Roditelji Tatina zona 14. svibnja 2013.

Težak porođaj izaziva PTSP kod – očeva!

tata depresija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači sa Sveučilišta Oxford zaključili su kako komplikacije u trudnoći i prilikom poroda dugoročno utječu i na očeve, a jedan ispitanik nakon traumatičnog iskustva nije mogao raditi sedam godina

Ako ste mislili da rođenje djeteta može izazvati traume samo kod majke, bili ste u krivu – višesatni trudovi i bolovi prilikom izgona djeteta, barem ako je suditi prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Oxford, mogu traumatično djelovati i na oca djeteta. I to u tolikoj mjeri da im se dijagnosticira posttraumatski stresni poremećaj te da čak sedam godina izbivaju s posla!

Svi trče samo oko mama

Naime, znanstvenici s tamošnjeg sveučilišta razgovarali su sa 35 žena koje su doživjela teške i po život opasne komplikacije tijekom porođaja te s 11 partnera koji su tome svjedočili. Istraživače je zanimalo kakva su njihova iskustva te kako su komplikacije u trudnoći i prilikom poroda dugoročno utjecale na njih.

"Tijekom poroda ili odmah nakon njega mogu se dogoditi razne komplikacije poput teškog krvarenja. Majke zbog toga trebaju mnogo njege. No, dok svi trče oko mama, nitko ne razmišlja o tome da to utječe i na očeve. Komplikacije u trudnoći mogu imati dugoročne posljedice. Primjerice histerektomija (odstranjivanje maternice) može imati dugoročne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje, kao i na odnose u obitelji", rekla je profesorica Marian Knight koja je vodila istraživanje.

Tata na porodu: da ili ne?

Osjetio miris bolnice i plakao cijeli dan

Očevi su tijekom razgovora s istraživačima rekli da su bili ostavljeni na bolničkom hodniku bez da su znali što se događa s njihovom ženom i djetetom, a jedan je otac ispričao i kako je razmišljao o samoubojstvu jer je stalno imao 'flashbackove' svoje supruge kako leži krvava i bez svijesti prije nego što je odvedena na intenzivnu njegu.

"Odjednom bih osjetio miris bolnice, a ja bih se vratio u tu dramu sa suprugom. Plakao sam od jutra do večeri i postao sam agorafobičan. Još uvijek ne radim, a to se dogodilo prije sedam godina", povjerio se istraživačima jedan otac.

Zbog svih strašnih iskustava, koja su o porodu ispričali očevi, znanstvenici smatraju da bi bolnice trebale voditi više računa o očevima koji su 'preživjeli' težak porođaj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.