Beba Mama poslije poroda 30. lipnja 2020.

Zašto ispada kosa nakon poroda i kako je njegovati da se što prije oporavi?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge mame suočavaju se s naglim i pojačanim ispadanjem kose par mjeseci nakon poroda. Zbog čega dolazi do ispadanja kose i kako njegovati kosu da se što prije oporavi na zdrav način

Dok se većina žena tijekom trudnoće može pohvaliti sjajnijom i gušćom kosom, blistavim tenom i čvršćim noktima koji brže rastu, nakon poroda situacija se znatno mijenja. Promjena se osobito odnosi na kosu, odnosno njezino pojačano ispadanje, a ta se pojava može javiti već mjesec dana po porodu. Ispadanje kose sasvim normalna pojava nakon poroda i to nakon što se ponovno postigne hormonalno balans jer tijekom trudnoće kosa gotovo uopće ne ispada.

Normalan menstruacijski ciklus

Da kosa tijekom trudnoće postaje jača i gušća, potvrdila je i dermatologinja i venerologinja dr. Ivana Manola pojasnivši kako se to događa zbog povišene razine hormona estradiola i prolaktina koje usporavaju prijelaz dlake iz anagene (najdulje, aktivne faze koja traje od dvije do šest godina) u telogenu fazu (fazu mirovanja), što za posljedicu ima povišen postotak dlaka u anagenoj fazi.

Možda te zanima... Mama četvero djece o tabu temi nakon poroda Beba

"U periodu mjesec do pet mjeseci nakon poroda  postotak dlaka koje se nalaze u telogenoj fazi se značajno povećava, do 80 posto, što za posljedicu ima povećani ispad kose  (telogeni efluvijum) i dlake u vlasištu postaju tanje. Ispad kose nakon poroda završava najčešće do 15-og mjeseca od rođenja djeteta, odnosno normalizira se s uspostavljanjem  normalnog menstruacijskog ciklusa nakon poroda“, objašnjava dr. Manola te dodaje kako se ponekad može dogoditi da gustoća i kvaliteta vlasi nakon poroda ostane trajno slabija u odnosu na period prije trudnoće.

U takvim situacijama, preporučuje dr. Manola, kosu treba prati blagim šamponom, brisati suhim, toplim ručnikom, a kosu je dobro sušiti prirodno ili nižom jačinom sušila za kosu. Također, treba izbjegavati češljanje mokre kose i grupu manipulaciju kose. Oštećena kosa može se "popraviti“ i pravilnom prehranom, odnosno preporučuje se povećati unos vitamina B, E, selena i cinka.

Ne može se spriječiti ispadanje kose, ali se uz dobru njegu i prehranu može potaknuti brži rast. Iako nakon dolaska bebe u tvoj život kosa nije visoko na listi prioriteta, svaka žena voli se osjećati lijepo i njegovano. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

1. Odaberi kvalitetan šampon

Njega kose jednako je važna kao i njega kože, a kako biste to radili kako treba važno je odabrati kvalitetan šampon. Danas kada smo svjesni svih štetnih sastojaka, izuzetno je važno odabrati proizvode koji sadrže prirodne sastojke i bez kemikalija kao što su parabeni i sl. Većina žena je izuzetno osjetljiva u periodu nakon poroda pa je važno da se brine za sebe i svoje zdravlje stoga odaberite šampone za osjetljivu kožu, koji imaju i dodatne vitamine kako bi nahranili vlasište i kosu. 

trudnica koža Možda te zanima... Sve promjene kože u trudnoći: od mrlja do strija Trudnoća

2. Uključi kvalitetna ulja u svakodnevnu njegu

Organska rješenja su sigurno najbolji izbor za svaku novopečenu mamu. Bademovo ulje koristi se od antičkih vremena za njegu kose i kože, a obiluje vitaminima A, B1, B2 i B6, ali i antioksidansima. Vitamin A štiti folikule kose te vraća sjaj i zdravlje kosi. Ulje makadamije također obiluje sastojcima koji vraćaju sjaj, suha i beživotna kosa dobit će novi poticaj, ali je i odličan spas za oštećene vrhove.

Ulje koje je posljednjih godina ušlo u naša kućanstva, a može se koristiti i za obnovu kose je kokosovo ulje. Prodire do korijena vlasi te djeluje dubinski i povećava sjaj, hrani kosu. Djeluje antibakterijski te protugljivično, što znači da pomaže protiv prhuti i seboreje. 

3. Unosi više tekućine i smanjite stres

Za svaku novopečenu mamu ova rečenica može zvučati kao veliki izazov. Ali probajte dok se brinete o svojoj obitelji razmišljajte i o tome koliko vode i prirodnih sokova unosite, dišite duboko i tražite pomoć u obitelji kako biste smanjili stres i uspješno se odmorili. 

4. Pazi na pravilnu prehranu

Preporučuje se što veći unos namirnica koje su bogate s vitamina B, E, selenom i cinkom te prehrana bogata proteinima. Dobar su izbor riba, piletina, jaja, nemasni sir, grahorice, jogurt i bademi. Za one žene koje pate od nedostatka željeza, potiče se i povećani unos hrane kao što su crveno meso i kelj.

5. Kako češljati kosu i šišati?

Treba izbjegavati češljanje mokre kose i grubu manipulaciju kose. Pokušajte kosu nositi što manje u repu ili u punđi. Vaš frizer vam može napraviti dublje slojeve koji će lijepo oblikovati vašu kosu. Također,  može pomoći i masaža vlasišta.

Bojenje kose trudnoća trudnica Možda te zanima... Smiju li trudnice bojiti kosu? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.