Beba Dohrana 03. ožujka 2017.

Uloga funkcionalne hrane u prehrani beba

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prehrana beba od iznimnog je značaja za njen daljnji razvoj pa, osim na zdravlje, neposredno utječe i na njihovu sposobnost komuniciranja, razmišljanja i učenja novih stvari. Stoga je uvođenje kvalitetnih namirnica u prehranu vaše bebe od iznimne važnosti

Što je to funkcionalna hrana?

Pojam funkcionalna hrana počeo se koristiti 80-ih godina prošlog stoljeća u Japanu. Prema definiciji, funkcionalna je hrana ona koja osim osnovne namjene pružanja hranjivih tvari tijelu posjeduje i specifična svojstva koja blagotvorno djeluju na organizam – od olakšavanja određenih tegoba do smanjenja rizika i prevencije nekih bolesti. Hrana može biti prirodno funkcionalna, poput raznog voća i povrća koje sadrži bioaktivne komponente, no možemo ju i obogatiti određenim hranjivim tvarima ili joj ukloniti određene komponente poput glutena ili laktoze, kako bi dobila svojstva funkcionalne hrane.

dijete, jede Možda te zanima... Gluten u prehrani bebe: Treba li ga i kada uvesti? Beba

Bez obzira na njeno blagotvorno djelovanje funkcionalnu hranu ne možemo promatrati kao lijek, već isključivo kao dodatak uravnoteženoj i izbalansiranoj prehrani, čiji je cilj postizanje maksimalnog mogućeg učinka na zdravlje našeg organizma.

beba, kašica, dohrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Što se najčešće nalazi u funkcionalnoj hrani za bebe?

Žitarice su, kao jedna od najrasprostranjenijih skupina namirnica, izvor dijetalnih vlakana, što ih između ostalog čini najučestalijom funkcionalnom hranom te su ujedno i jedna od prvih namirnica koje se uvode u dohranu beba. Žitarice za bebe se često obogaćuju probioticima (poput Bifidobacterium Lactis) i prebioticima, koji su najpoznatije komponente s funkcionalnim djelovanjem na probavni sustav.

Nadalje, kako se voće i povrće smatra prirodno funkcionalnom hranom preporuča se njihovo korištenje u prehrani beba ili u svježem obliku ili kao dodatak žitnim kašicama. Jednako tako, tu su i biljke poput kamilice ili lipe koje imaju dokazano i poznato djelovanje na smanjenje probavnih tegoba i rješavanje problema uspavljivanja beba. Na tržištu, također, postoje i žitarice koje ne sadrže alergene i tvari poput laktoze i glutena, namijenjene bebama s osjetljivim probavnim sustavom.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U kojim slučajevima posegnuti za funkcionalnom hranom?

Najčešće tegobe kod beba povezane su s probavnim smetnjama, proljevom, tvrdom stolicom te ponekad njenim izostajanjem. Zbog navedenih tegoba bebe mogu imati problema i s mirnim snom što može biti vrlo iscrpljujuće i za roditelje i za bebe. U prvoj godini života, naime, bebe i roditelji prolaze kroz mnogo besanih noć, čak između 400 i 750 neprospavanih sati.

beba, dohrana, kašice Možda te zanima... Kako znati da je beba spremna za uvođenje dohrane? Beba

U navedenim slučajevima bebama se može pomoći određenom funkcionalnom hranom, kako bismo im olakšali tegobe i omogućili razigran dan te miran san. Tako se kod blažih tegoba u prehranu bebe može pokušati uključiti zobena kašica, koja sadrži dijetalna vlakna i može regulirati stolicu, zatim voće poput suhih šljiva koje djeluju kao blagi laksativ te naposljetku čajevi od kamilice ili lipe koji će smiriti bebu i umanjiti grčeve. U  slučajevima kada vašu bebu muče dojenački grčevi posegnite za proizvodima koji sadrže visok udio vlakana i probiotika. U težim slučajevima se svakako preporuča posavjetovati s pedijatrom. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.