Beba Razvoj u 1. godini 11. srpnja 2017.

Prva beba na svijetu koja nema označen spol na dokumentima

Foto: Facebook/KoriDoty
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osmomjesečna beba postala je prva beba u Kanadi, ali i svijetu, koja nema preciziran spol na dokumentima

Searyl Atli Doty prvo je dijete u svijetu koje ima zdravstveni dokument koji ne precizira spolRoditelj Kori Doty, nebinarna trans osoba, deklarirala je sebe kao rodni identitet koji ne spada u prihvaćene binarne muške i ženske kategorije

Kori je krajem prošle godine rodila Searyl Atli u Kanadi te želi omogućiti Searyl da sama otkrije svoj spol. Na zdravstvenoj iskaznici bebe Searyl trenutno je pod spol označeno slovo U, za koje se vjeruje da označava nespecificirano ili neodređeno (eng. unspecified, undetermined). 

'Želim da moje dijete samo otkrije tko je, a ne da liječnici stvaraju pretpostavke'

"Odgajam Searyl na način da će, tek kad će imati neko poimanje o tome tko je i kada će to moći jasno objasniti, reći mi. Prepoznajem ju kao dijete i dajem mu svu ljubav i podršku da bude cjelovita osoba koja može postati bez ograničenja koja dolaze s kutijom 'djevojčica' i kutijom 'dječak'", kaže Kori.

dječak djevojčica Možda te zanima... Moja djevojčica želi biti dječak! Vrtić

"Nakon mog rođenja, liječnici su pogledali moje genitalije i stvorili pretpostavke o tome tko ću biti, a te 'oznake' pratile su mene i moj identitet kroz cijeli život", govori Kori i dodaje: "Te pretpostavke bile su netočne i trebalo je puno prilagodbe."

Iako je posljednjih godina sve veća svijest oko rodnog identiteta, i dalje živimo u binarnom svijetu s jednako takvim očekivanjima. Pitanje je hoće li ovaj roditelj uspjeti u svojem naumu da u budućnosti kanadski roditelji imaju mogućnost birati slovo U na dokumentima

djeca Možda te zanima... Djeco, 'izaberite' spol prije polaska u školu! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.