Razvojna faza djeteta: Beba:

Pregledaj
Beba Razvoj u 1. godini 16121 prikaza 03. svibnja 2013.

Četiri mjeseca: Konačno ste čuli 'ma-ma'!

Timeline fotke, beba
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dočekali ste i taj trenutak – iz ustiju vaše bebice čulo se ma-ma ili da-da! No, da se ne biste prerano poveselili – vaše dojenče samo je reproduciralo ono što ste mu mjesecima ponavljali. Naime, dojenčad između četvrtog i šestog mjeseca starosti može razumjeti osnovne zvukove, ali to ne znači da riječ ma-ma povezuje s vama osobno. Razgovarajte sa svojim djetetom, ponavljajte slogove koje izgovara i tako ga učite važnosti komuniciranja i govora. S bebom možete igrati igru skrivača, odnosno ku-ku i izazvat ćete kod nje oduševljeni smijeh.

Prvi okret na trbuh

Dojenče staro četiri mjeseca više nema problema s držanjem glavice i više mu nije potrebna vaša potpora glavice. Ležeći na trbuhu, podiže trup podupirući se rukama. Bebe se u ovoj dobi najčešće počinju prevrtati na jednu stranu, a većina dojenčadi prvo se okreće s leđa na trbuh. Slobodnom rukom može hvatati predmete koje odmah stavlja u usta, a može i posegnuti za nekim predmetom. Vaša beba u ovoj bi dobi trebala početi brujati usnama, odnosno stvarati zvuk popraćen pljuckanjem.

Još jedno cijepljenje

S četiri mjeseca bebe primaju drugu dozu cjepiva po izlasku iz rodilišta. Radi se o kombiniranom cjepivu protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), H. influenzae tipa B i dječje paralize (inaktivirano).

Što se tiče težine, u ovoj dobi dojenče dobiva na težini otprilike 140 grama tjedno, a u dužinu raste oko dva centimetra.

Dnevno treba između šest i osam obroka, a većina beba se i dalje budi jednom do dvaput po noći za hranjenje. Dnevni odmor je otprilike svaki dan u isto vrijeme, a treba još otprilike tri puta po dva sata spavanja tijekom dana.

Neki pedijatri savjetuju da se već u ovoj dobi počne s uvođenjem krute hrane. No, službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije jest da se s dohranom ipak treba pričekati do šestog mjeseca starosti.  

 • NemamNadimak

  Ja sam svom pocela da dajem kase sa nepuna 4 meseca i lepo je prihvatio. na pocetku mrkvica kao medju obrok oko podne pa jedan dan pauze pa opet mrkvica pa dan pauze pa onda mrkvica i krompiric 2x pa izredas povrce koje je lagano. a htece mleko moj ako je gladan nece kasu vec mu moram dati flasicu pa malo sacekati da dam kasu....

 • danijelabun83

  Mojoj je prvo bila "mama" a bas jucer "beba"

 • Avatar Klokanica
  Klokanica

  Draga Ena:), pitanje možete postaviti u dveć otvorenim temama: https://klokanica.24sata.hr/forum/beba/beba-39/dohrana-od-4mjeseca-618 https://klokanica.24sata.hr/forum/beba/beba-39/dohrana-200 https://klokanica.24sata.hr/forum/beba/beba-39/recept-za-omiljenu-kasicu-vase-bebe-340

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.