Beba Mama poslije poroda 25. siječnja 2018.

Savjeti za zdravu prehranu nakon poroda

mama, dijete, prehrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Cijenite hranu i zajedničko blagovanje te jedite raznovrsno i birajte zdravo. Obroci trebaju biti cjeloviti i pomno pripremljeni, konzumirani za stolom i koliko je to moguće u opuštenoj atmosferi uz razgovor

Nakon devet mjeseci trudnoće i isto toliko ili dužeg perioda dojenja kada smo u potpunosti posvećeni svojoj djeci. Uživamo u njihovom napretku, smiješku, nespretnim ručicama i prvim koracima. Taj prekrasan period koliko je divan toliko je i iscrpljujuć za svaku majku. Pogotovo ukoliko imamo još jedno ili više djece uz to malo stvorenje. U tim trenucima često trpamo u usta ono što stignemo, ono što će nam dati trenutnu energiju koja nam je potrebna da preživimo dan.

Pazite na prazne kalorije tijekom babinja

To su često tzv. prazne kalorije namirnice s puno šećera - slatkiši, grickalice, pekarski proizvodi. To je takav period i trebamo ga kao takvog prihvatiti, ono što je važno, kada se uhodamo, naučimo balansirati sa stresom koje donosi roditeljstvo, tada se trebamo odlučiti na promjene u prehrambenim navikama koje će nam donijeti dobrobit na više polja.

žena vaga kilogrami kilaža Možda te zanima... Kako se riješiti trbuha i kilograma nakupljenih u trudnoći? Beba

Tu je svakako gubitak kilograma koje će nam kao ženama vratiti samopouzdanje, a smanjivanjem tjelesne težine poboljšavamo i svoje zdravlje i vitalnost. To je iznimno važno kada naša dječica napune godinu dana i počnu jesti uglavnom isto što i mi, tada je važno da budemo dobri modeli i da već od najranije dobi ugradimo dobre navike za cijeli život. Ono što jedemo mi jesti će i naša djeca, onako kako se odnosimo prema hrani i oni će se odnositi.

Birajte raznovrsne namirnice

Stoga predlažem - cijenite hranu i zajedničko blagovanje te jedite raznovrsno i birajte zdravo. Dakle, obroci trebaju biti cjeloviti i pomno pripremljeni, konzumirani za stolom i koliko je to moguće u opuštenoj atmosferi uz razgovor. Važno je naučiti djecu da jedu polako i dobro žvaču, a mi smo tu da u početku odaberemo i najkvalitetnije namirnice za sve.

recept Možda te zanima... Brzi recepti za mame s bebama Beba

Važno je djecu naučiti kako postoje tri glavna obroka i dva međuobroka kako u svakom obroku trebaju biti zastupljene sve hranjive tvari ugljikohidrati, bjelančevine i masti (naravno nećete to tako ispredavati svojem djetetu no naučiti će te ga da postoje i druge žitarice osim bijele riže I tijesta). A sve hranjive tvari dobiti ćemo kroz žitarice rižu, heljdu, ječam, pir, zob, pšenicu i prerađevine, škrobno voće i povrće, mlijeko, meso jaja, ribu te birane masti i ulja. Također važna su tu i vlakna koja dobivamo putem cjelovitih žitarica, voća i povrća.

Uključite djecu u pripremu hrane

Vrlo brzo će se i djeca htjeti uključiti u pripremu hrane pa kada ste u prilici svakako im to dozvolite, neka kuhaju s vama. Nakon perioda kada će jesti tijesto umjesto da ga mijese, uslijedit će period kada žele valjati tijesto i raditi oblike te peći i pojesti kolačić. Prihvatite se tog posla jer osim razbacanog brašna po kuhinji to je prekrasno vrijeme u kojem se družite sa svojim djetetom i učite kroz igru.

mama, beba, hrana Možda te zanima... 11 savjeta za zdravo mršavljenje nakon poroda Beba

Sve individualizirane savjete o prehrani vas i vašeg djeteta možete dobiti u Centru pravilne i uravnotežene prehrane Nutriteka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.