Beba 12. srpnja 2022.

Zašto je dobro masirati bebu i kako se to točno radi?

Masaža bebe
Foto: shutterstock Masaža bebe doista je posebno iskustvo i za bebu i za majku.

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bolja povezanost s majkom, miran san i olakšanje od grčeva samo su neke od dobrobiti masaže za bebe. Uz 'korak po korak' upute saznaj kako stvoriti ugodnu atmosferu za masažu i nježnim pokretima opustiti cijelo bebino tijelo.

Masaža bebe doista je posebno iskustvo i za bebu i za majku. Bebe vole dodire, to je prvi osjet koji razvijaju i njihov način komunikacije sa svijetom, a masaža na poseban način utječe i na emocionalnu povezanost s majkom, osigurava miran san, pomaže bebinoj probavi i plućima i trebala bi postati prijeko potreban ritual. Uz masažu ćeš se zabaviti i zbližiti sa svojom bebom. 

Koje su prednosti masaže dojenčadi?

Istraživanja sugeriraju da masaža dojenčadi može imati različite zdravstvene prednosti. Masaža može potaknuti interakciju između tebe i tvoje bebe, pomoći bebi da se opusti i zaspi te pozitivno utjecati na lučenje hormona koji kontroliraju stres. Pored umirujućeg i opuštajućeg efekta, masaža povoljno utječe na probavu hrane i pražnjenje crijeva. Masažom i imunološki sustav bebe jača. To je rezultat izbacivanja toksina koji se postiže redovitom masažom. Koža bebe koja se masira bit će zdravija i sjajnija, boljeg izgleda, a preko kože se uspostavlja i bolja cirkulacija, pa je to također dodatni benefit.

Dobrobiti masaže za mamu i bebu

Masaža bebe izuzetno pozitivno utječe i na roditelje. Omogućuje im prisniji kontakt s bebom, povećava osjećaj sigurnosti i jača njihovo samopouzdanje. To će rezultirati kvalitetnijim odnosom roditelj-dijete. Kada se savlada strah i nesigurnost, a beba navikne na novu aktivnost, trenuci masaže postaju pravo uživanje i za roditelje i za bebu.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Stvara osjećaj povezanosti i sigurnosti

Za masažu bebe preporučuje se koristiti kvalitetna ulja, poput Lupilu ulja za njegu bebine kože. Nekoliko kapi toplog ulja (zagrijanog na sobnoj temperaturi) se stavi na dlanove i potom se kreće s masažom. Pritisak rukama ne treba biti prejak, jer će se beba rasplakati, ali ni preslab, jer će je to samo škakljati. Dobro je započeti masažu tretmanom grudnog koša, zato što je u tom slučaju beba okrenuta licem prema osobi koja je masira. Time se osigurava osjećaj sigurnosti, koji omogućuje da beba bude opuštena. U isto vrijeme, osoba koja masira, po izrazu bebinog lica može procijeniti jesu li pritisak i tempo kojim radi u redu.

Kada je najbolje vrijeme za masažu? 

Najbolje vrijeme za izvođenje masaže je kada je beba raspoložena. Ne treba masirati bebu ako je upravo jela, nego barem sat kasnije. Možeš ju masirati prije ili poslije kupanja, kada je beba opuštena i raspoložena. Vremenom roditelji kroz iskustvo sami prepoznaju idealno vrijeme za masažu svoje bebe. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako bi iskustvo masaže bilo ugodno za bebu, pazi na sljedeće:

  • U prostoriji u kojoj ćeš masirati bebu održavaj stalnu temperaturu od 22 do 24 °C.
  • Operi ruke, skini sav nakit i provjeri da su ti nokti podrezani – bebina je koža jako osjetljiva i potrebno je paziti.
  • Nanesi malu količinu Lupilu ulja za njegu bebine kože i zagrij ga dlanovima prije masaže. Lupilu brine za bebinu kožu i nježno je njeguje i hidratizira. Sadržava prirodna ulja, razvijeno je u suradnji s pedijatrima i dermatolozima te ne sadrži mineralna ulja, silikone i parabene koji mogu naštetiti osjetljivoj koži beba.
  • Ekstra savjet za sretnu bebu: Nekoliko kapi Lupilu ulja možeš nakapati na mekanu krpu i utrljati na kožu u području pelena. Za njegu nakon tuširanja ili kupanja, malo ulja nakapaj na dlanove i nježno umasiraj u kožu.

 | Author: Lupilu Foto: Lupilu

Kako masirati svoju bebu - upute korak po korak

  • Važno je stvoriti ugodnu atmosferu u kojoj će i mama i beba uživati. Tiha, lagana i ugodna glazba može pomoći u opuštanju.
  • Započni laganom masažom glave – kreći se prstima od naprijed prema stražnjem dijelu i masiraj zatiljak, postavi ruke na sredinu čela i pomiči prste prema sljepoočnicama.
  • Uvijek gledaj bebu u oči kako bi se osjećala sigurnom.
  • Nastavi masirati lice – prstima kruži oko očiju, nježno masiraj nos, obraze, uši i usta te kreni od brade prema vratu.
  • Pokretima od ramena do dlanova masiraj ruke, prijeđi na podlaktice i na kraju nježno izmasiraj svaki prstić.
  • Prsni koš – rukama prijeđi preko rebara i nježno masiraj prsne mišiće.
  • Kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu izmasiraj bebine trbušne mišiće; na ovaj način možeš donijeti olakšanje bebama koje pate od grčeva.
  • Noge masiraj od kukova, preko bedara, sve do stopala.
  • Kružnim pokretima masiraj tabane i izmasiraj svaki nožni prstić.
  • Nakon što završiš s masažom prednjeg dijela tijela, pažljivo okreni bebu na trbuh.
  • Masiraj ramena i ruke do vrhova prstiju, rukama prijeđi preko mišića desno i lijevo od kralježnice, zatim niz kralježnicu prema stražnjici, izmasiraj nožice od kukova do prstiju.
  • Do kraja masaže, beba je možda već zaspala. Zapamti, svaki nježan pokret topao je izraz dobrodošlice u svijet koji se bebi isprva čini golemim i nepoznatim. A sada je na mami red da se odmori i opusti!

Lupilu kozmetika ima sve što je potrebno za svakodnevnu higijenu bebe. Cijela linija Lupilu kozmetike je veganska, dermatološki testirana, bez mineralnih ulja, bez silikona i bez parabena. Lupilu proizvodi čiste, štite, njeguju te djeluju protuupalno i regenerativno na najosjetljiviju dječju kožu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.