Razvojna faza djeteta: Vrtićka dob:

Pregledaj
Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 08. svibnja 2013.

Razlika između mašte i stvarnosti

Timeline fotke, vrtićka dob
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naučiti dijete koja je razlika između mašte i stvarnosti je postupan proces. Međutim, trogodišnjak polagano počinje shvaćati da njegova igračka avion ne može letjeti i da se njegovi omiljeni TV likovi ne žive zapravo unutar TV prijemnika.

Predškolsko razdoblje je vrijeme snažnog mentalnog, tjelesnog i emotivnog razvoja. Stručnjaci preporučuju da dijete aktivno provodi dane umjesto da sjedi ispred TV ekrana. Ugasite TV kada ga nitko ne gleda, jedite svi zajedno za stolom, a dijete ne treba gledati TV više od sat ili dva dnevno. Gledajte crtane filmove i druge emisije zajedno s djetetom i razgovarajte s njim o tome što ste gledali.

Pitate se je li vrijeme da vaše dijete počine koristiti računalo? Računalo može biti dobar način za učenje, primjerice uz poučne igrice i programe namijenjene njihovom uzrastu. No, baš kao i TV, računalo ne smije nadomjestiti vrijeme koje roditelji provode s djetetom.

Prosječan troipolgodišnjak upotrebljava preko 1000 riječi, razumije što znači "ispod", "iza", "na", "pored". U ovoj dobi počinje prepoznavati jednoznamenkaste brojeve od 0 do 9.

Nabavite sprej protiv čudovišta

Strahovi prije spavanja uobičajeni su u ovoj dobi. Dijete se može bojati mraka, samoće, glasnih zvukova, a roditelj ne smije dodatno poticati te strahove. Nemojte ga plašiti čudovištima ako je zločest, jer će vam vjerovati. U ovoj dobi dijete je još premalo za suočavanje sa svojim strahovima, ali možete mu pomoći da savlada strah.

Nemojte mu govoriti da se velika djeca ne boje čudovišta, jer tako ćete mu stvoriti još veći pritisak, a strah neće nestati, ali niti negirati postojanje čudovišta. Smirite ga tako što ćete mu ispričati da ste se i vi bojali kada ste bili mali ili predložite način na koji možete otjerati čudovište (paljenjem svijetla ili posebnim "sprejem protiv čudovišta").

Zaštitite svog mališana od opasnosti u kući

Troipolgodišnjaci su već dovoljno visoki da mogu dohvatiti stvari koje se nalaze na stolovima i ormarima, a mogu se i penjati i otvarati ladice i vrata. Uklonite noževe i oštre predmete s mjesta gdje ih mogu dohvatiti. Lijekove obavezno zaključajte i zaštitite dijete u vožnji automobilom. Sjedalica je i dalje obavezna.

Mali umjetnik ili kućanica?

Djeca u ovoj dobi vole crtati i slikati, stoga mu nabavite papir, bojice, slikovnice i ostale materijale. Njegova koordinacija između očiju i ruke bolja je ako ruku drži ispred tijela, odnosno kada crta na zidu.

Trogodišnjaci vole pomagati u jednostavnim kućanskim poslovima, pa dopustite svome djetetu da vam pomaže u skladu s njegovim mogućnostima.

Razvoj humora i kreativnosti

Djeca ove dobi obožavaju vizualni humor. Nasmijte svog mališana, ponašajte se neozbiljno, recite da je sunce plavo, a nebo zeleno, dijete će se nasmijati i ispraviti vas. Igrajte se klauna, slona koji sporo hoda po kući ili glumite zabavne situacije.

nasmijan dječak leži na krevetu | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trogodišnjaci otkrivaju igre riječima

Saznajte kroz koje faze u razvoju humora prolaze djeca vrtićke dobi, kako biste se mogli smijati zajedno s njima i pomoći im da postanu duhoviti. Pročitajte više!

Nabavite mu veliku kartonsku kutiju koju možete pretvoriti u kućicu, auto ili svemirski brod jer na ovaj način dijete razvija kreativnost. Trogodišnjaci se vole pretvarati, glumiti, imitirati druge, što je dobar način za razvijanje empatije. Neki trogodišnjaci prepoznaju slova, iako još ne znaju čitati. Kupite mu puzzle sa slovima njegovog imena ili stavite pločicu s njegovim imenom na vrata sobe.

Sitne laži

Ako pitate dijete je li razbilo vašu šalicu ili figuricu, moguće je da će vam slagati da nije krivo. Djeca u toj dobi manje pamte događaje zbog kojih im je nelagodno, a ako se sjećaju, žao im je što su uopće dodirnula taj predmet pa sama sebe uvjere da nisu kriva.

djevojčica priča  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tipične dječje laži od treće godine do školske dobi

Prve laži javljaju se oko treće godine, a do četvrte djeca nisu niti svjesna da govore neistinu. Ona nisu u stanju razlikovati istinu od laži. Imaju bujnu maštu i često izmišljaju priče u koje vjeruju ili pak uljepšavaju ili uveličavaju stvarne događaje. Do pete, šeste godine laganje treba smatrati normalnim ponašanjem. Pročitajte više zbog čega djeca lažu, kako prepoznati laganje i treba li djecu zbog toga kažnjavati!

Dijete u ovoj dobi ne zna manipulirati ili lagati s lošim namjerama, pa ga nemojte izravno optuživati i okrivljavati, posebno ako znate da je krivo. Umjesto toga, recite mu da ste ga vidjeli da je razbilo čašu i da vam mora reći kada se takvo što dogodi i da vam sada može pomoći da počistite nered. Dijete mora znati da vam može reći sve bez straha da ćete ga kazniti ili se naljutiti. Važno je da je svjesno da ga volite bez obzira na sve.

Razvoj koordinacije pokreta

Djeca u ovoj dobi imaju različite tjelesne sposobnosti. Vaše dijete možda ne može napraviti sve što i neki njegovi vršnjaci, ali to je potpuno normalno. Neka djeca imaju bolju koordinaciju od druge, a osnovne stvari koje bi trebali znati su držanje bojice između palca i prstiju, nalijevanje iz vrča u čašu ili šalicu, skakutanje na jednoj nozi, bacanje lopte (ne mora biti pravilno bacanje), korištenje pribora za jelo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.