Beba Zdravlje i njega bebe 28. veljače 2017.

15 načina da sačuvate bebino zdravlje

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe nemaju razvijen imunitet zato je bitno da u tom najosjetljivijem periodu zaštitite njihov organizam

1. Dojite bebu

Što duže dojite bebu, veće su koristi i za vas i za nju. Majčino mlijeko je bogato dragocjenim antitijelima koja jačaju bebin imunitet, štiteći je od infekcija i alergija.

2. Osigurajte svoj dom

Mnogo više djece dospijeva u bolnicu zbog nezgoda (ozljeda), nego zbog bilo kojeg drugog uzroka. A više od polovica tih nezgoda događa se upravo u kući. Zato, nikada nemojte ostavljati bebu bez nadzora, držite sve opasne tvari i predmete izvan njenog dohvata i poduzimaju posebne mjere zaštite kao što su osiguravanje stepenica, ugradnja alarma na dim i slično.

Možda te zanima... Važno upozorenje roditeljima nakon tragične smrti bebe Beba

3. Prestanite pušiti

Udisanje duhanskog dima znatno povećava rizik po bebu - prije svega od iznenadne smrti u kolijevci, ali i od teških oboljenja dišnih organa poput bronhitisa i astme.

4. Pravilno pripremajte adaptirano mlijeko

Precizno određivanje količine adaptiranog mlijeka i vode veoma je važno za očuvanje bebinog zdravlja. Ako napravite rijetku smjesu, beba će biti gladna i neće napredovati u težini. S druge strane, ako je formula jaka, bebin želudac bit će preopterećen.

beba doktor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Uspostavite ritam spavanja

Sve dok dijete ne napuni dvije godine, potrebno mu je najmanje 12 sati sna dnevno. Manjak sna negativno će se odraziti na djetetov apetit, a ono će samim tim biti podložnije infekcijama.

beba spavanje Možda te zanima... Najčešće greške kod uspavljivanja bebe Beba

 

6. Zaštite bebinu kožu

Sunčeve zrake su i tijekom zime dobre za bebu jer pospješuju razvoj kostiju, ali imaju i negativno djelovanje. Stoga, bebu nikada ne treba direktno izlagati suncu već je prethodno treba namazati bebi kremom s UV zaštitnim faktorom od najmanje 20 (ako boravite na planini, upotrijebite i veći zaštitni faktor).

7. Redovno perite ruke

Steknite naviku temeljitog pranja ruku prije i nakon držanja bebe. Na ovaj način spriječit ćete prenošenje bakterija (koje izazivaju različite infekcije) sa sebe, pelena ili hrane na bebu.

8. Ne žurite s uvođenjem čvrste hrane

Tijekom prvih šest mjeseci majčino mlijeko ili adaptirana formula zadovoljava sve prehrambene potrebe vašeg djeteta.

beba dohrana hrana Možda te zanima... Kada i kako krenuti s dohranom? Beba

9. Smijte se zajedno

Smijeh ublažava učinak stresa na um i tijelo, stimulira jačanje imuniteta i produkciju endorfina - hormona koji je prirodni analgetik. Zbog toga, kada god se igrate s bebom, golicajte je, pravite grimase i ispuštajte smiješne zvukove - nasmijat ćete se oboje.

10. Pripremajte zdrave obroke

Svježe napravljene kašice od voća i povrća najkvalitetniji su obroci koje možete ponuditi bebi. Ako ih morate termički obraditi, opredijelite se za kuhanje na pari, jer ćete tako sačuvati dragocjene vitamine, minerale i ostale hranjive tvari iz hrane, a to je veliki ulog u očuvanje bebinog zdravlja.

beba masaža | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

11. Uvijek pri ruci imajte sirup

Bebe lako dobiju povišenu temperaturu, čak i ako ne postoje simptomi neke bolesti. Da se ne bi dogodilo da vaša beba dobije febrilne konvulzije, u kući uvijek treba imati bočicu sirup za snižavanje tjelesne temperature na bazi paracetamola. Napomena: bebama mlađim od tri mjeseca ne smiju se davati analgetici! Uvijek poštujte ​​propisane doze lijeka!

12. Naučite dijete da pije vodu

Potičite bebu da pije vodu čim bude spremna uzimati nešto drugo osim uobičajenih mliječnih obroka. Kada se djeca naviknu na okus drugih napitaka, kao što su na primjer voćni sokovi, teško ih je privoljeti da piju nešto drugo. A previše soka uzrokuje karijes zuba.

Možda te zanima... Zašto su djeca najčešće bolesna do treće godine? Beba

13. Ne preskačite preglede

Problemi s vidom, sluhom ili općim razvojem bebe mnogo se bolje liječe i korigiraju ako se rano otkriju. Zbog toga je važno da bebu redovito vodite na mjesečnu kontrolu kod pedijatra sve do navršenih godinu dana. Nakon tog uzrasta, dovoljno je posjetiti pedijatra dva puta godišnje (i u slučajevima kada je dijete bolesno).

14. Potičite kretanje

Čim beba postane pokretna, potičite je na fizičku aktivnost. Čak i u tom uzrastu (kada beba počne puzati), razne vježbice pomažu jačanju njenog srca, razvoju pluća, gornjih i donjih ekstremiteta. Osim toga, dokazano je da fizički aktivniji mališani bolje spavaju od onih koji samo leže ili sjede.

beba hodanje prvi koraci Možda te zanima... Nemojte požurivati bebine prve korake Beba

15. Redovno masirajte bebu

Masaža je višestruko korisna za vašu bebu. Ona poboljšava san, proces probave, ublažava kolike i tonus mišića.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.