Beba Mama poslije poroda 10. prosinca 2014.

Hoću li dobiti pomoć za dijete od Grada Zagreba?

beba, ruke
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljicu zanima koliko godina mora biti prijavljena u Zagrebu kako bi imala pravo na jednokratnu novčanu pomoć za prvo dijete od Grada Zagreba

Imam li pravo na jednokratnu novčanu pomoć za prvu bebu od grada Zagreba? Hrvatica sam, u Zagrebu sam oko četiri godine, ali prijavljena sam tek godinu dana. Neki mi kažu da moram biti prijavljena minimalno pet godina.

Nemate pravo na jednokratnu novčanu pomoć od Grada Zagreba za prvo dijete.

U službenom glasniku Grada Zagreba (8/09, 20/10, 6/11, 12/11 i 17/11) objavljena je Odluka o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta kojom su utvrđeni uvjeti, visina novčane pomoći, način ostvarivanja i korištenja prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj:

 • za dijete rođeno nakon 31. ožujka 2009. godine,
 • koji je državljanin Republike Hrvatske, s neprekidnim prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja djeteta i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti,
 • ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Gradu Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti.

Ako drugi roditelj, u vašem slučaju otac djeteta, ima prijavljeno prebivalište dulje od pet godina u Gradu Zagrebu tada on može ostvariti pravo na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta.

Kad se traži da se ispune uvjeti, Grad Zagreb spominje pravo roditelja te po toj osnovi bilo koji roditelj (bilo majka bilo otac) može ostvariti pravo na prethodno navedenu pomoć.

Visina novčane pomoći ovisi o broju maloljetne djece roditelja podnositelja zahtjeva koja s njim žive u zajedničkom kućanstvu, te roditelja kojim su djeca dodijeljena na brigu i skrb, temeljem pravomoćne presude o razvodu braka. 

Tako visina novčane pomoći iznosi:

 • za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 1.800,00 kuna koje će se isplatiti u dva jednaka obroka, tijekom jedne godine,
 • za drugo dijete roditelja podnositelja zahtjeva 3.600,00 kuna koje će se isplatiti u četiri jednaka obroka, tijekom dvije godine,
 • za treće i svako sljedeće dijete roditelja podnositelja zahtjeva 54.000,00 kuna koje će se isplatiti u jednakim obrocima tijekom šest kalendarskih godina.
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar dea32
  dea32

  Bitno je prebivaliste, a ne boraviste. Iako se mozete raspitati u Gradskom uredu u Vodnikovoj14.

 • Avatar Klikerica
  Klikerica

  Što u slučaju ako su roditelji npr. 2007.-2017. imali svake godine prijavljeno boravište u Zagrebu uredno u Mupu i imaju potvrde za to, a zatim tek 2017. godine kupili svoju nekretninu i prijavili prebivalište (osobna iskaznica) u gradu Zagrebu? Tehnički u Zagrebu si prijavljen punih 11 godina, a na prebivalištu samo 2 godine?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.