Beba Dojenje 13. veljače 2017.

Nevjerojatan dokaz iscjeljujućih moći majčinog mlijeka

Foto: Facebook/Vicky Greene
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fotografija koju je objavila studentica biološke znanosti iz Velike Britanije u kratkom roku postala je viralni hit jer savršeno pokazuje čudesne moći majčina mlijeka i dokazuje što majčino tijelo čini kako bi zaštitilo svoju djecu

Iako su, zahvaljujući znanosti i modernoj tehnologiji, današnji adaptirani mliječni pripravci sve sličniji majčinom mlijeku, neosporno je da majčino mlijeko ima neke kvalitete i hranjive vrijednosti koje se jednostavno ne mogu replicirati u formuli. Uostalom, to je supstanca koju je majka prirodno proizvela za svoje dijete. Osim što sadrži osnovne hranjive vrijednosti koje bebi trebaju, majčino mlijeko dizajnirano je kako bi se uspješno borilo protiv bolesti.

Primjerice, kada dijete dobije virus, a mama je izložena tome, antitijela koja je ona proizvela prenose se na dijete preko majčina mlijeka. Istraživanja su pokazala da je manje vjerojatno da dojene bebe budu izložene virusu - a, ako i jesu, one su u mogućnosti 'otjerati' ga, upravo zbog majčina mlijeka.

fb mlijeko Možda te zanima... Fotografija koja dokazuje nevjerojatnu moć majčinog mlijeka Beba

Zbog ovakvih činjenica, internet trenutno 'luduje' za fotografijom snimljenom u znanstvenom laboratoriju, koja pokazuje zapanjujuće moći majčina mlijeka. Ova viralna fotografija još jednom dokazuje koliko je majčino mlijeko nevjerojatno.
Fotografiju je na Facebooku objavila Vicky Greene, studentica prve godine biološke znanosti sa South Devon koledža u Velikoj Britaniji, a ona pokazuje devet Petrijevih zdjelica koje sadrže bakteriju M. luteus. Vicky je dodala uzorke majčinog mlijeka svakoj Petrijevoj zdjelici. Neki uzorci bili su iz majčina mlijeka 15-mjesečne bebe, a neki iz majčina mlijeka trogodišnjeg djeteta.

Rezultati su nevjerojatni kao što možda i pogađate. Svaka Petrijeva zdjelica je puna bakterija, ali u centru, gdje je bilo položeno majčino mlijeko, bakterija je potpuno nestala jer ju je majčino mlijeko ubilo. Kako je Vicky objasnila u opisu fotografije: "Bijele mrlje u sredini su diskovi natopljeni u dva uzorka majčina mlijeko. Pogledajte jasniji dio oko diskova - to je gdje su proteini u mlijeku ubili bakteriju!"

kap majčinog mlijeka Možda te zanima... Živo tekuće zlato: Snimka majčinog mlijeka fascinirala milijune gledatelja Beba

Nema naznaka da je ova studentica namjerno birala uzorke kako bi uključila mame koje doje djecu stariju od godinu dana, ali je pri tome eksperiment dobio na dodatnoj važnosti. Za svakoga tko poprijeko gleda na majke koje doje svoju djecu nakon ranog djetinjstva, ovaj eksperiment je dokaz da će čak i starije bebe i mališani i dalje imati koristi od majčina mlijeka. 

No, na kraju dana, ono što je bitno je da se beba hrani, bez obzira radi li se o formuli ili majčinu mlijeku. Čak i ako se dijete isključivo hrani formulom od prvog dana, i dalje se imunološki sustav jača. Tijekom trudnoće, antitijela prelaze na dijete kroz posteljicu, te se na taj način imunološki sustav jača od rođenja. Već smo znali da ženska tijela mogu učiniti nevjerojatne stvari, ali zahvaljujući ovoj studentici, sada postoji i znanstveni dokaz.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.