Beba Zdravlje i njega bebe 15. svibnja 2017.

Korisni savjeti za masažu novorođenčeta

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Masaža od ranog razdoblja života doprinosi jačanju opažajnih sposobnosti djece, jača se veza između roditelja i djeteta, bebe bolje spavaju, opuštenije su i što je najvažnije, uživaju u masaži

Istraživanja su pokazala da organizam beba koje se masiraju proizvodi više mijelina, zaštitne bjelančevine, koja se formira oko živčanih vlakana kako bi omogućila brzu razmjenu informacija, neophodnu za koordinaciju pokreta, što pozitivno utječe na prenošenje podražaja od živaca do mišića

Na taj način se kasnije sprječavaju oštećenja uzrokovana nepravilnim držanjem. Osim toga, masaža od ranog razdoblja života doprinosi jačanju opažajnih sposobnosti djece.

Mališani bolje spavaju, budniji su i opušteniji i što je najvažnije, uživaju u masaži. U opuštenoj atmosferi jača se veza između roditelja i djeteta i produbljuje i učvršćuje fizička bliskost.

S masažom bebe možete početi već od 6.tjedna života, važno je da je pupak lijepo zarastao kako ne bi došlo do infekcije. Bebu ne treba masirati kada je bolesna, niti kada ima povišenu temperaturu.

Također, pazite da su vam ruke tople i da je prostorija zagrijana. I baby ulje koje koristite za masažu treba biti malo zagrijano. Započnite masažu tako što ćete dlan jedne ruke staviti na bebinu glavu, a drugi dlan na trbuh.

Glava

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Masirajte nježno dlanovima obje ruke dio lica od nosa prema obrazima i od čela prema sljepoočnicama.

Ruke i noge

bebine noge | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jednom šakom obuhvatite jednu bebinu nožicu ili jednu nadlakticu, a zatim lagano povucite ruku prema bebinoj ručici, odnosno stopalu. Prije nego što pustite ruku/nogu, drugom šakom obuhvatite istu ruku/nogu i ponovite postupak. Zatim isto učinite i sa drugom rukom/nogom.

Trbuh

beba, trbuščić, masaža | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prelazite naizmjenično lijevim i desnim dlanom preko bebinog tijela, počevši od ramena, preko prsa i trbuha do suprotne noge. Prsa masirajte iznutra prema van, a trbuh u smjeru kazaljke na satu.

Leđa

masaža bebe | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prvo lagano prelazite dlanovima preko cijelih leđa. Zatim, polazeći od potiljka, preko cijelih leđa, sve do stopala. Kičmu nemojte masirati. Vodite računa i o simetriji: ako ste lijevu nogu masirali pet puta, onda isto toliko puta treba masirati i desnu nogu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.