Zadnji dani ljeta, kada nam je još dostupno slasno ljetno voće, idealni su za pripremu slatke zimnice. Donosimo vam pet recepata za ukusne i zdrave voćne džemove kojima možete zasladiti svaki dječji doručak!
Kako skuhati domaći džem
Zadnji dani ljeta i prvi dani jeseni idealni su za pripremu slatke zimnice - džemova, pekmeza ili marmelade. Nekada su se kod kuhanja voćnih namaza dodavale puo veće količine šećera, čak kilogram šećera na kilogram voća, no danas su te količine puno manje. Kod nekog voća, poput slatkih šljiva, šećer se gotovo uopće ne dodaje. Za pripremu slatke zimnice koriste se očišćeni i zreli plodovi, no nikako ne prezrelo ili uvenulo.
Džem se radi od cijelog ili krupnije rezanog voća, kuha se kraće od pekmeza i marmelade, a komadi voća moraju biti vidljivi. Pekmez sadrži usitnjeno voće, duže se kuha, a može biti od jednog ili više voća. Marmelada nema vidljive komade voća, voće je pasirano, a prema novim propisima, marmeladom se može nazivati namaz napravljen od isključivo citrusnog voća- naranče, mandarine, limuna, limete ili grejpa.
Džem od smokava
Sastojci:
- 1 kg svježih smokava
- 1 šalica agavinog sirupa
- 1 žlica alge agar-agar
- 1 mahuna vanilije, uzdužno zarezana
- 1/2 naranče, narezane na kolute
- 3 prstohvata morske soli
Priprema:
- Operite cijele smokve. Uklonite peteljku i kožicu (ako je mekana možete je ostaviti)
- Usitnite smokve, umiješajte sol, algu agar-agar i agavin sirup te ostavite smjesu da miruje 2-3 sata
- Sterilizirajte staklenke
- Smjesi dodajte narezanu naranču i vaniliju te kuhajte sve zajedno 15 minuta na nižoj vatri
- Vaniliju i naranču izvadite iz džema
- U zagrijane staklenke (manje) ulijte skuhani džem i ostavite da se hladi
Recept Tončice Cukrov preuzet je s portala Gastro.hr
Džem od kupina
Sastojci:
- 1 kg kupina
- jabučni sirup
- 2 žlice agar-agara (prirodna zamjena za želatinu)
- prstohvat morske soli
Priprema:
- Jabučni sirup skuhati s malo soli i agara, ubaciti kupine samo da 'bace ključ' i odmah puniti vruće male staklenke
- Čvrsto se zatvore i zamotaju da se postupno ohlade
Džem od limuna
Sastojci:
- 1 kg neprskanog limuna
- 0.30 kg šećer
Priprema:
- Limunu ogulite žutu koru guljačem za krumpir i narežite na rezance te prokuhajte u par voda
- Limun ogulite od bijele kore (koju bacite) i kuhajte uz dodatak šećera
- Štapnim mikserom sameljite, procijedite te dodajte prokuhane korice. Kuhajte 10 minuta te nalijte u teglice
Recept Berislava Lackovića preuzet je s portala Gastro.hr
Džem od šljiva
Sastojci:
- 2 kg plavih šljiva
- 800 g šećera
- prstohvat klinčića
- 1 štapić cimeta
Priprema:
- Iz šljiva izvaditi koštice, posuti ih šećerom i dobro izmiješati. Pustiti smjesu da odstoji jedan sat
- Nakon toga, stavite smjesu da se kuha i stalno miješajte, dodajte klinčić i štapiće cimeta koje treba izvaditi kada je džem kuhan
- Kuhajte dok ne dobijete jednoličnu masu (približno 1-2 sata) i ulijte u sterilizirane staklenke koje treba dobro zatvoriti
Džem od krušaka
Sastojci:
- 2 kg krušaka
- limunov sok
- 1/2 kg šećera
- limun
Priprema:
- Ogulite kruške, narežite ih na osam kriški i očistite pa natopite limunovim sokom
- Zalijte šećer litrom vode pa skuhajte u vrlo gust sirup
- Dobro ogulite limun (i donju bijelu kožicu) te narežite na što tanje ploške. U zgusnuti sirup stavite kruške i kuhajte na umjerenoj temperaturi
- Kad omekšaju, dodajte limun i dalje kuhajte
- Rasporedite u staklenke
Recept je preuzet s portala 24sata.hr
Još ukusnih jela s ovim voćem potražite među našim receptima s kruškama!