Beba Dohrana 23. travnja 2014.

Žitarice u prehrani djece

beba jede
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žitarice su idealna namirnica za započinjanje dohrane zbog velike nutritivne gustoće i niskog alergenog potencijala, a prvo se uvode rižine ili kukuruzne pahuljice koje ne sadrže gluten

Mali trbuščić bebe ima čak pet puta veće potrebe za hranjivim tvarima od odrasle osobe, a u periodu između 4. i 6.mjeseca majčino mlijeko postaje nedostatno za pokrivanje rastućih prehrambenih potreba. 

Žitarice su idealna namirnica za započinjanje dohrane zbog velike nutritivne gustoće i niskog alergenog potencijala. Bebi osiguravaju glavne nutrijente u obliku pogodnom za njihove male trbuščiće te omogućavaju siguran prelazak bebe kvalitetnoj svakodnevnoj prehrani. 

Prvo se uvode rižine ili kukuruzne pahuljice (u dobi između 5. i 6. mjeseca) koje ne sadrže gluten. Žitarice koje sadrže gluten treba uvesti u prehranu nešto kasnije, poslije 6.mjeseca.

Ujutro za energiju, navečer za miran san

Nutritivni sastav žitarica karakterizira visok udio ugljikohidrata (cca 60-70%), a posebno škroba, što ih čini odličnim izvorom energije. Cjelovite žitarice su izvrstan izvor vlakana koje su brojne znanstvene studije dovele u vezu s poboljšanjem zdravlja čovjeka. Bjelančevine i masti su u žitaricama zastupljene u manjoj količini. Kako žitarice ne sadrže sve esencijalne aminokiseline, u kombinaciji s mlijekom čine izvrstan obrok, idealan za početak dana svakog djeteta, ali i odrasle osobe. Zbog lake probavljivosti mogu poslužiti i kao večera jer daju sitost za miran san.

Žitarice u obliku žitnih pahuljica veoma su popularan proizvod, kako kod prehrane djece, tako i odraslih. Velika prednost im je laka i brza priprema s mlijekom. Pri tome treba obratiti pažnju da se do treće godine djeteta koriste odgovarajuće zamjene za kravlje mlijeko (npr. NAN 3 ili nakon 1.godine Nestlé Junior mlijeko) nakon što majka prestane dojiti.

Zbog važnosti žitarica u prehrani dojenčadi i male djece, bitno je odabrati što kvalitetniji proizvod te pri tome obratiti pažnju na dob djeteta.

Nestlé žitne pahuljice

Nestlé žitne pahuljice, napravljene na bazi 8 različitih žitarica (pšenica, raž, ječam, kukuruz, riža, proso, sirak, zob), veoma su bogate vlaknima što je važno za dobru pokretljivost crijeva, a time i bolju probavu. Sadrže kulturu Bifidobacterium lactis koja je slična bifidobakteriji nađenoj u probavnom traktu dojene djece. Nestlé žitne pahuljice su bez dodatka šećera ili sa smanjenim udjelom šećera pa se kod djeteta spriječava navika na slatki okus, mogućnost karijesa, kao i potencijalna debljina. Lako su probavljive zbog posebnog procesa proizvodnje kojim se velike molekule ugljikohidrata razlažu na manje.

Izvrsnog okusa, Nestlé žitne pahuljice omiljene su svakom djetetu! Možete odabrati između sljedećih okusa: Riža, 8 žitarica, 8 žitarica i keks, 8 žitarica i med, 8 žitarica i kakao, Zob i suhe šljive (namijenjene djeci koja pate od tvrde ili neredovite stolice) te Sinlac (namijenjene djeci koja pokazuju intoleranciju (alergiju) prema mlijeku, laktozi, soji i glutenu).

Pročitajte i druge članke u specijalu "Dječja probava"!