Instant articles 31. srpnja 2019.

Znate li koje navike će djeca najviše oponašati kod svojih roditelja?

Foto: Freepik

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Može se reći da su bebe i mala djeca svjetski prvaci u oponašanju. Oni uče od svoje okoline koju čine roditelji i obitelj, ali i televizor. Dom je djetetova prva učionica, a roditelji prvi učitelji

Od druge godine djeca počinju imitirati aktivnosti svojih roditelja kao što su metenje poda, pranje automobila, razgovaranje na telefon i slično, a to se najčešće može primijetiti u njihovoj igri s drugom djecom. Tako će djevojčice u igri imitirati ulogu mame – igrat će se kuhanja, brinut će se za bebu ili će se „šminkati“. Dječaci će oponašati ulogu oca – glumit će jutarnje ustajanje iz kreveta popraćeno zijevanjem, spremat će se za posao ili će alatom popravljati stvari po kući.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Zašto djeca oponašaju?

Djeca oponašaju svoje roditelje ili stariju braću i sestre jer su im oni uzori i žele biti kao oni kada odrastu. U dječjem su svijetu, mama i tata najbolje i najpametnije osobe na svijetu! Oponašajući ih uče kako se ponašati prema ljudima i drugim članovima obitelji, kako razgovarati, usvajaju govorne vještine i pravila ponašanja kod kuće. Oponašanje nije samo dječja igra nego je i proces formiranja djetetova identiteta.

Uvijek pohvalite dobro oponašanje

Oponašanje je način na koji djeca uče i ne biste ih trebali zaustavljati u tome. Ako dijete oponaša nešto loše što ste napravili, najprije napravite samorefleksiju i poradite na svome ponašanju. Zatim pokušajte djetetu objasniti da to nije uzorno ponašanje, a njegovo ćete povjerenje steći ako takvo ponašanje zaista više ne ponovite. Kada dijete oponaša dobre osobine, obavezno ga pohvalite i dajte mu do znanja da ste ponosni, tako ćete izgraditi njegovo samopouzdanje.

 | Author: unsplash.com Foto: unsplash.com

Djeca ne mogu prepoznati opasnosti kao odrasli, a to je rizično kada pokušavaju oponašati odrasle u primjerice kuhanju. Pobrinite se da vam je sigurnost prioritet, a distrakciju koristite kao najjači alat kontrole djetetova ponašanja. Kako bi se dijete spriječilo u imitiranju neprihvatljivih ponašanja potrebno je omesti ga drugim aktivnostima u koje mogu biti uključeni i sami roditelji.

Najbolji dar koji možete dati svome djetetu jest vrijeme provedeno s njim. Igrajte se i tako dijete naučite granicama zabave, crtajte i naučite ga kreativnom razmišljanju, skupljajte sličice i naučite ga rutini i odgovornosti. To mogu i uz Lino 3D stickere, koji su zabava za cijelu obitelj. Uz zabavne 3D stickere dijete može maštati o tome da postane nogometaš, vatrogasac, astronaut ili glazbenik, a dodatnu kreativnost može testirati lijepljenjem naljepnica po omiljenim bilježnicama ili predmetima.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Televizor nije dobra distrakcija

Prema preporukama Američke pedijatrijske akademije, djeca mlađa od 18 mjeseci ne bi trebala koristiti medije jer istraživanja pokazuju da to usporava njihov kognitivni razvoj, uključujući razvoj vokabulara i jezičnih vještina. Djeca predškolske dobi ne bi trebala koristiti medije više od jedan sat dnevno, a roditelji bi trebali s djecom gledati i komentirati sadržaj. Dakle, televizor nije u potpunosti zabranjen nego treba odabrati kvalitetne i edukativne sadržaje namijenjene isključivo djeci. 

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Prvi ste učitelj svome djetetu, ali i vaše je dijete učitelj vama. Ono vas potiče da budete bolja osoba i da promišljeno donosite odluke, a dijete će zauzvrat i samo usvojiti takve osobine. Ako roditelj želi strpljivo dijete, mora i sam biti strpljiv. Dom je također prva djetetova učionica, učinite ga punim zabavnih i edukativnih sadržaja u koje ćete i sami biti uključeni.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.