Beba Dojenje 08. veljače 2023.

'Nakon 6 sati pakla mastitisa završila sam na hitnoj'

Foto: Freepik : Mastitis
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Probudila sam se jedan dan s potpuno namočenim prednjim dijelom spavaćice. Tijelo me boljelo, lijeva dojka mi je pulsirala i napuhavala se, a ja sam se od bolova i hladnoće previjala. Jesam li se razboljela? Je li ovo bila gripa? Morala sam shvatiti što se događa...

Donosimo ti ispovijest mame Brandi Riley za Babycenter.

Moj sin ima 10 mjeseci. Posljednji put dojio je oko tri sata ujutro, nikada ne odbija mlijeko, no bol koja mi je pucala iz grudi pri svakom sisanju bila je neizdrživa! Skupila sam usne, stisnula oči i molila se da vrijeme brzo ode. Dojio je nekoliko minuta prije nego što je ponovno zaspao.

Probudila sam muža da ga obavijestim da trebam pomoć. Morat će mi pomoći da odvedemo našu kćer u školu, a nisam ni mislila da ću se moći brinuti o djetetu. Naravno da je tog jutra prvo imao važan sastanak koji nije mogao propustiti, ali srećom još je bilo dovoljno rano da smisli plan.

Zamolila sam ga da mi pronađe uložak za olakšavanje dojki i ugrije ga kako bih ga mogla staviti u grudnjak. Na prsa je stavio grijaću podlogu, a na onu koju sam već koristila drugu deku. Čak i s ogrtačem preko pidžame, još uvijek mi je bilo hladno. Uzela sam malo ibuprofena i počela razmišljati trebam li ići na hitnu ili ne.

2. sat - Moj se suprug obukao i otišao na sastanak, stavio bebu u svoj krevetić i vrata napola otvorena kako bi ga mogla čuti. Obećao je da će doći odmah kući nakon sastanka kako bismo mogli otići liječniku. U međuvremenu sam ostala u krevetu, tresući se i znojeći se. Srećom, moj sin bio je miran i zadovoljan svojim Cheeriosima dok nije došla moja svekrva.

Cijelo vrijeme dok sam ležala u krevetu morala sam ići u kupaonicu, ali nisam uspjela skupiti energiju da se spustim niz stepenice. Između boli, hladnoće i potrebe da idem bila sam jadna.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna?

3. sat - Moja je liječnička ordinacija bila otvorena pa sam nazvala da vidim mogu li dobiti hitan pregled. Moja liječnica nije bila dostupna, ali recepcionarka je rekla da će proslijediti poruku i brzo ću dobiti povratni poziv. Ibuprofen nije učinio ništa, pa sam uzela malo acetaminophena. Grijaća podloga na mojim prsima ipak mi je ublažila bol.

4. sat - Suprug se vratio kući i skuhao mi topli čaj. Pomogao mi je da se spustim stubama do kupaonice. Kad je otišao po moj čaj, poslije sam jedva uspjela oprati ruke. Legla sam na pod jer sam osjećala da ću pasti u nesvijest. Postala sam vruća i znojna, baš osjećaj kao da ćeš se srušiti svaki čas. Kad je došao gore, suprug je sjedio na podu sa mnom sve dok nisam uspjela dobiti dovoljno energije za ustajanje, nakon čega me nosio po stepenicama do spavaće sobe. Tada smo odlučili ne čekati da me liječnik nazove i odabrali termin za sastanak u našoj lokalnoj ambulanti za hitne slučajeve.

5. sat - Nisam mogla obući hlače. Osjećala sam se iscrpljeno i nisam imala fizičke sposobnosti za odijevanje, ali morali smo otići na hitnu njegu. Suprug mi je pomogao obući jogging hlače i majicu bez rukava i polako smo stigli do automobila. Dok smo se vozili do klinike, cijelo vrijeme sam se tresla na sjedalu. Napokon smo stigli tamo i našli parking ispred zgrade, hvala bogu! Mogla sam prići ulaznim vratima, no čim sam ušla, srušila sam se na stolici u predvorju. Prijavila sam se sa stolice, prozivajući svoje podatke recepcionaru i pozvana sam odmah nekoliko minuta kasnije. Medicinska sestra provjerila mi je krvni tlak i dala mi test na gripu. Kad je liječnik ušao, napravilo je brzi pregled moje dojke i dijagnosticirao mi je mastitis.

Budući da sam bila u ranoj fazi, bilo bi najbolje da se vratim kući s antibioticima, ali moj je krvni tlak bio stvarno nizak. Liječnik je htio provjeriti s liječnikom hitne pomoći da li mogu ići kući.

Dok sam čekala da mi se javi, dali su mi da pijem šalicu za šalicom hladne vode kako bih pokušala povisiti krvni tlak. Predložio je agresivno liječenje mastitisa lijekovima i pustio me kući da samostalno nadgledam. Primila sam injekciju i otišla s receptom za više antibiotika koji se uzimaju svakih 6 sati tijekom 10 dana.

6.sat - Napokon mi se krvni tlak popeo na mjesto gdje se liječnik hitne pomoći osjeća ugodno šaljući me kući. Nakon vode osjećala sam se malo više nalik sebi i bez problema odšetala do automobila. Uputili smo se u ljekarnu po lijekove, a zatim kući kako bih se mogla više odmoriti.

Srećom, moj mastitis je rano dijagnosticiran. Ono kroz što sam prošla nije bilo ništa u usporedbi s onim s čime se neke žene bore kad ga dobiju.

Najstrašniji dio mastitisa je strah da bi bakterije mogle ući u krv i da bi tijelo moglo doći u septički šok. Zahvalna sam što nisam došla do te točke, ali bio je sjajan podsjetnik da ozbiljno shvatim zdravstvene probleme.

Čak i kao zaposlena mama, ako se ne osjećam dobro, moram to predvidjeti.

: Mama i beba, dojenje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Dojenje je prirodni način hranjenja djeteta.

Što je mastitis?

Tri do šest dana nakon poroda može se pojaviti začepljenje mliječnih kanalića i mastitis, upala dojke s visokom temperaturom. Do toga dolazi ako su podoji neredoviti i ako se dojka ne prazni. Dojka je otečena i bolna, a koža napeta, sjajna i topla. Često se mogu napipati  kvržice ispod kože, najčešće na jednoj dojci.

"Upala mliječne žlijezde ili mliječnog kanala, može biti izuzetno neugodan, a majka se loše osjeća, ima temperaturu i tresavicu i majka se brine smije li dijete jesti takvu dojku. Lijek protiv mastitisa je što češće dojenje, između dojenja hladni oblog, za vrijeme dojenja topli oblog, masaža, a može se uzeti neki analgetik. Sve što traje dulje od tri dana treba potražiti pomoć liječnika", kaže Maja Rečić, primalja, bac.med.techn., IBCLC i članica Hrvatske udruge savjetnica za dojenje.

Simptomi koji prate mastitis su: 

  • otečena dojka (dio ili cijela)
  • toplina dojke 
  • osjetljivost dojke na dodir
  • crvenilo
  • povišena tjelesna temperatura 
  • bol ili osjećaj pečenja prilikom dojenja
  • opće loše stanje ( umor, bolovi cijelog tijela po cijelom tijelu kao kod gripe, glavobolja, mučnina i povraćanje)
  • iscjedak iz bradavice ( može biti bijele boje ili sadržavati tragove krvi)

Pravilan položaj preduvjet je za uspješno hranjenje

"Potrebno je provjeriti položaj djeteta na dojci. Podoji neka budu češći, potrebno je staviti  dijete na prsa svaki put kad ono poželi i koliko dugo želi. Prije hranjenja poželjno je staviti topli vlažni oblog, istuširati se i lagano masirati dojku. Između podoja stavite hladne obloge, to će smanjiti otečenost i bol. Potrebno je izdajati se, ručno ili uz pomoć pumpice i hraniti dijete na žličicu ili čašu", savjetuje Nevia Župan, bacc.med.techn.

U knjizi 'Moja trudnoća', koju su napisale hrvatske primalje, savjetuje se kod ovih problema mijenjati položaje tako da je bebina brada okrenuta prema mjestu začepljenja jer tako bolje isprazni taj dio. Prikladan je i položaj u kojem bebu postavite na dekicu na pod, a vi ste četveronoške nagnuti nad nju, jer tako gravitacija pomaže pri pražnjenju kanalića, a možete se okrenuti u bilo kojem smjeru, bebinom bradom prema mjestu začepljenja.  

Možda te zanima... Listovi kupusa za upaljene i bolne grudi: Istina ili mit? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.