Beba 22. listopada 2024.

Nova mama priznala da toliko mrzi ime koje je dala djetetu da ga ne može niti izgovoriti

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O imenu koje će dati djetetu neki roditelji razmišljaju mjesecima prije nego što se beba rodi, jer znaju da je to nešto što dijete obilježi za cijeli život. No, nekima se ipak potkrade „greška“.

Mnogi budući roditelji provedu cijelu trudnoću smišljajući i promišljajući koje će ime dati svom djetetu koje dolazi. Neki ime već odavno imaju u planu, neki ga smisle u zadnji tren, nekima je bitna tradicija, nekima moda. No, uglavnom na kraju svi budu zadovoljni ili se pomire s imenom pridošlice.

Možda te zanima... Dala je kćeri ime po komadu namještaja, a sad žali zbog tog. Kći je bijesna. Roditelji

Ipak, ima i onih drugih. Jedna je novopečena mama na Redditu postavila pitanje u vezi imena koje su ona i suprug dali djetetu. Naime, četiri mjeseca nakon poroda mama još uvijek nije zadovoljna djetetovim imenom koje su ona i njezin suprug zajedno dali kćeri. I kad kažemo „nije zadovoljna“, to je preblago rečeno, a pojasnit ćemo i zašto tako mislimo.

Žena koja je objavila post na Redditu napisala je da napokon „više ne plače kad netko upotrijebi ime njezine bebe“. Da, zato smatramo da je ono preblago rečeno. Jer, postojalo je i vrijeme kad je plakala ako bi netko upotrijebio ime njene bebe. I ne, ne pati od poslijeporođajne depresije, odlučna je u toj tvrdnji.

„Molim vas, nemojte reći da imam PPD - nemam, jako sam zadovoljna svojim životom, svojom bebom i svojom obitelji“, napisala je.

Pa ipak, kad mora izgovoriti ime svoje bebe, ona se „zakoči“. Tada bebu zove jednostavno – beba ili malena. A kako je došlo do toga? Njezinom se suprugu „sviđalo“ to ime, ali je svojoj ženi prepustio posljednju riječ u izboru. Nakon što su dobili već troje djece istog spola, osjećala se kao da joj je „ponestalo imena“ koja su joj se jako sviđala, pa se složila sa suprugovim izborom.

„Da, rekla sam 'ne sviđa mi se ime' svom mužu otprilike mjesec dana ili manje nakon što sam počela plakati svaki put kad bi netko upotrijebio djetetovo ime“, napisala je. „Mislila sam: ‘To su samo hormoni, svidjet će mi se bebino ime kad mi sjedne’ ili ‘To je samo zato što sam razočarana spolom' (više nisam razočarana, apsolutno obožavam svoju bebu).“

No, usprkos svemu, i dalje joj nešto ne odgovara. Budući da su prošla četiri mjeseca otkad se dijete rodilo, svi već, naravno, koriste bebino ime.

A koje je to ime, pitate se? Rowan. Da, kao slavni Rowan Atkinson, daleko bolje poznat kao Mr. Bean. S druge strane, na engleskom je to naziv za biljku koja je u hrvatskom poznata kao jarebika. I u engleskom je jeziku, treba napomenuti, uniseks ime, odnosno ime koje može biti i muško i žensko.

Možda da se obrati psihijatru

Komentatori na Redditu nisu uopće bili zgroženi imenom, koje se inače često koristi i kao riječ za „crveno“. Složili su se da je „prekrasno“ na način koji je nekako jedinstven i moderan, a opet tradicionalan. „Rowan ima prirodnu, umjetničku, hirovitu energiju, a istovremeno ostavlja dojam utemeljenog, snažnog imena”, komentirala je jedna osoba.

No, usprkos tome što se mnogima ime svidjelo, složili su se da treba napraviti jednu od ove dvije stvari: promijeniti ime i posjetiti psihoterapeuta.

„Pa promijenite ime. Nije tako ozbiljno. Ako ste toliko nesretni, promijenite to sada dok je beba još mala", rekla je jedna osoba. Druga je dodala: „Vaša beba ima 4 mjeseca i bit će živa doslovno desetljećima. Nemojte postati žrtva zablude o troškovima ako zaista žalite zbog ovog izbora. Bit će to smiješna priča koju će vaše dijete pričati cijeli život! ‘Moji su mi roditelji promijenili ime kad sam bio beba jer se nisu mogli odlučiti.’”

Čini se da ovo nije jednostavna priča, a ono što su komentatori zaključili je da bi bez obzira na sve mama trebala posjetiti psihoterapeuta, te se barem posavjetovati s njim.

„Bez obzira na to imate li PPD ili ne, čini se da trebate razgovarati o tome na terapiji", rekla je jedna osoba. Druga se složila, dodavši: „Ima još toga što se tu događa, a ne samo da vam se neko ime ne sviđa.”

Moramo se složiti, terapija je dobra ideja, a razdoblje postpartuma je ionako vrlo burno, pa to dobro dođe.

Možda te zanima... Svaka deseta mama požali zbog odabira imena za dijete, i to tijekom prve godine Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.