Trudnoća 28. lipnja 2024.

Ova 4 savjeta različitih stručnjaka mogu ti pomoći u odabiru imena za bebu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Davanje imena djetetu je jedan od važnijih koraka koje svaki roditelj mora proći na samom početku. Neki oko tog poprilično razbijaju glavu, a evo što savjetuju različiti stručnjaci.

Nije lako dati ime djetetu. Svaki roditelj osjeća određeni pritisak kad daje ime djetetu. ipak, nekima je taj pritisak veći, nekima manji. Neki roditelji ime odaberu lakše, neki se nikako ne mogu dogovoriti. Ovisi sve, naravno, o osobnim izborima, okolini, obiteljskoj lozi, kulturi, vjeri… Puno je tu još kriterija koji igraju ulogu u odabiru imena djeteta.

Možda te zanima... Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u Hrvatskoj ove godine: Došlo je do nekih promjena Beba

Dodatno stvar komplicira ako se roditelji ne slažu oko određenih stavova. Jedan želi klasično, drugi moderno, jedan „obično“, drugi neko kakvo nema nitko. Pa onda kako će neko ime izgledati na bebi, pa na odrasloj osobi, a na baki ili djedu? Ma razloga, argumenata i izbora je toliko punom da – uvijek možeš pogriješiti! Šalimo se, naravno.

Puno je različitih aspekata s kojih možemo razmatrati mogućnosti izbora imena za bebu, samo treba odlučiti koji nam je aspekt najbitniji i najbliskiji. Na stranici Today.com pitali su četiri stručnjaka za imena za bebe koji su najvažniji savjeti koje bi dali nekom tko bira ime za bebu.

Savjet 1: Gledajte u zvijezde

Maressa Brown, astrologinja i autorica knjige "Raising Baby by the Stars", savjetuje roditeljima da se ugledaju na horoskopski znak kako bi odabrali ime djeteta koje će biti u skladu s osobinama za koje ona vjeruje da će odgovarati njihovom znaku rođenja.

„Mogli biste uzeti u obzir natalnu astrologiju svoje bebe kada birate ime. Vaš termin poroda može vam dati dojam o njihovom sunčevom znaku, što može utjecati na ton imena vašeg djeteta“, rekla je.

„Na primjer, ako očekujete malu Vagu, mogli biste potražiti imena koja su graciozna i odgovaraju najvažnijim osobinama zračnog znaka, kao što su mir, harmonija i povezanost. A ako se niste sasvim odlučili za ime prije dolaska bebe, pogledajte njihovu punu natalnu kartu za više informacija, što bi vas moglo dovesti do imena koje vam najviše odgovara. Možda ćete otkriti da se, iako je njihovo sunce u zračnom znaku, nekoliko planeta kretalo kroz vodene znakove u vrijeme rođenja vašeg djeteta, tako da je ime inspirirano morem zapravo najbolji izbor.“

Savjet 2: Vjerujte svom osjećaju (i onoj koja rađa)

Colleen Slagan savjetnica je za imena beba i osnivačica tvrtke Naming Bebe. Evo što je rekla:

„Idite u rađaonicu pripremljeni (ne morate izabrati jedno ime, ali neka se izbor suzi na nekoliko), vjerujte svom osjećaju i pobrinite se da vaš partner zna da osoba koja rađa dijete ima 51% uloga u odluci.“

Savjet 3: Izgovorite ga naglas

Sherri Suzanne osnivačica je My Name for Life i savjetnica za imena beba koja daje preporuke za ciljano odabrana imena za buduće roditelje diljem svijeta. Ona kaže da bi roditelji trebali odabrati ime koje mogu predstaviti s povjerenjem.

„Vježbajte reći: 'Ovo je naš sin ___' ili 'Ovo je naša kći_____', predložila je. Kada roditelji s povjerenjem predstavljaju djecu, djeca također uče predstavljati sebe s povjerenjem — na igralištu ili u uredu,“ pojasnila je.

„Bez obzira na to jesu li roditelji koji biraju ime vrlo tradicionalni ili vrlo kreativni, važno je odmaknuti se od čitanja i proučavanja i izgovoriti imena naglas u stvarnim okolnostima“, kaže Suzanne. „Molim roditelje da zamisle da je ime njihovo. Možete li reći, 'Bok, ja sam ____?'“

Također je predložila roditeljima da paze da par imena i prezimena ne tvori šale, rime, dosjetke ili fraze.

„Roditelji bi mogli biti zaljubljeni u davno izgubljena starinska imena ili možda više vole moderne izbore, poput riječi iz prirode ili smislenog mjesta“, kaže ona. „U svakom slučaju, preporučujem da obratite posebnu pažnju kako biste osigurali da se konačni odabir može izgovoriti naglas pouzdano i ugodno. Uostalom, govorit ćete to puno.“

Savjet 4: Ne sužavajte izbor, nego napravite ljestvicu

Laura Wattenberg, osnivačica Namerology i autorica knjige “The Baby Name Wizard”, kaže za da je njezin najbolji savjet o tome kako odabrati ime za bebu suprotan od načina na koji većina ljudi pristupa tom zadatku.

„Umjesto da napravite popis imena i zatim pronađete razloge da ih uklonite s popisa, usredotočite se na ono što volite kod svakog imena. Možete pronaći razlog za izbacivanje bilo kojeg imena. Umjesto da sužavate izbor, napravite popis i vidite koje je ime na vrhu.“

Možda te zanima... Novi trend traženja imena za dijete je potpuno sablastan i - ne mari za praznovjerje Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar LiliaWalker
    LiliaWalker

    PRIDRUŽITE NAM SE U današnje vrijeme zaraditi novac je vrlo lako i jednostavno. 2024. je godina zarađivanja putem interneta. Ovdje sam da vam kažem da je tako lako zaraditi više od 15 tisuća dolara svaki mjesec radeći na mreži. Pridružio sam se ovom poslu prije 3 mjeseca i prvog radnog dana bez ikakvog iskustva s online poslovima zaradio sam 524 dolara. Ovo je jednostavno nevjerojatno. Pridružite se ovome sada do Slijedite upute ovdje.............www.new.cash67.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.