Beba Igre za bebe 06. svibnja 2016.

Pazite, štetne kemikalije nalaze se u dječjim igračkama i odjeći!

Djeca se igraju
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prošle godine u Europi je prijavljeno više od 2.000 otrovnih proizvoda. Najčešće prijavljene anomalije odnose se na štetne kemikalije

Odjeća i igračke izazvale su tijekom prošle godine najviše uzbuna zbog štetnosti širom europskog tržišta pokazao je najnoviji izvještaj Europske komisije o registriranim opasnim proizvodima za 2015. U izvještaju je navedeno da je lani prijavljeno više od 2.000 otrovnih proizvoda, a više od polovice opasne robe dolazi iz Kine. Promet štetne robe još je veći jer širom svijeta sve više ljudi kupuje preko interneta. Najčešće prijavljene anomalije odnose se na štetne kemikalije, opasnost od povreda, gušenja ili izazivanja požara.

Opasnosti skrivene u dječjim igračkama i kako ih spriječiti

Najviše opasnih proizvoda dolazi iz Kine

Predmeti poput nakita proizvedenog od teških metala, kao što su nikl i olovo, bili su najčešći razlog za upozorenje, kao i igračke koje sadrže omekšivače plastike koji mogu izazvati sterilitet. Čak 62 posto opasnih proizvoda dolazi iz Kine, 15 posto iz Europske Unije, 13 posto iz drugih država a za 10 posto proizvoda porijeklo je nepoznato.

Više pročitajte na portalu 24sata

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.