Beba 11. ožujka 2024.

Roditelji izlažu bebe riziku od iznenadne smrti dojenčeta, a evo što nikako ne treba raditi

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sindrom iznenadne smrti dojenčeta je noćna mora svakog roditelja, posebno zato što za ovako dramatičan ishod nema nikakvog upozorenja. Ipak, mogu se poduzeti određene mjere opreza…

Sindrom iznenadne dojenačke smrti je nešto čime već predugo glavu razbijaju svi mogući stručnjaci i znanstvenici. Iznenadna smrt bebe koja nije uzrokovana ničim određenim, koju se ne može ciljano spriječiti, roditeljima oduvijek utjeruje strah u kosti. Nagađa se oko raznih mogućih uzroka i okolnosti koje mogu dovesti do tog stravičnog događaja, ali ništa se zapravo ne zna točno.

Možda te zanima... Znanstvenici su otkrili potencijalni biomarker za sindrom iznenadne dojenačke smrti Beba

Odavno je dokazano da postoje određeni preduvjeti koji bi mogli biti otegotna okolnost i koje bi mogle dovesti do sindroma iznenadne smrti dojenčeta, odnosno – smrti u kolijevci. Preporuke kažu da se nikako ne smije pušiti u djetetovoj blizini, da dijete mora spavati u praznom krevetiću, da ga se ne smije pokrivati raznim dekicama i pokrivačima…

Nedavno je jedna vodeća dobrotvorna organizacija, The Lullaby Trust, provela istraživanje na ovu temu, nakon čega je izdano upozorenje u kojem stoji da roditelji izlažu svoje bebe povećanom riziku od gušenja ili sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Naime, to je istraživanje pokazalo da od 1000 roditelja beba mlađih od godinu dana njih 70% dopuštalo svom djetetu da spava u bounceru odnosno ljuljački, njih 67% u njihaljki za bebe i njih 61% na ležaljci za bebe, takozvanoj lazy bag.

Oko 8% roditelja koji su sudjelovali u istraživanju ostavilo je svoju bebu u tim predmetima da spava tijekom noći.

Iako nam se nekad čini da bismo napravili sve samo da beba napokon odspava, pa kad nađemo nešto što joj godi i u čem malo duže spava, prelazimo preko sveg što smo naučili i pročitali i – puštamo ju da spava tako. No, ovo ne bi trebalo raditi – nikad. Naime, kad bebu ostavimo da spava u nagnutom ili polusjedećem položaju, one tada lakše mogu zabaciti glavu prema naprijed, te se tako sužavaju njihovi osjetljivi dišni putevi.

Nema iznimke, u tom se ne spava

Jenny Ward, izvršna direktorica organizacije The Lullaby Trust, rekla je: „Bebe su najsigurnije kad spavaju na leđima, na čistoj, ravnoj, čvrstoj površini za spavanje, poput dječjeg krevetića ili košare. To ne samo da pomaže u smanjenju rizika od SIDS-a, već također pomaže u održavanju bebinih dišnih putova otvorenima i čistima.“

Bebu bi svakako trebalo stavljati da spava na leđima i da joj lice bude čisto, odnosno da ne bude ničim zaklonjeno, bez posteljine koja nije zategnuta ili mekih podstavljenih stranica krevetića. Ward je upozorila da su proizvodi poput ljuljački i bouncera korisni sve dok je beba budna i pod nadzorom.

„Znamo da bebe mogu zaspati i zaspu na mjestima koja nisu namijenjena za spavanje. Mnogi roditelji smatraju da su proizvodi kao što su dječje stolice i ljuljačke korisni kada je njihova beba budna i pod nadzorom, ali nisu prikladni za spavanje beba,“ izričito je napomenula.

Prema Lullaby Trustu, SIDS svake godine u Americi odnese živote oko tri bebe tjedno. Većina (89%) smrti događa se u prvih šest mjeseci života bebe. Važno je, stoga, da roditelji budu svjesni kako zaštititi dišne putove svoje bebe, posebno kada spava.

„Ako beba zaspi na predmetu koji ga drži u polusjedećem položaju, poput ljuljačke ili bouncera, najbolje je premjestiti je na čistu, čvrstu, ravnu površinu kako bi joj dišni putovi ostali otvoreni,“ napominje Ward, te ističe: „Čak i ako je beba budna, još uvijek je važno paziti da joj glava nije nagnuta prema naprijed i da joj nos i usta nisu prekriveni kako bi dišni putovi bili slobodni i omogućili disanje.“

Možda te zanima... Šokantni video prestravio roditelje i otkrio zašto NIKADA ne smijemo ništa stavljati u krevetić Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.