Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. rujna 2016.

Za trovanje kiselinom djetetu dajte mlijeko, a lijekovima aktivni ugljen

beba dijete trovanje sredstva za čišćenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mlijeko je alkalno pa neutralizira kiseli pH koji ima većina sredstava za čišćenje, a aktivni ugljen ima veliku moć upijanja otrova iz želuca. Ipak, istog trena potrebno je zvati Hitnu pomoć i uputiti se liječniku

Opasnost u domovima predstavljaju razna sredstva za čišćenje koja nikako ne bi smjela biti u dohvatu djece. Ipak, proguta li dijete nešto takvo, istoga trena potrebno je zvati Hitnu pomoć i uputiti se liječniku. Kod trovanja pojedinim kemikalijama djetetu se može dati da popije mlijeko ili vodu. Mlijeko je alkalno pa neutralizira kiseli pH koji ima većina sredstava za čišćenje.

"Mlijeko se preporučuje dati kod otrovanja sredstvima za čišćenje koje koristi svako domaćinstvo te kod trovanja petrolejom, benzinom ili razrjeđivačem. Kod takvih vrsta otrovanja ne izazivamo povraćanje. Mlijeko neutralizira kiseline te se daje i kod otrovanja olovom i teškim metalima", savjetuje dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Aktivni ugljen djeci starijoj od tri godine

Aktivni ugljen, dodaje, ima veliku moć upijanja otrova iz želuca. Najbolje djeluje ako se primijeni što ranije, no ne preporučuje se davati djeci mlađoj od tri godine. "Pomaže kod otrovanja analgeticima, antipireticima, sedativima, antiepilepticima i nikotinom. Ne primjenjuje se kod trovanja kiselinama ili teškim metalima jer ima malu moć apsorpcije istih", kaže dr. Karakaš.

Ipak, napominje kako bi svako kućanstvo trebalo imati broj Centra za trovanje. Iz zavoda za toksikologiju kažu kako je opasno da ljudi sami odlučuju što dati djetetu. "Ima kemikalija kod kojih mlijeko pomaže, no kod nekih bi to moglo izazvati teže posljedice. U principu se usta ispiru vodom, a kod sredstava na bazi organskih otapala čak ni to", objasnili su.

Nazovite stručnjake

iz Zavoda za toksikologiju savjetuju da ih odmah nazovete sumnjate li da je dijete progutalo nešto toksično. Može ih se dobiti na broj 098/405-636. Lani je zabilježeno 1887 slučajeva trovanja, a čak 45 posto otpada na dojenčad i predškolsku djecu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.