Želim dijete Liječenje neplodnosti 1651 prikaza 06. prosinca 2017.

U SAD-u rođena prva beba iz presađene maternice, donorica je mama dvoje djece

Foto: Thinkstock

Nakon uspješnih transplantacija i rođenja beba u Švedskoj, i u SAD-u je rođena prva beba nakon što je mami transplantirana maternica od žive donorice, mame dvojice dječaka. Ovo daje novu nadu za liječenje neplodnosti

Rođenje dječaka u Dallasu, u američkoj državi Texas, izazvala je pravo veselje u medicinskom svijetu. On je prva beba koja je rođena u Sjedinjenim Državama nakon što je mami transplantirana maternica. Iako to nije prvi takav slučaj u svijetu, prvi slučaj transplantacije i rođenja bebe dogodio se 2014. godine u Švedskoj.

Mama je sudjelovala u velikom kliničkom istraživanju na Medicinskom centru Sveučilišta Baylor u Dallasu koji je trajao godinu i pol. Prema znanstvenoj web stranici Scrubbing In, Sveučilište je među prvima počelo istraživati transplantaciju maternice kao nove mogućnosti liječenja neplodnosti, za žene čija maternica nije u funkciji ili je nemaju. Sve žene koje su sudjelovale patile su od takve vrste neplodnosti i vjerovale su da nikad neće zatrudnjeti.

par, neplodnost, liječnik Možda te zanima... Može li žena bez maternice dobiti biološko dijete? Želim dijete

Donorica je mama dvojice dječaka

Mama koja je rodila i njezin partner odlučili su ostati anonimni, ali donatorica maternica, medicinska sestra Taylor Siler iz Dallasa, odlučila je progovoriti o svojoj odluci za časopis Time nakon što je objavljeno da je dijete rođeno. Siler je mama dvojice dječaka, odlučila je donirati maternicu nakon što je čitala o tom istraživanju, ona i njezin suprug ne žele imati više djecu. "Imam člana obitelji koji se bori s neplodnošću i to nije pošteno. Mislim da je fantastično ako bismo ljudima mogli omogućiti više opcija", rekla je za Time

Siler nije znala tko će dobiti njezinu maternicu, ali ona i primateljica su napisale pisma jedna drugoj - jedno pismo na dan operacije i drugo koje je Siler primila kada je primateljica saznala da je trudna. Nakon što su ju liječnici obavijestili da je beba rođena Siler je bila potpuno preplavljena emocijama. "Plakala sam i stalno razmišljala o tome. Razmišljam o njoj svaki dan, i sigurno će tako biti do kraja života", dalje je objasnila.

Ivana Crnković Možda te zanima... 'Nakon odstranjenja jajovoda i 4 in vitro oplodnje, napokon sam trudna' Roditelji

Nova nada za liječenje neplodnosti

Doug Lawson, ravnatelj Medicinskoj centra na Sveučilištu Baylor, u priopćenju izdanom za javnost objasnio je koliko je ovo postignuće važno za znanost, medicinsku zajednicu i novu mamu. "Naš cilj za pokretanje ovog kliničkog istraživanja oduvijek je bio da doprinesemo znanju o tijelu kod transplantacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ovo dijete je rodila majka koja nije mogla ni na jedan drugi način imati svoje dijete, a predstavlja krajnji uspjeh ovog programa, a mi smo imali tu čast jer smo bili dio te prekretnice", objasnio je u priopćenju.

Lawson, naravno, nije bio jedini koji je objasnio zašto je važno rođenje ovog dječaka. Giuliano Testa, doktor medicine i glavni voditelj ove kliničkog istraživanja na Sveučilištu Baylor, također se složio: "Ovo prvo rođenje života iz transplantirane maternice u Sjedinjenim Država je važna prekretnica u našem radu liječenja neplodnosti maternice; ali ono što je još važnije je taj najljepši trenutak ljubavi i i nade za mamu kojoj je rečeno da nikad neće imati svoje dijete", objasnio je za Time

trudnica, prijateljice Možda te zanima... Surogat majčinstvo - da ili ne? Želim dijete

Liza Johannesson, ginekologinja i kirurginja na Sveučilištu Baylor rekla je za Time: "Pripremali smo se za ovaj trenutak jako dugo. Mislim da je svatko imao suze u očima kada je ova beba izlazila van. Ja sigurno jesam". Tri od osam transplantacija u ovom kliničkom istraživanju je uspjelo. Liječnici su potvrdili da jedna pacijentica trudna nakon što je primila maternicu od živog donatora. S velikim nadom, liječnici očekuju rođenje ovog djeteta koje označava potpuno novu eru u medicini i za žene koje pate od neplodnosti.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.