični su za žvakanje bebi mlađoj od 2 godine. Zbog toga bi jabuku trebalo rezati na vrlo tanke 'listiće', a zatim na komadiće koji mogu stati u dječja usta.

Možda te zanima... Znate li što napraviti ako se dijete počne gušiti komadićem hrane? Vrtić

2. Baloni

Vjerovali ili ne, oni su jedan od najčešćih uzroka nesreće. Ukoliko se proguta balon, on može blokirati dišne puteve, formirajući zračno-nepropusni poklopac koji je gotovo nemoguće probiti i ne bi ih trebalo dati djeci mlađoj od 6 godina.

3. Baterije

Oni se nalaze svugde oko nas: u satovima, igračkama, kalkulatorima...Baterije predstavljaju dvostruku opasnost: mogu izazvati gušenje ako ih dijete proguta, a njihovo zadržavanje u organizmu može biti još opasnije, osobito ako se zadrži u dušniku, gdje stvaraju mikrostruje koje oštećuju organ. Dijete treba odmah odvesti kod liječnika koji će rendgenskom snimkom utvrditi gdje se nalazi baterija i poduzeti određene korake.

lexi Možda te zanima... Opasne stvari u kući: Dvogodišnjakinja skoro umrla jer ih je progutala! Vrtić

4. Mrkva

Zbog grubih struktura i biljnih vlakana, malenom djetetu je izuzetno teško žvakati mrkvu. Zato mrkvu treba skuhati ili naribati ako se daje djetetu mlađem od 3 godine

5. Sredstva za čišćenje

dijete deterdženti opasnosti | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina sapuna, deterdženata i sličnih sredstava ne izazivaju štetne posljedice ako ih dijete proguta. Međutim, kemikalije za odčepljivanje vodova, uklanjanje kamenca i hrđe, sadrže amonijak i slične supstance, pa mogu izazvati teške opekline usta i grla. Odmah pozovite hitnu pomoć ako se neka osoba proguta neku od ovih kemikalija, ali nemojte namjerno izazivati povraćanje, osim ako to ne preporučuje liječnik. Da biste to spriječili da se dogodi ovakva nesreća, sve kemikalije držite u odvojenom ormariću do kojeg dijete ni pod kojim uvjetima ne može doći.

Možda te zanima... Dijete opeklo oči na predmetu koji koriste mnoga kućanstva Vrtić

6. Metalni novac

Uzrok mnogih nezgoda je metalni novac koji je oduvijek bio 'privlačan' djeci. Novčići su obično takve veličine da su vrlo zgodni za gutanje i ljudi ih često, zbog svojih manjih vrijednosti, nemarno ostavljaju svuda naokolo, pa su lako dostupni djeci. Na sreću, progutani novčići su rijetko opasni za život. Naravno, za svaki slučaj napravite rendgensku snimku kako bi se vidjelo nalazi li se novčić na mjestu odakle ga organizam može izbaciti prirodnim putem.

7. Električni kablovi

Ako vaš mališan nađe 'živi' električni kabel, to može izazvati opasne pekline na ustima. Vlažna sredina u ustima je provodnik električne energije i zbog toga nastaju opekline. Zato osigurajte sve električne kablove tako što ćete ih postaviti dovoljno visoko da dijete ne može doći do njih, ili ih sakrijte iza namještaja, da ih dijete ne može vidjeti.

dijete opeklina prva pomoć Možda te zanima... Prva pomoć kada se dijete opeče Vrtić

8. Grožđe

Veličina jednog zrna grožđa je dovoljna da blokira gornji otvor dišnih puteva. Zbog njihova glatkoće, događa se da ih dijete proguta cijele. Zato svako zrno narežite napola. Isto učinite i s trešnjama i višnjama, koji iz istih razloga predstavljaju opasnost.

grožđe Možda te zanima... Kako djeci rezati grožđe da biste izbjegli opasnost od gušenja? Vrtić

9. Tvrdi bomboni

Kao i grožđe i jabuka, bomboni lako mogu stvoriti "čep" u dišnim putevima i izazvati trenutno gušenje. U tom slučaju, nemate vremena da pozovete liječnika, već morate sami odmah reagirati: okrenite dijete naglavačke, pa ga snažno udarajte između lopatica sve dok bombon ne ispadne van.

10. Mineralni pripravci na bazi željeza

Željezo je glavni uzrok trovanja farmaceutskih preparata, a posljedice su fatalne. Gutanje samo pet tableta koje sadrže željezo, namjenjenih odraslima, mogu izazvati teško trovanje dece. Vitamini za djecu sadrže daleko manje željeza, tako da je potrebno mnogo veći broj tableta da bi dostigli toksični nivo. Ipak, ove tablete bi trebalo držati van dosega djece. Prvi simptomi trovanja željezom, kao što su mučnina, povraćanje i gastrointestinalno krvarenje, pojavljuju se tek nakon nekoliko sati. Zbog toga, čim posumnjate da je vaše dijete progutalo tablete, odvedite ga doktoru. Odlaganje terapije može izazvati otkazivanje rada lica i dišnih organa, a ako se ne reagira u roku od 12 sati, mogu nastupiti koma ili smrt.

beba dijete trovanje sredstva za čišćenje Možda te zanima... Za trovanje kiselinom djetetu dajte mlijeko, a lijekovima aktivni ugljen Vrtić

11. Sredstva za njegu noktiju

Samo jedan gutljaj sredstva za uklanjanje laka za nokte može biti smrtonosan. Većina tih sredstava sadrži acetonitril koji se u organizmu pretvara u cianid. Ipak, mala količina običnog sredstva za uklanjanje laka za nokte, koja sadrži aceton, je manje je opasna. Ako vaše dijete proguta jedan ili dva gutljaja ovog sredstva, neće doći do nikakvog oštećenja, ali više od toga može biti izuzetno opasno. Kao i u drugim primjerima, držite ovakva sredstva zaključana u posebnom ormaru i nikad ne ostavljajte na mjestima gdje ih dijete može dohvatiti!

12. Cigarete i opušci

U jednoj cijeloj cigareti ili pak u dva do tri opuška ima toliko nikotina da ta količina može ubiti malo dijete (ako ih jede, a organizam u potpunosti apsorbira nikotin). Na sreću, ona sporo absorbiraju te se gotovo redovito povrate prije nego toksini uđu u krvotok. Sve kutije sa cigaretama držite izvan dosega dece, a pepeljare odmah ispraznite.

Možda te zanima... Djeca pušača nose značajne količine nikotina na rukama Vrtić

13. Kapi za nos i oči

Većina ovih sredstava sadrži tvari iz visokotoksične familije imidazolina. Sigurne su ako se koriste prema uputstvu, međutim, ako ih dijete proguta, posljedice mogu biti fatalne!

14. Kikiriki

Davljenje kikirikijem prilično je rijetko, ali su zabilježeni slučajevi kad je dijete 'udahnulo' zrno kikirikija, pa mu se ono zaglavilo u brohnijama. Zbog toga nemojte djeci mlađoj od 5 godina davati koštićavo voće!

Možda te zanima... Opreza nikad dosta: Hrana koja može biti opasna za dijete od 1. do 5. godine Vrtić

15. Parfemi

Parfemi i toaletne vode sadrže do 90% alkohola, tako da mala količina može izazvati ozbiljne posljedice ako dospije u dječji organizam. Srećom, većina ovih proizvoda ima grozan ukus, tako da ih deca obično izbjegavaju, i pritom ne progutaju veliku količinu.

16. Kućne biljke

sadnja cvijeće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Većina biljaka je netoksična, ali jedenje nekih može dovesti do ozbiljnih, čak fatalnih posljedica ako se konzumiraju u velikim količinama. U tu grupu spadaju ljiljan, oleander, rajčica, ... uglavnom ukrasno bilje, koje izravno djeluje na rad srca.

17. Lijekovi

Samo jedna tableta većine lijekova za srce ili krvni pritisak, antidepresiva, sedativa ili analgetika, može izazvati teško trovanje male dece. Razumljivo, takve lijekove treba držati izvan njihovog dosega. 

18. Šamponi

Gutljaj šampona može izazvati mučninu, povraćanje i proljev. Srećom, obično sve to i završava. Međutim, ako se ovi simptomi zadržavaju duže vrijeme, obavezno se obratite liječniku.

19. Sitne igračke

Korisno pravilo je da igračke moraju biti veće od djetetove šake. Izbejgavajte igračke sferičnog oblika (poput malih loptica). Provjerite jesu li oči i nos kod obloženih igračaka dobro pričvršćeni. Naročito su opasni sitni dijelovi iz Lego kocaka, pa zato nikad ne puštajte dijete mlađe od 4 godine da se igra bez kontrole odraslih.

Djeca se igraju Možda te zanima... Pazite, štetne kemikalije nalaze se u dječjim igračkama i odjeći! Beba

20. Sjemenke suncokreta i bundeve

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Njihova veličina i tvrde glatke ljuske djeci su pravi izazov za žvakanje. Ako se slučajno udahnu, mogu doći u pluća i izazvati ozbiljne probleme u disanju. Predostrožnosti radi, nemojte davati sjemenke mlađima od 4 godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.