Trudnoća Porođaj 11. veljače 2021.

'Kućni porođaj nije sigurna opcija za svaku ženu, a sustav zatvara oči'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majke koje se odluče roditi u privatnosti doma angažiraju primalje iz inozemstva

Nakon tragične smrti novorođenčeta na porodu kod kuće u Ivancu Hrvatska komora primalja smatra nužnim iznijeti svoj stav. "Naime, porođaj u kući nije adekvatno zakonski reguliran u Republici Hrvatskoj, sukladno pozitivnim zakonskim propisima i Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, porođaji se organizirano obavljaju u zdravstvenim ustanovama", stoji u priopćenju Hrvatske komore primalja.

No, svjedoci smo da određeni broj žena želi porođaj u kući i spremne su ga ostvariti po svaku cijenu pa čak i ako nemaju stručnu pomoć. U međuvremenu se žene porađaju kod kuće uz pomoć ili primalja iz inozemstva ili, što je nedopustivo i opasno, uz pomoć osoba koje nemaju medicinsku naobrazbu, koje su u neuređenom i nereguliranom sustavu prisvojile previše ovlasti i počele se (nedopustivo) miješati u struku i asistirati kod kućnih porođaja, ističu u Komori.  Nažalost u tako neuređenom sustavu, bilo je pitanje vremena kada će neki takav porođaj završiti tragično.

Mišljenje ginekologa o porodu kod kuće

"Hrvatska komora primalja svakako podržava osnivanje privatnih praksa primalja pa i obavljanje porođaja u kući, ali isključivo i jedino uz prisutnost stručnog zdravstvenog djelatnika (prvostupnice primaljstva) te kod nisko rizične trudnoće i u kontroliranim uvjetima. Porođaji u kući su Europskoj uniji omogućeni te smatramo shodnim da se porođaji u kući reguliraju i u Hrvatskoj, no apsolutno uz detaljno propisane pretpostavke i uvjete. Tragični događaji, kao predmetni događaj, bi se mogli spriječiti zakonskim reguliranjem porođaja u kući i propisivanjem svih nužnih pretpostavki", naglašavaju iz Komore. 

Iz Komore oštro osuđuju nadziranje porođaja u kući od strane osoba koje nisu zdravstveni djelatnici, no ujedno su i svjesni činjenice da žene koje su se odlučile roditi u privatnosti svog doma, nemaju adekvatnu podršku niti pomoć od strane zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Stoga apeliraju na promptno reguliranje porođaja u kući u Hrvatskoj kako bi se događaji kao ovakav spriječili. "Ne moramo izmišljati "toplu vodu“, nedavno je u Sloveniji donesen akt koji govori o kućnim porođajima i koji bi samo dijelom trebalo prilagoditi hrvatskim uvjetima", stoji u priopćenju. 

"Kućni porođaj nije sigurna opcija za svaku ženu, ali za one koje se ipak odluče na takvu vrstu skrbi, njima treba pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. S time što zatvaramo oči i pretvaramo se da takvi porođaji u Hrvatskoj ne postoje nismo ništa postigli, jer oni postoje i neželjeni događaji će se i dalje dešavati dokle god naš sustav zatvara oči", ističu u Hrvatskoj komori primalja. 

I Udruga RODA, smatra važnim skrenuti pažnju javnosti na odgovornost Ministarstva zdravstva u ovoj tragediji. Napominju kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europskoj uniji u kojoj je primaljska skrb dostupna isključivo unutar rodilišta, a porodi u kućama za porode i kod kuće nisu dio zdravstvenog sustava, što znači da za zdrave trudnice, rodilje i babinjače skrbe liječnici ginekolozi i porodničari, a ne primalje.

"Usprkos našim nastojanjima, kao i nastojanjima primaljskih udruga i Hrvatske komore primalja, Ministarstvo zdravstva uporno odbija uključiti primaljsku skrb i porode izvan bolnice u sustav redovne zdravstvene zaštite. Ministarstvo zdravstva smatramo odgovornim za svaki loš ishod izvanbolničkih poroda, uključujući i porode kod kuće, zbog nedostatka političke volje da se zdravstvena skrb žena i novorođenčadi tijekom poroda uredi sukladno dobrim praksama u Europi i svijetu te sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije", stoji u priopćenju udruge RODA.

Možda te zanima... Mama odlučila roditi sama kod kuće nakon teškog prvog poroda Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.