Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 22. listopada 2023.

Što trebaju znati roditelji djece koja mucaju

Foto: Freepik ; 22. listopada obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svake godine, 22. listopada obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju. Glavni cilj je osvijestiti i informirati širu javnost o obilježjima i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju djeca i odrasli koji mucaju. Isto tako, cilj je široj javnosti približiti načine na koje možemo pomoći i olakšati svakodnevnu komunikaciju osobama koje mucaju

Donosimo vam nekoliko činjenica koje trebaju znati roditelji djece koja mucaju:

1. Vi niste razlog zašto vaše dijete muca. Nikada ne krivite sebe ni ostale članove obitelji zbog djetetovog mucanja i zapamtite da ono nije rezultat vaših postupaka.

2. Mucanje je u 40 % slučajeva rezultat genetske predispozicije koja mijenja dijelove jezično – govorne neuronske mreže kod djeteta.

3. Nastojte ne paničariti i ne uzrujavati se ispred djeteta zbog njegovog mucanja. Dijete jako dobro osjeća vašu zabrinutost i u tim trenutcima se može osjećati odgovornim i krivim za to kako se osjećate. Pokušajte ostati mirni i staloženi, na taj način dajete mu do znanja da je sve u redu te dijete osjeća da razumijete i prihvaćate njegov govor.

Možda te zanima... Mucanje kod djece: Kako razlikovati normalna dječja zapinjanja u govoru od mucanja? Vrtić

4. Kada govorite svom djetetu pričajte sporije i mirnije te mu ostavite dovoljno vremena da vam odgovori. Budite strpljivi, gledajte dijete u oči dok razgovarate te budite pažljiv i brižan slušatelj.

5. Ne prekidajte dijete dok govori te nemojte dovršavati riječi i rečenice umjesto njega. Ne kritizirajte djetetov govor i nikada ga ne kažnjavajte zbog mucanja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. Kod djece koja mucaju izmjenjuju se faze tečnijeg i netečnijeg govora. Vjerujte da vaše dijete može ostvariti tečniji govor i budite mu podrška. Potičite djetetovo samopouzdanje i objasnite mu da se nikada ne treba sramiti mucanja.

7. Ako dijete ima težak dan pokušajte ne postavljati mnogo pitanja, osobito o temama koje djetetu nisu bliske ili koje u njemu pobuđuju pretjerano uzbuđenje, strah ili sram. Umjesto brojnih pitanja radije komentirajte protekle aktivnosti ili trenutne radnje te ga na taj način pokušajte uključiti u razgovor.

8. Mucanje nije problem samo govora već se odnosi na cjelokupnu komunikaciju. Pokušajte raditi što manje prekida tijekom razgovora s djetetom jer mu je u tom slučaju mnogo teže nastaviti komunikaciju.

9. Predškolska, a posebice školska djeca koja mucaju često su predmet izrugivanja svojih vršnjaka te ukoliko i kada uočite to ponašanje aktivno poduzmite sve moguće korake kako bi isto što prije prestalo.

10. Logopedska terapija složen je proces koji ne uklanja mucanje preko noći te je izrazito važno da roditelji i terapeuti budu realni prilikom postavljanja terapijskih ciljeva.

Možda te zanima... Preporučio logoped: Slikovnice za poticanje jezično-govornog razvoja kod djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.