Razvojna faza djeteta: Beba:

Pregledaj
Beba Razvoj u 1. godini 29. svibnja 2020.

Pet mjeseci: Beba prepoznaje svoje ime

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručno i s ljubavlju vodimo te kroz sve mjesece do napunjene prve godine života. Pampers&missMAMA

Jesi li već doživjela da si se približila svojem djetetu, a ono je podiglo ručice tražeći da ga podigneš? Dojenče staro pet mjeseci počinje jasno pokazati je li sretno ili ne, a može se i rasplakati kada napustiš prostoriju te pokazati radost kada se vratiš. Igraj se sa svojom bebom, nasmijavaj ju škakljanjem ili puhanjem u trbuščić jer tvoja beba uživa kada je dodiruješ. Pri kraju mjeseca dojenče se može početi odazivati na svoje ime – prekida s trenutnom aktivnošću, okreće se u smjeru glasa i odgovara veselim glasanjem. Dojenče u ovoj dobi počinje pokazivati nezadovoljstvo ili nemir kada mu se približi nepoznata osoba pa je dobro da ga počnete navikavati na prisutnost drugih ljudi.

Premještanje igračke iz jedne ruke u drugu

Dojenče staro pet mjeseci počinje se još više odizati od podloge tako što pruža ruke i oslanja se na dlanove. Kada ne može dohvatiti predmet, oslanja se na trbuh i diže ruke kao da pliva. Može direktno hvatati predmet na drugoj strani i pri tome premješta težinu tijela na drugu stranu. Većina beba u ovoj dobi može premještati igračke iz jedne ruke u drugu te može držati glavicu kada ga podižete u sjedeći položaj. Svojoj bebi nemoj "olakšavati" – pusti ju da se malo potrudi kako bi uhvatila igračku koja se nalazi izvan dosega njene ruke.

Stiže zubić vila!

Možda si primijetila da je tvoja beba u ovoj dobi nervoznija, stalno gura rukice u usta i pojačano slini? To su sve znakovi da tvojoj bebi počinje nicati prvi mliječni zubić! Prvi zubići obično niču između šestog i devetog mjeseca, no odstupanja su vrlo česta. Djevojčicama zubići obično počinju rasti prije nego dječacima, a raniji ili kasniji rast zubiju nasljeđujemo od roditelja. Rast zubića može pratiti i blago povišena temperatura, osip oko usana ili smanjeni apetit.

 • Avatar Lollypop
  Lollypop

  Mislim da moj misli da se zove "kokica" ili "koko". Kad ga tako zazovem odma se smiri i nasmije 😃😂😂 

 • Avatar Tina6ify
  Tina6ify

  Pozdrav. I moj sinek je dobio prvi zub sa 3 i pol mjeseca i sad ocekujemo drugi. Sad ima 4 mjeseca i vec neko vrijeme reagira na sve nas u kuci! Stvarno,, reagira na svoje ime :)

 • Avatar Jopica2
  Jopica2

  Imamo dosta odstupanja... Dva zubica su nikla s tri i pol mjeseca a sad 6! 6 zubica odjednom... Za nepovjerovati.. Ne voli dugo biti na trbuhu iako se sam okrene no ne zna se jos vratiti na ledja :( ...nekad se odazove na ime ali uglavnom ne... Mozda zato sto ga zovem svakako osim imenom (ljubavi, bebo, pile, pace, misu, ribice...) hehe

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.