Beba Zdravlje i njega bebe 07. veljače 2023.

Šokantni video prestravio roditelje i otkrio zašto NIKADA ne smijemo ništa stavljati u krevetić

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Edukativan video objavljen na TikToku pod profilom @safesleepabc prestravio je mnoge roditelje, ali i one koji to tek planiraju postati.

Stručnjaci neprestano upozoravaju roditelje da u dječji krevetić, ali i u ostali dječji namještaj poput vrtića ili kolica ne stavljaju ništa jer postoji opasnost od gušenja. Međutim, većina roditelja i dalje ignorira njihove savjete koji ponekad mogu završiti tragično. Edukativan video objavljen na TikToku pod profilom @safesleepabc prestravio je mnoge roditelje, ali i one koji to tek planiraju postati.

U videu se vidi beba u krevetiću tijekom spavanja. Pored nje je dekica koju ona u jednom trenutku rukicom navuče na lice i kasnije je ne može maknuti. 

@safesleepabc This baby was saved in time. But not every baby is as lucky. Google ABCs of Safe Sleep. #sids #sidsawareness #pregnant #babysleep #itsbabytime #safety ♬ Lullabies - Yuna

To je zapravo vrlo opasna situacija jer se beba može ugušiti. Zato pedijatri konstantno ponavljaju da se u krevetiću ne ostavlja ništa pored djeteta. Beba sa snimke je imala sreće jer su roditelji čuli komešanje i na vrijeme joj dekicu maknuli s lica.

Lullaby Trust preporučuje roditeljima da izbjegavaju korištenje ikakvih obloga/odbojnika na krevetiću ili ostavljanje igračaka u krevetiću. Najbolje je da beba spava na čvrstom madracu, bez ikakvih blokada. Pokrivaj je plahtom koja nije prevelika i probaj je zavući ispod madraca. Pazi da nikad ne ide preko bebine glave. 

Rizik za smrt u kolijevci najveći je tijekom prvih šest mjeseci života pa u tom periodu stavljaj dijete spavati na leđima. Ispod madraca možeš staviti neki jastučić koji će lagano podići dio gdje je bebina glava, tako da uzglavlje bude više od ostatka tijela. No, nikako nemoj stavljati bebi jastuk ispod glave. 

Možda te zanima... Spavanje bebe na tatinim prsima izgleda slatko, ali je opasno Beba

Kako smanjiti rizik od Sindroma iznenadne dojenačke smrti

Prema zadnjem izvještaju 'Dojenačke smrti u Hrvatskoj', objavljenom na stanicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2021. godini u Hrvatskoj je umrlo 137 dojenčadi (u 2020. godini 142), a stopa dojenačke smrtnosti iznosi 3,8/1.000 živorođene djece (4,0/1.000 u 2020. godini).

Kako bi se smanjio rizik od neželjenih posljedica, ali i od Sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) pedijatri preporučuju isključivo spavanje bebe na leđima, bez ikakvih dodataka u krevetiću.

"Ono što zasigurno može smanjiti učestalost SIDS-a je spavanje bebe na leđima, isključivo na leđima. Kampanja kojom se preporučuje spavanje na leđima je započela 1994. godine što je rezultiralo dramatičnim padom učestalosti SIDS-a", rekao nam je jednom prilikom pedijatar prof.dr.sc. Milivoj Jovančević. 

Osim spavanja na leđima, važna je i temperatura zraka u prostoriji u kojoj dijete spava. "Važno je da zrak bude prohladan i čist. Naime, pušenje u blizini djeteta povećava šansu za SIDS. Madrac treba biti lagano podignut na onoj strani gdje je djetetova glava, a plahte dobro zategnute te u krevetiću ne bi trebalo biti nikakvih igračaka, jastuka itd.", savjetuje prof.dr.sc. Jovančević.

Naglasio je i važnost korištenja dude varalice. Kaže da kod djece koja su dojena, duda varalica se ne koristi u prvih mjesec dva života, dok se ne uhoda dojenje. Nakon toga se može koristiti.  "Korištenje dude varalice kod uspavljivanja tijekom dana ili večeri značajno smanjuje učestalost smrti u kolijevci", rekao je.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako svesti rizik od SIDS-a na minimum

Ove preporuke se temelje na brojnim epidemiološkim studijama, napominje prof.dr.sc. Milivoj Jovančević.

  • spavanje u položaju supinacije, na leđima (ne na boku, ne na trbuhu!)
  • spavanje na tvrdoj podlozi
  • spavanje u sobi s roditeljima ali u svom krevetu
  • bez mekanih predmeta i nezategnute posteljine
  • trudnice trebaju imati adekvatnu i preporučenu prenatalnu skrb
  • izbjegavanje izlaganja duhanskom dimu za vrijeme trudnoće i nakon poroda
  • izbjegavanje alkoholnih pića i zabranjenih lijekova za vrijeme trudnoće i nakon poroda
  • preporuča se dojenje
  • dolazi u obzir uporaba dude varalice kod uspavljivanja
  • izbjegavati pregrijavanje
  • ne preporučuje se uporaba kardiorespiratornih monitora kao strateška mjera u smanjenju rizika za SIDS

Ovi savjeti su objavljeni na aplikaciji Little Dot na kojoj čak 55 hrvatskih pedijatara, među njima i profesor Jovančević, savjetuju roditelje o sigurnom i zdravom odrastanju njihove djece. Tamo se čak može direktno komunicirati sa nekim od stručnjaka, po izboru roditelja i dobiti konkretan savjet vezan za zdravlje djeteta.

Možda te zanima... Curica se ugušila nakon što je na nju pao veliki plišani medo Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.