Beba Dojenje 18. siječnja 2022.

Nevjerojatna moć majčinog mlijeka: Moje mlijeko postalo je ZELENO nakon što sam dobila Covid-19!

Foto: Instagram /ashmiry_ ;Izdojeno mlijeko zelene boje
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Može li mlijeko postati zelene boje i je li tada sigurno za bebu?

Majčino mlijeko često se naziva i "tekuće zlato" zbog sposobnosti prilagođavanja hranjivih tvari bebinim potrebama. Boja majčinog mlijeka je obično žuta, bijela, bistra, krema, tan ili plava boja. Međutim, u nekom trenutku tijekom iskustva s dojenjem možda ćete biti iznenađeni kad otkrijete da majčino mlijeko može biti i druge boje. 

Mama dvoje djece Ashmiry podijelila je upečatljivu fotografiju na društvenim mrežama, a u objavi je napisala da je njezino mlijeko postalo zeleno nakon što su ona i njezino dijete bili pozitivni na virus COVID-19.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @ashmiry_

Mama je podijelila sliku dvije vrećice izdojenog mlijeka, slikane prije i nakon zaraze virusom. Bijelo s lijeve strane bilo je izdojeno prije nego što je njezina kći bila pozitivna na COVID-19, a drugo zeleno mlijeko fotografirano je nakon što se njezina obitelj razboljela. Ashmiry je bila zaprepaštena vidjevši kako joj se promijenila boja mlijeka, ali i uzbuđena jer je vjerovala da su promjene uzrokovane s dobrim razlogom. Naime, smatrala je da njezino tijelo proizvodi dodatne hranjive tvari kako bi hranila svoju kćer.

Rekla je: “Stvarno sam htjela podijeliti ovu fotografiju sa svojim pratiteljima i pokazati svima koliko je nevjerojatno majčino mlijeko. Čarobno je i tako sam zahvalna što ga mogu proizvoditi posebno sada! Promjena boje pokazuje da moje tijelo proizvodi upravo ono što moja kćer treba! Možete jasno vidjeti razliku u boji normalnog majčinog mlijeka i majčinog mlijeka majke koje je pozitivna na Covid-19."

Pedijatrica, koja je ujedno i savjetnica za laktaciju, uvjerila je mamu da je njezino mlijeko na sigurnom i rekla da su promjenu boje odgovorna njena prirodna antitijela koja se bore protiv infekcije i štite dijete.

Savjetnica za laktaciju podijelila je sliku na društvenim mrežama nazivajući mlijeko "tekuće zeleno zlato". Savjetnica je rekla: “Kada dojimo, naša tijela uvijek rade skeniranje cijelog tijela mame i bebe i smišljaju što točno staviti u majčino mlijeko za dobrobit djeteta.” Vjeruje se da je promjena boje majčinog mlijeka posljedica povećanja imunoglobulina, bijelih krvnih stanica i leukocita – stanica koje pomažu u borbi protiv bolesti.

Objava Mallory Smothers na Facebooku objasnila je zašto može doći do promjene boje mlijeka. Napisala je: "Kada majka doji bebu, stvara se vakuum u kojem se djetetova slina "šulja" u majčinu bradavicu. Tada receptori mliječne žlijezde tumače 'bakterijsko ispiranje' za bakterije i viruse i, ako otkriju da nešto nije u redu (tj. beba je bolesna ili se bori protiv infekcije), mamino tijelo će zapravo promijeniti imunološki učinak odnosno sastav mlijeka, prilagođavajući ga specifičnim patogenima bebe, stvaranjem prilagođenih antitijela." 

Znanost to i potvrđuje. Studija kliničke i translacijske imunologije iz 2013. godine pokazala je da kada je beba bolesna, broj leukocita u majčinom mlijeku raste. Australska udruga za dojenje također je primijetila da se zeleno majčino mlijeko može pojaviti nakon jedenja velikih količina zelene (ili čak plave) hrane kao što su zeleno povrće, alge ili morske alge u obliku tableta ili koncentrata prirodnih vitamina.

I druge mame su tijekom zaraze Covidom primijetile zelenkastu boju mlijeka

Ashmiry su na Facebooku kontaktirale mnoge druge mame nakon što je podijelila fotografije svog mlijeka zelenih nijansi pored bijelog mlijeka koje je izdojila prije nego što je dobila Covid. Druge majke pozitivne na Covid također su podijelile fotografije mlijeka koje je izgledalo zeleno. Jedna je napisala: 'Bila sam bolesna i imala sam negativan test na Covid, ali sam imala sve simptome. Sad gledam ovu sliku i pitam se je li to razlog zašto sam mislila da je moje mlijeko tada imalo neonsko zeleni sjaj'. Druga je dodala: 'Ovo me natjeralo da pogledam svoje mlijeko i vidim tu zelenkastu boju'

Možda te zanima... Listovi kupusa za upaljene i bolne grudi: Istina ili mit? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.