Beba Dojenje 21. svibnja 2016.

Majčino mlijeko poboljšava razvoj mozga djeteta

Dojenje bebe
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odavno se zna da dojenje donosi dugačak popis zdravstvenih prednosti za bebu, ali i za samu majku

Odavno se zna da dojenje donosi dugačak popis zdravstvenih prednosti za bebu, ali i za samu majku: ono štiti majčino srce jer snižava rizik od srčanog udara, održava pritisak majki niskim, obogaćuje djetetov želudac dobrim bakterijama, štiti malene od astme i sprječava infekcije kod beba. Sada su američki istraživači dokazali kako majčino mlijeko omogućava 30 posto veći razvoj mozga beba.

Koristeći magnetnu rezonancu mozga, stručnjaci su analizirali mozgove ukupno 133 bebe rođene u isto vrijeme i iz sličnih obitelji koje su od najranijih dana hranjene majčinim mlijekom i usporedili ih s mozgovima beba koje su jele “iz bočice”. Ustanovili su da dojena djeca imaju očiglednu prednost nad drugim vršnjacima.

Hranjive tvari koje su ključni nutrijenti za dojenje

Naime, djeca koja su samo hranjena majčinim mlijekom barem tri mjeseca imaju 30 posto više rasta u ključnim dijelovima mozga zaduženog za jezik, emocije i razumijevanje. Točnije, kod njih je zamijećen najbrži rast mijelinatizirane bijele tvari, tkiva bogatog živcima koji povezuju različite dijelove mozga odgovorne za učenje. S druge strane, bebe koje su jele mliječnu formulu imale su najmanje bijele materije.

Nevjerojatne činjenice o dojenju

Što su duže dojene, to su mozgovi beba bili razvijeniji, pogotovo dijelovi mozga vezani za kretanje i koordinaciju.
Znanstvenici su bili zapanjeni ovim rezultatima, i zaključili da je dojenje, promatrano u sklopu svih dokaza i istraživanjima, apsolutno dobrobitno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.