Beba Mama poslije poroda 25. kolovoza 2014.

Imaju li svi nezaposleni pravo na rodiljnu naknadu?

trudnica, par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nezaposlena čitateljica iz BIH koja s mužem zadnjih godinu dana živi u Hrvatskoj, pita ima li pravo na rodiljnu naknadu. Pročitajte odgovor Pravne klinike

Zanima me imam li pravo na porodiljnu naknadu ako sam rođena u Hrvatskoj, ali sam živjela u BIH i tek sam se prije godinu dana prijavila u Hrvatskoj. Ne radimo ni muž ni ja i nisam na birou, nemamo nikakva primanja. Koliko godina moram biti prijavljena u Hrvatskoj da bih imala pravo na porodiljni? Imam li pravo na porodiljni na prvo dijete ili samo na drugo?

Nemate pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada kao ni pravo na novčanu naknadu za vrijeme korištenje tih prava. Ne ispunjavate uvjete zbog činjenice da niste prijavljeni na Hrvatski zavod za zapošljavanje, niste obvezno zdravstveno osigurani i nemate status stranaca s odobrenim stalnim boravkom ili stalni boravak u trajanju od najmanje tri godine. Ujedno, rodiljna naknada se može dobiti samo za dijete koje se treba roditi, a ne retroaktivno jer su prava iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama (NN 85/08, 110/08, 34/11, 54/13; u nastavku teksta: Zakon) namijenjene njezi novorođenog djeteta i njegova podizanja.

Prema članku 27. stavku 2. Zakona, pravo na rodiljnu i roditeljsku poštedu od rada može ostvariti nezaposleni roditelj pod uvjetom da na dan rođenja djeteta ispunjava ove uvjete:

1. da je hrvatski državljanin ili stranac s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj,
2. da ima neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj u trajanju od najmanje 3 godine,
3.  da je zdravstveno osiguran prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju,
4. da se vodi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 9 mjeseci ili 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije rođenja djeteta ili se u evidenciju nezaposlenih osoba prijavio:

  • u roku od 90 dana od dana završetka redovitog školovanja ili studija ili 30 dana od dana završnog ispita,
  • u roku od 30 dana od dana prekida redovitog školovanja ili studija, ili
  • u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti ili primanja novčane naknade zbog bolovanja, ako u prestanku tih okolnosti ima najmanje 6 mjeseci neprekidnog radnog staža. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.