Beba Mama poslije poroda 15. travnja 2019.

Bolnička pravila iz 1968. za nove mame: Dok dojiš, muž čeka vani i puši

Foto: Facebook/Micala Gabrielle Henson
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prva 24 sata bebu se smjelo hraniti samo pet minuta, dok se drugog i trećeg dana taj period povećao na sedam minuta. Jesu li ti mama i baka pričale kakva su pravila bila kad su one rodile?

Popis "smjernica“ za nove majke koje je bolnica napisala 1968. postao je hit na društvenim mrežama što i ne čudi obzirom koliko je 'lud'.

Ovaj popis iz 1968. godine pronašla je u svom domu majka Micale Gabrielle Henson. Lista pravila koristila su se u bolnici Cabarrus Memorial u Sjevernoj Karolini, a datum na listu papira je 30. listopada 1968.

Mame, imajte na umu

Nove majke nemaju što zahtijevati da vide svoju bebu više od dva puta na dan. Mamama se prvo pojašnjava da će moći biti uz bebe od 14:30 do 15:30 te ponovno od 19 do 19:45 sati.Molim vas, nemojte tražiti neki drugi termin”, strogo se upozorava.

Možda te zanima... Prednosti rooming-ina u rodilištu za mamu i bebu Trudnoća

I ovo je samo početak i zapravo ne znamo bismo li se smijali ili plakali. 

Postojala su i jasna pravila kada je u pitanju hranjenje djeteta.

Beba će se donijeti majci na hranjenje od 9 do 10 sati, 13 do 14, 17:30 do 18:30 te od 21 do 22 sata. U tom periodu nisu dozvoljene posjete, uključujući oca, stoji u uputama za majke. 

Ne smije se pušiti dok je beba u sobi, posjetitelji ne smiju sjesti na krevet, a bebu nije dozvoljeno prekrivati vlastitom plahtom. Također, nitko ne može biti u sobi s tobom kad dojiš, niti otac. Ali ako ti dođe u posjetu, reci mu da samo čeka vani i puši. Pušenje je potpuno dopušteno, samo ne dok dojiš u sobi. 

Možda te zanima... 9 stvari koje će dobro doći svakoj mami nakon poroda Beba

Memorandum također ima i prilično zastrašujući savjet kada je riječ o dojenju:

U prva 24 sata se bebu smjelo hraniti samo pet minuta, dok se drugog i trećeg dana taj period povećao na sedam minuta. “Ako beba doji duže, bradavice mogu postati bolne”, pojašnjeno je.

Sve što trebate znati o dojenju na zahtjev

Također, dojiljama se savjetovalo da ne jedu čokoladu, sirovu jabuku, kupus, orahe, jagode, trešnje, luk ili kolač od kokosa.

Onim majkama koje su djecu hranile na bočicu rečeno je da će sestra donijeti pripremljenu hranu.

Nakon što maknete poklopac, pazite da duda ne dodiruje plahte ili bilo što drugo. Mora ostati čista i ne smije se kontaminirati jer to može dovest do sora”, rečeno je tada majkama. 

Hvala bogu da su se stvari promijenile! Zamisli da je još uvijek ovako!

Jesu li ti mama i baka pričale kakva su pravila bila kad su one rodile? Napiši nam u komentarima

Možda te zanima... Dobiva li beba dovoljno mlijeka? Prepoznaj znakove! Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • aaanita

    Kako vas nije sramota pisati ovakve gluposti, ni prevesti s engleskog jezika ne znate. Pise da je posjetiteljima(a ne majci) dopusteno dva puta dnevno gledati bebu kroz bolnicki prozor!da u sobi nije dopusteno pusiti kada je beba prisutna.I kod nas bebe ne budu 24h sa majkama, odnesu se da se pregledaju, okupaju,na zahtjev majke da se malo odmori i odspava. I sta je lose u tome sto nije dopusteno ljudima koji su npr.sjedili u busu, tramvaju sjednu na bolnicki krevet,da plahta bude cista za bebu?da duda od bocice bude cista? Ne razumijem...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.