Trudnoća 23. svibnja 2024.

Novi trend traženja imena za dijete je potpuno sablastan i - ne mari za praznovjerje

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije lako pronaći ime za bebu koja stiže, a nekad nam neko ime padne na pamet i svidi nam se na najneobičniji mogući način, sasvim iznenada. No, ovako neobičan način još nismo čuli…

Kad tražimo ime za dijete koje tako željno iščekujemo, na pamet nam padaju ili razne ideje ili – ništa pametno. Ako ne znaš „na prvu“ koje bi ime dali djetetu, onda se poslužiš raznim izvorima koji bi ti mogli poslužiti kao inspiracija. Budući da davanje imena bebi nije mala stvar i na roditeljima je velika odgovornost po tom pitanju, nekad se to biranje uistinu oduži, pa inspiraciju potražiš na sve većem broju mjesta i može ti se upaliti lampica na najneobičnijem mjestu…

Možda te zanima... Ova su imena najpopularnija u Hrvatskoj u posljednjih 100 godina Roditelji

Na primjer, na groblju. Da, na groblju. Upravo na groblje ciljano odlaze buduće mame po inspiraciju za ime za bebu. I to je, čini se, jedan sasvim novi trend. Trena kojem nije važno nikakvo praznovjerje, trend zbog kojeg veselo odlaziš - u šetnju grobljem.

Kako kažu na engleskom: „Let that sink in.“ Ili u hrvatskoj varijanti: „Pričekaj da ti se to slegne.“

Buduća mama Haley, koja na TikToku ima korisničko ime @hodgehouse i koja je trenutno trudna, podijelila je nedavno video o svom posjetu groblju. U tekstu uz snimku opisala je zašto smatra da je baš to mjesto dobro mjesto za odabir imena za dijete.

„Kad groblja imaju najljepša imena, pa vodite obitelj da traže ime za djevojčicu“, napisala je Haley, koja je već majka troje djece.

Mama Haley prošetala je grobljem i čitala različita imena na nadgrobnim pločama. U obilazak je krenula i njena obitelj, pa tako i njezina djeca šeću grobljem, a na snimci je i njezina kći dok čita ime „Ella“ na nadgrobnom spomeniku. Nismo sigurni što mislimo o tom…

A možda i neki piknik...

Haley je zatim pokazala dva stola koji su se nalazili u vanjskom prostoru i objasnila zašto imaju posebno značenje.

„Jeste li znali da su obitelji dolazile na groblja na piknik sa svojim najmilijima,“ napisala je. „Ovo su čak stolovi.“

@hodgehouse Fun fact: My sister came from someones gravestone 🤍 #babynames #southport #love #fyp #viral #weird #graveyard ♬ Beautiful Memories - Lux-Inspira

U opisu videa Haley je istaknula da je i ime njene sestre došlo – s nečijeg nadgrobnog spomenika, tako da je to očito neka obiteljska priča… Na kraju videa svi članovi obitelji čitaju imena s nadgrobnih ploča, kao što je na primjer Salem, Winnie, Vienna, Olympus i nadimak "Zeko".

Video je, očekivano, prikupio više od 2 milijuna pregleda u vrlo kratkom vremenu, a mnogi su u komentarima hvalili taktiku ove mame u pronalaženju imena za bebu, napominjući da bi odabir jednog od imena na nadgrobnom spomeniku mogao pomoći u odavanju počasti onima koji su preminuli.

Evo nekih od komentara:

„Nositi potpuno novu dušu kroz vrt prošlosti. Kakav pametan način za pronalazak lijepog imena!“

„Održava ih na životu, ti izgovaraš njihova imena.“

„Kako mora biti lijepo za neke od ovih duša ponovno čuti kako se njihovo ime izgovara nakon toliko godina. Nadam se da ćeš imati nevjerojatnu trudnoću i zdravu bebu!“

"Nisu li zapravo sva naša imena - imena mrtvih ljudi?"

"Moji su roditelji za sve nas odabrali jednostavno ima koje je te godine bilo najlešće. Nisu uložili nimalo truda. Ovo je genijalno!"

Iako su mnogi ljudi priznali kako misle da su imena na nadgrobnim spomenicima simpatična ideja, drugi se nisu složili s tim. Neki su isticali da nije uopće prikladno ići na groblje kako bi se odabralo pravo ime za dijete. Mnogi su mislili da je to uistinu čudna ideja.

„Tražiti imena među mrtvima je suludo. Što se dogodilo Googleu?“ napisao je jedan komentator pomalo šaljivo, a nije jedini koji je bio šaljiv - evo još nekih: 

"Tvoje ime? Ma to je ime neke mrtve žene..."

"Čula sam da trudnoća privlači duhove. Ovo je kao da odeš u azil za duhove pokupiti nekog napuštenog."

 

 


Možda te zanima... Ovo su najpopularnija američka imena u 2023., a mnoga su iskoristiva i kod nas Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.