Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. travnja 2024.

Mogu li česte infekcije uha odgoditi razvoj govora djeteta?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kronične infekcije uha mogle bi odgoditi razvoj govora djeteta, sugerira novo istraživanje.

Istraživači Sveučilišta u Floridi pokrenuli su studiju o tome kako uobičajena dječja infekcija može utjecati na govor. Prema studiji koja je objavljena u International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology u studenom 2023., rane infekcije uha (otitis media) mogu oštetiti sluh zbog nakupljanja tekućine iza bubnjića.

Istraživači su istraživali slušnu obradu i razvoj jezika 117 djece između 5 i 10 godina, uključujući one sa i bez povijesti kroničnih infekcija uha.

Djeca koja su imala nekoliko infekcija uha prije nego što su navršila 3 godine imala su manji vokabular i bilo im je teško pronaći riječi koje zvuče slično. Ta su djeca također imala poteškoća u otkrivanju promjena u zvuku, što bi moglo značiti problem u centru za slušnu obradu mozga.

Upala uha kod djece: Kako je prepoznati i koji je najbolji prirodni lijek

Koautorica studije i profesorica s UF-a, dr. Susan Nittrouer, raspravljala je o nalazima u izjavi za Fox News Digital.

"Čini se da se kod većine djece jezični razvoj odvija tako lako da nam je lako izgubiti iz vida kakav je to izvanredan podvig", rekla je. 

"A upale uha toliko su česte među dojenčadi i malom djecom da je na njih gledamo kao potpuno benigne", dodala je.

Studija je otkrila "dva relativno nova otkrića", primijetila je Nittrouer. Važno je da roditelji obrate pozornost na prijašnje infekcije uha. 

Prvo otkriće je povezanost infekcija ušiju sa slabijim sposobnostima prepoznavanja uzoraka u akustičnim signalima prisutnim u govoru.

"Središnji slušni putevi razvijaju se nakon rođenja", rekla je Nittrouer.

"Ako djetetu nije dostupno dovoljno slušnog unosa – što se događa s privremenim razdobljima gubitka sluha zbog infekcija ušiju – taj slušni razvoj kasni i ne razvija se pravilno."

Drugo otkriće sugerira je da slabije prepoznavanje akustičnih uzoraka smanjuje sposobnost djece da identificiraju specifične govorne zvukove, uključujući elemente poput slogova. "Ovo je kritično otkriće", rekao je Nittrouer. "Tijekom ranih razdoblja usvajanja jezika, djeca nemaju ili im nije potrebna izražena osjetljivost na fonološku strukturu – pojedinačne glasove govora."

"Ali kako raste, jezik s kojim se susreću, posebno u školi, postaje složeniji i sve više ovisi o toj razini jezične strukture i djetetovoj sposobnosti da točno i brzo prepozna pojedinačne govorne glasove u riječima", dodao je.

To znači da će djeca koja kasne i imaju izazove u jezičnom razvoju "iskusiti veće izazove" kako budu starila, rekla je Nittrouer. "Suprotno ideji da će dijete 'preboljeti' ili 'prerasti' posljedice upale uha, ti se učinci zapravo mogu pojačati", rekla je.

Možda te zanima... Otkriveno što sve smanjuje rizik od upale uha Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.