Beba Zdravlje i njega bebe 21. svibnja 2016.

Jednomjesečna beba se izvija u 'most'

Beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba stara mjesec dana izvija se ponekad u most, a ponekad se namjesti na boku i spava. Mama je zabrinuta zbog pregleda kod neuropedijatra

Imam bebu staru mjesec dana. Bili smo kod pedijatrice koja je relativno mlada i nedovoljno iskusna. Tijekom pregleda malena se izvinula u lijevo (inače to radi i na desno kada se proteže, a ponekad se tako namjesti na boku i spava), a doktorica se izbezumila. Pitala nas je izvija li se ponekad u most, na što smo potvrdno odgovorili jer to najčešće radi kada se treba podrignuti ili kada je muče vjetrovi. Pedijatrica nas je nakon toga uputila neuropedijatru. Inače, beba je zdrava, otpuštena iz rodilišta s težinom od 2510 grama i 46 cm, dok je jučer bila 3300 grama i 48 cm. Zanima nas ima li stvarno razloga za zabrinutost s obzirom na navedeno? Što točno radi neuropedijatar te zašto točno moramo kod njega jer nam doktorica nije željela ništa objasniti pa smo sada u brizi dok je ne naručimo za pregled?

Neuropedijatrijski pregled se sastoji od pregleda neuropedijatra i UZ pregleda glave. Izvijanje u most u dobi do prvog mjeseca može biti vezano i za nezrelost bebe. Beba se mora pratiti i s obzirom na razvoj, dakako, uputiti ako to treba i neuropedijatru.

Odstupanje u neurorazvoju se prati kod neuropedijatra, a terapija se najčešće sastoji samo u vježbicama medicinskoj gimnastici kod fizijatra. Dobro je da i sami pogledate vježbice za bebe u dobi od mjesec dana pa malo radite s bebom kod kuće, kada je ona dobre volje, napapana i naspavana. To može samo koristiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.