Beba Mama poslije poroda 02. rujna 2021.

FOTO: Primalja je nakon poroda sama pregledala svoju bebu

Foto: Instagram :Iako je porod veoma iscrpljujuć, jednoj primalji to nije bila prepreka da sama obavi prvi pregled svoje novorođene bebe!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je porod veoma iscrpljujuć, jednoj primalji to nije bila prepreka da sama obavi prvi pregled svoje novorođene bebe!

Fotografkinja Alexandria Mooney prisustvovala je predivnome i neobičnom događaju. Fotografirala je majku, po struci primalju, koja je nakon pregleda sama obavila natalnu procjenu svoje bebe

Novopečena je mama odlučila sama, odmah nakon poroda napraviti neonatalnu procjenu vlastitog novorođenčeta. Neonatalna procjena radi se u prvom satu nakon rođenja djeteta, a pregled obuhvaća osluškivanje srca bebe, mjerenje opsega glave, mjerenje težine i duljine i izradu prvog otiska stopala.

"Kad smo razgovarale dan prije bebinog dolaska, rekla mi je da želi sama obaviti pregled svoje novorođene bebe. To mi je zvučalo potpuno nevjerojatno, nisam mogla zamisliti kako će to izvesti ni sat vremena nakon porođaja’, napisala je fotografkinja Alexandria Mooney je bila prisutna i zabilježila ovaj poseban trenutak.

"Ne mogu a da ne pohvalim ovu mamu… Jer, svojom sam kamerom zabilježila više od 100 porođaja, ali nikada nisam vidjela ovako nešto. Ovaj posao ova mama obavlja svaki dan. Ona je jedna od najboljih primalja koje sam u životu srela, i njezin je zadatak da (za koji mislim da je najbolji od svih) pobrinuti se za novorođene bebe čim se rode. Ona im osluškuje srce, mjeri glavice i njihovu težinu, uzima otiske stopala…i još puno više", napisala je Alexandria u nastavku te dodala: "Zaista mi je bila čast prisustvovati ovako važnom događaju i imati prilike snimiti majku kako sama vrši prvi pregled svoga djeteta". 

 

Možda te zanima... 10 stvari koje babice žele da trudnice prestanu raditi Trudnoća

Apgar - prvi test za novorođenče

Prvi pregled novorođenčeta, odnosno Apgar test je procjena koliko se dobro novorođenče prilagođava na svijet. Visoka ocjena ne znači da će dijete biti dugoročno zdravo. Ipak, Apgar je vrlo važan za liječnike tijekom prvih nekoliko sati života, jer je test osmišljen kako bi pomogao liječnicima procijeniti ukupno fizičko stanje novorođenčeta i osigurati mu potrebnu medicinsku skrb ako je potrebna, što može biti presudno u prvim satima života.

Apgar mjeri pet vrijednosti: boja kože, disanje, napetost mišića, odgovor na podražaj i srčana akcija. Svaki pokazatelj ocjenjuje se ocjenom od 0 do 2, a ukupno je moguće ostvariti 10 bodova. Procjena se obavlja nakon prve minute, a onda pet minuta nakon rođenja. Ponekad rezultati prvog testa mogu biti slabiji. Na primjer, ako su bebe rođene prerano ili carskim rezom, ponekad imaju niže od prosječnih rezultata, osobito na prvom testu. Tipični rezultat Apgar testa je od 8 do 10. Svaki rezultat koji je niži od 6, pokazuje liječnicima da novorođenče treba hitnu medicinsku pomoć. To mogu biti jednostavni zahvati poput usisavanja dišnih putova ili davanje kisika za aktivnu reanimaciju. 

Možda te zanima... Koliko je važan Apgar - prvi test za novorođenče? Trudnoća
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.