Beba Dohrana 14. studenoga 2018.

Kako nahraniti dijete dok si u pokretu?

1/3
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo ti nekoliko ideja za jednostavne, ali i zdrave, raznovrsne te ukusne obroke koje možeš ponuditi djetetu dok si izvan kuće, u šetnji, na izletu ili putovanju

Roditelji znaju da je svaki odlazak od kuće s mališanom, bilo da se radi se o šetnji gradom, odlasku u zoološki vrt, izletu u park ili dužem putovanju, pravi mali projekt što se tiče "prtljage". Uz rezervnu odjeću, barem dvije vrste maramica, bočice, dekice i omiljene igračke, treba ponijeti i užinu za slučaj da dijete ogladni. Donosimo ti nekoliko ideja za jednostavne, ali i zdrave, raznovrsne te ukusne obroke koje možeš ponuditi djetetu dok ste u pokretu.

Spremaš se za šetnju gradom, izlet u park i uživanje u divnoj jeseni? Prije nego što zatvoriš vrata stana, pobrini se da tvoj mališan ima sve što mu je potrebno kako biste bezbrižno proveli dan. Na popisu se svakako treba naći i užina, iako ćeš izbivati samo kratko vrijeme. Ako pak planiraš duže putovanje, pripremi više obroka. Nikada ne znaš što te može iznenaditi i kada će dijete ogladnjeti. Samo sito dijete je zadovoljno dijete, a ako je dijete zadovoljno, presretni su i roditelji!

Izbjegavaj slatkiše

Zbog nedostatka vremena i izbirljivosti djeteta brojni roditelji često posežu za nezdravim opcijama, poput slatkiša, slane ili masne hrane. Nakon takvog obroka dijete će dodatno ožednjeti, a mogu uslijediti i probavne smetnje. Nakon previše konzumiranog šećera dijete može postati nervozno, a šećer uzrokuje i karijes na zubićima. Naravno, nema ništa loše u tome da djetetu povremeno ponudiš slatkiš, ali zaista samo povremeno i nikada kao zamjenu za uravnoteženi obrok. Tvom djetetu su za zdravi rast i razvoj potrebni uravnoteženi i hranjivi obroci, čak i kada ste na putu i u velikoj žurbi. 

Kakvu užinu odabrati?

Idealan obrok za dijete ovisi o njegovoj dobi. Dojiš li bebu, nema mjesta strahu od gladi. Za stariju bebu možete pripremiti voćnu ili povrtnu kašicu. Ako je tvoj mališan već navikao na raznolikiju prehranu, upotrijebi maštu. Ponekad će ti jednostavno ponestati vremena ili nećeš imati sve potrebne sastojke. Bez grižnje savjesti odaberi gotove kašice koje mogu biti praktično i brzo rješenje, jer današnja ponuda gotovih kašica sadržava sve što je potrebno tvom mališanu. 

Voće i povrće

Voće i povrće su uvijek dobra ideja. Svježe voće prava je riznica minerala i vitamina. U jabuci ćeš naći magnezij, u banani kalij, dok su naranče prepune C vitamina. Nareži voće različitih vrsta i pohrani ga u posudicu. Ako ti se ne žuri, dodaj malo meda ili obični jogurt sa žitaricama. Ako dijete ogladni u parku ili u šetnji, zdravi obrok naći će ti se pri ruci. Voće možeš i izmiksati te pripremiti ukusnu domaću kašicu. Miksati možeš i povrće, a pogotovo mrkvicu koju možeš kombinirati s voćem. Upotrijebi maštu i kreiraj zanimljive voćno-povrtne kombinacije! Voli li vaše dijete grickati, pripremi zdrave grickalice od povrća: na štapiće nareži različito povrće, poput mrkvice, paprike ili krastavca. 

Zdravi krekeri

Kada vaše dijete ogladni na izletu, nemoj odmah otrčati u pekaru po prvu ponuđenu opciju. Radije kod kuće pripremi zdrave, domaće krekere. Potrebno ti je svega nekoliko minuta, a super je što se krekeri neće tako brzo pokvariti. Osim toga, možeš ih jesti i ti, zaista su ukusni! Popis sastojaka ovisi samo o tvojoj mašti, a osnova su integralno brašno, različite vrste oraščića, zobene pahuljice, suho voće, kokosov ili kikiriki maslac te šumsko voće. Neki od ovih sastojaka mogu biti alergeni, stoga pripazi kod izbora sastojaka u slučaju da je tvoje dijete alergično na oraščiće, kikiriki ili gluten.

Gotove kašice

Užurban životni tempo često nam ne dozvoljava da previše vremena provodimo u kuhinji. Međutim, to nije razlog da djetetu ne ponudimo pouzdanu alternativu u vidu gotovih kašica koje su odličan izbor na izletu, putovanju, u šetnji, ili kada, poput brojnih roditelja današnjice, jednostavno nemaš vremena za pripremu domaćih obroka. Fructal, na čijim su kašicama odrasle generacije, nedavno je predstavio novu liniju Frutek kašica u vrećici koje možeš ponuditi mališanu nakon navršenog 8. mjeseca. Što sve sadržavaju kašice? Samo pomno odabrane i provjerene sastojke, bez dodanih šećera, konzervansa i pojačivača okusa. Uz prirodno prisutne šećere, tu je i dodatak C vitamina.

 | Author: Promo Foto: Promo

Mališani će uživati u voćnoj kašici s pravim jogurtom i voćnoj kašici s cjelovitim žitaricama, a posebno će im se svidjeti što kašicu mogu jesti sami. Roditelji će pak biti oduševljeni praktičnom ambalažom - vrećicom na istiskivanje koja dijete motivira da se samostalno hrani. Bez staklenki, žličica, podbradnjaka i pauza za papanje - dijete može jesti u pokretu što znači da ćete još više uživati u vremenu provedenom s njim!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.