Trudnoća Planiranje trudnoće 06. travnja 2016.

Nakon spola, moći ćete izabrati inteligenciju, ljepotu i sportske sposobnosti djeteta

dizajnerska beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Još nismo došli do te faze da budući roditelji mogu sjediti u prvom redu i iz kataloga birati osobine djeteta kakvo bi im se moglo svidjeti, ali prvi korak je napravljen

Liječnici u bolnici Hammersmith u Londonu 1988. godine uveli su postupak poznat kao pred-implantacijska genetska dijagnoza (PGD), kojim liječnici mogu 'dizajnirati' bebu kako ne bi nosila gene nekih nasljednih bolesti. PGD počinje in-vitro oplodnjom te omogućuje roditeljima da prije moguće trudnoće uklone sumnje oko pojave određenih obiteljskih bolesti.

Vodič kroz liječenje neplodnosti - korak po korak

Do danas je uz pomoć ove tehnike rođeno više od 12.000 djece, a pretpostavlja se da će joj se jednog dana buduće majke podvrgavati u istoj mjeri u kojoj danas idu na amniocentezu.

Kombinacija osobina koje želite

No uz to što se odabirom određenih gena roditeljima omogućava da genetski urede djecu prema osobnom izboru, mnogi smatraju da kao što danas PGD-om možemo odrediti što želimo izbjeći kod djece, tako ćemo jednog dana moći reći što želimo. Tako bi recimo mogli 'napraviti' djecu s posebnim vrlinama, kao što su željene atletske osobine.

Provjerite koju boju očiju će imati vaša beba!

To i nije neka luda znanstvena-fantastika kakvom se može činiti. Već danas uz PGD roditelji mogu izabrati spol djeteta, a još 2009. godine jedna američka klinika je izjavila da će parovima dopustiti i da odaberu željene fizičke osobine djeteta. Doduše, ubrzo su povukli svoje riječi.

Tvrtka 23andMe također radi na tome da pridonese procesu dizajniranja beba uz pomoć svojeg kalkulatora za izračun nasljednih obiteljskih osobina. Naime, tvrtki je u rujnu 2013. godine odobren patent za proizvod koji će omogućiti budućim roditeljima da odaberu donatora i zatim vide koje su mogućnosti hipotetskog djeteta ako se uračuna donatorov i DNK primatelja.

Što nasljeđujemo od oca, a što od majke?

Uz to su tvrdili da će njihovi klijenti moći unijeti tek svoje podatke i zatim vidjeti u kombinaciji s kojim donatorom bi mogli dobiti visoko dijete koje brzo trči, primjerice. Nakon velike pobune kritičara, tvrtka je izjavila da ipak neće nuditi uvid u donatorove gamete, nego da će roditelji uz pomoć kalkulatora moći samo izračunati koje bi osobine njihovo dijete moglo naslijediti od njih samih.

Izbor beba kao iz kataloga

Iako još nismo došli do te faze da budući roditelji mogu sjediti u prvom redu i iz kataloga birati osobine djeteta kakvo bi im se moglo svidjeti, vrlo je lako moguće da nas to čeka u ne tako dalekoj budućnosti. Na prvoj stranici kataloga vjerojatno će biti inteligencija i zdravlje, ljepota na trećoj, a sportske sposobnosti pri kraju.

Cijeli članak pročitajte na Expressu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.